Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ





Μπορεί στο εξωτερικό  τα ζευγάρια στη ζωή και την πολιτική να  μην αποτελούν σπάνιο φαινόμενο με κορυφαίο παράδειγμα  την  Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν  πιο γνωστή ως Εβίτα Περόν δεύτερη σύζυγο  του προέδρου της Αργεντινής, Χουάν Ντομίνγκο Περόν και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952. Αργότερα ήταν οι οικογένειες της Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν και της Ίντιρα Γκάντι στην Ινδία.   Αντίστοιχα σήμερα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την «αιώνια»  ( 30 χρόνια σχέση), πρώην σύντροφό του  Σεγκολέν Ρουαγιάλ με την οποία απέκτησε 4 παιδιά αλλά και το ζεύγος του άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ  Μπιλ Κλίντον με την πρώην πλέον υπουργό εξωτερικών επί προεδρίας Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μια άκρως εντυπωσιακή κίνηση που αναμένεται  να ταράξει τα νερά στην Ελληνική οικονομία και διοίκηση ετοιμάζουν από κοινού μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ισχυρές επιχειρηματικές ομάδες, αλλά και συνδικαλιστικοί και επιχειρηματικοί φορείς που πρωταγωνιστούν.  
Η ιδέα γεννήθηκε στις ατέλειωτες συζητήσεις  γνωστών παραγόντων της οικονομικής ζωής για το μέλλον και τις προσδοκίες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Τότε σε κάποια από αυτές τις γόνιμες συζητήσεις -τους προηγούμενους μήνες-, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της δημιουργίας ενός Ινστιτούτου οικονομικής και πολιτικής  δημόσιας διακυβέρνησης που θα δώσει πνοή  στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και θα επηρεάσει καταλυτικά τον εθνικό διάλογο για τις προτεραιότητες στην οικονομία ,την επιχειρηματικότητα και την δημόσια διοίκηση. Επίσης στις απαιτούμενες ενέργειες και στις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα σύγχρονη και ανταγωνιστική,  απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ανάκαμψη και την έξοδο από την παρούσα βαθιά κρίση.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

O ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, κύριες μορφές της οποίας αποτελούν η αδήλωτη και ανασφάλιστη απασχόληση, συνιστούν μια διαχρονική παθογένεια της ελληνικής αγοράς εργασίας με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Οι συνθήκες ανομίας στην αγορά εργασίας οδηγούν πρώτα και κύρια στην καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τον κλονισμό της κοινωνικής συνοχής. Αποστερούν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας από πολύτιμους πόρους που, μάλιστα, καλούνται εκ των υστέρων και μέσω γενικής φορολογίας να καλύψουν οι ίδιοι οι πολίτες. Δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ νόμιμων και παραβατικών επιχειρήσεων, καταστέλλουν την υγιή επιχειρηματικότητα, υπονομεύουν την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.  Με δυο λόγια συνιστούν «οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα».

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

19 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Γεννηματά

Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

19 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Γιώργος Γεννηματάς  πέρασε στην ιστορία στις 25 Απριλίου του 1994. Η απώλεια του άλλαξε τα δεδομένα στην πορεία της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου καθώς μέχρι τότε ήταν το ακλόνητο φαβορί. Στην πολιτική του παρακαταθήκη άφησε την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η απώλεια του ήταν μεγάλη καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο και πολιτικό έντιμο, μετριοπαθή, σεμνό, με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό ήθος. Αιφνιδίασε όταν ανακοίνωσε ο ίδιος την ασθένεια του  λέγοντας: «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω». 

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ



Η τέχνη σβήνει το χρέος...
32 κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες δημοπρατούν έργα τους, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας


Της Χριστίνας Διαμαντοπούλου


Με μια συμβολική όσο και σημαντική προσπάθεια  οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής όσο και γνωστοί καλλιτέχνες στέλνουν  το δικό τους μήνυμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και του δυσθεώρητου χρέους που ταλανίζει την Ελλάδα.      
Ειδικότερα, εμπνεύστηκε σε συνεργασία με τους μαθητές της μία εξαιρετική πρωτοβουλία όπου 32 Έλληνες καλλιτέχνες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα έργα τους σε μία δημοπρασία με συμβολικό σκοπό την προσφορά των εσόδων για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡ



«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΑ» αυτό είναι το όνομα της πολιτικής κίνησης που δημιούργησαν οι διαφωνούντες με την ΔΗΜΑΡ και σταδιακά προχωρούν στον σχηματισμό νέου κόμματος με χαρακτηριστικά . Στόχος  να συμβάλουν στην ανόρθωση και στην ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Οι μετέχοντες στην κίνηση συγκρότησαν 7  θεματικές ομάδες εργασίας, με στόχο  να διατυπώσουν  πολιτικό πρόγραμμα. Στην προσωρινή  γραμματεία, μετέχουν μεταξύ άλλων οι  εξής:
¨         Αποστόλου Κώστας             Ηθοποιός, σκηνοθέτης
¨         Αργυρόπουλος Αργύρης   Οικονομολόγος
¨         Βουδούρης Οδυσσέας        Ιατρός χειρουργός, διδάκτωρ πανεπιστημίου
¨         Δημητροπούλου Μαρία    Πολιτικός Επιστήμων
¨         Ζαμπέτας Ανδρέας              Οικονομολόγος, Σύλλογος Ενεργών Πολιτών «Μέδουσα» Κατσάρας Στέφανος                Ψυχολόγος
¨         Μουτσινάς Πάρις                 Γεωπόνος


Ο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ " ΚΑΤΑΡΓΕΙ" ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ



Απαντήσεις για όλα τα  κρίσιμα ζητήματα  των ημερών, τον ανασχηματισμό, τα πειθαρχικά συμβούλια και τους επίορκους,  αλλά και την δύσκολη κατάσταση στο χώρο των φυλακών δίνει με συνέντευξη του στα Παραπολιτικά ο υπουργός   Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Ξεκαθαρίζει πως η περίφημη τροπολογία για το φακελάκι «συκοφαντήθηκε» για λόγους που σχετίζονται με τον λαικισμό και την αυτοπροβολή. Ωστόσο παρότι υπεραμύνεται της διάταξης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές εξετάζει την τροποποίηση της με οριοθέτηση τέτοια που να στερεί παντελώς την δυνατότητα υποστήριξης προσχηματικών ισχυρισμών.  



ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟ

 Πλησιάζει ο ανασχηματισμός έχετε ολοκληρώσει το έργο σας ;
- Ποτέ δεν ολοκληρώνεται το έργο σε κάθε Υπουργείο πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν χρόνιες καθυστερήσεις στην οργάνωση των δικαστηρίων και την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, χωρίς αυτό να αποτελεί υπαινιγμό για κανέναν από τους τελευταίους προϋπάρχοντες υπουργούς. Ωστόσο η καρέκλα μου δεν έχει κόλλα. Εμείς συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων στα δικαστήρια και στις φυλακές και παράλληλα για την αναμόρφωση των βασικών Κωδίκων οι οποίοι είναι κατά βάση έτοιμοι. Επιπλέον εισάγουμε στη Βουλή σχέδια νόμου με σημαντικό θεσμικό και κοινωνικό ενδιαφέρον..

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΕΝΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ



ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Είναι νέοι, μορφωμένοι ,δυναμικές προσωπικότητες και παρά την εντεινόμενη κοινωνική αμφισβήτηση  προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς   επιλέγουν να μπουν στην μάχη για να αλλάξουν όπως λένε την πολιτική από μέσα.  
Πρόσωπα , άφθαρτα  με επικοινωνιακή δυναμική μέσα σε λίγα χρόνια πέρασαν από τις νεολαίες και τα αμφιθέατρα στα  κομματικά όργανα  με στόχο να δώσουν πνοή και φρέσκο αέρα στις άλλοτε κλειστές κομματικές ομάδες που αναμασούσαν για χρόνια τα  ίδια επιχειρήματα. Με όπλο  πολύχρονες σπουδές και μια  διαφορετική ματιά για την πολιτική  -που συχνά τους φέρνει σε διάσταση απόψεων με παλιότερα στελέχη- προσεγγίζουν την κομματική κορυφή  πλαισιώνοντας είτε  τις ομάδες που προετοιμάζουν τις εισηγήσεις προς τον αρχηγό είτε φρεσκάροντας την κομματικη εικόνα  στα πάνελ των πρωινών εκπομπών.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ: ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟ




Υπάρχει κάποια «κατάρα» και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αποκρατικοποίηση;

-θέλαμε να κάνουμε καμιά αποκρατικοποίηση; Τι κατάρα άμα δεν θέλεις;  Και δεν εννοώ το ΤΑΙΠΕΔ. Εννοώ σαν κοινωνία. Δεν είμαι τόσο βέβαιος. Η κοινωνία  δεν έχει ενημερωθεί σωστά, έχει μια δεισιδαιμονία, για όλα αυτά. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν  γιατί θέλουν να μείνουν στη μιζέρια. Εχω ένα ακίνητο το παραχωρώ, δεν το πουλάω, δεν το ξεπουλάω.  Το παραχωρώ για 40 χρόνια έρχεται ο άλλος επενδύει, δημιουργεί θέσεις εργασίας,  πλούτο. Πληρώνονται φόροι, μισθοί, κινείται η οικονομία, άρα έρχονται ξένα λεφτά, τα οποία πληρώνουν υπηρεσίες, δεν έρχονται λεφτά τα οποία τα δανειζόμαστε και τα ξοδεύαμε με άφρονα τρόπο. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί πολύ είναι η αξιοποίηση της εθνικής μας περιουσίας χωρίς ασυδοσία. Σήμερα υπάρχει ασυδοσία. Στο φιλέτο της παραλίας, θέλει να πάει ένας γιδοβοσκός να στήσει μια παράγκα της συμφοράς  «να κατουράς και τα λύματα να πάνε στη θάλασσα». Και αυτό δεν ενοχλεί κανένα..

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ



ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΙ Π. ΒΛΑΧΟΥΤΣΑΚΟΥ

Εξαιρετικά θολό παραμένει το τοπίο για την αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας ακίνητης περιουσίας παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα αλλά και τη διακηρυγμένη πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών για δραστική μείωση του κόστους από τα χιλιάδες ενοικιασμένα κτίρια και αντίστοιχα εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από εκείνα που παρέμεναν επί χρόνια σε αχρησία.

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Στο μάτι του δημοσκοπικού κυκλώνα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η αριστερή συνιστώσα της κυβέρνησης  καθώς οι ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας που γίνονται τακτικά μέσω επιμέρους διαφοροποιήσεων  της Δημοκρατικής Αριστεράς σε  ρυθμίσεις και νομοσχέδια με πολιτικό κόστος κρίνονται μάλλον αναποτελεσματικές από την πλειονότητα των πολιτών όπως δείχνουν  οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα η μόνιμη πλέον αποστασιοποίηση  του κόμματος προκαλεί  ενδοκυβερνητικές «πληγές» οι οποίες επουλώνονται μεν προσωρινά μετά την εκτόνωση της επικοινωνιακής μπόρας ,αλλά αφήνουν πίσω τους ένα «μάγκωμα»  και μια συσσωρευμένη ανασφάλεια για τα επόμενα κυβερνητικά βήματα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ



Λίγες μόλις ώρες μετά την άφιξη της τρόικας τα δεδομένα είναι τα εξής:
Στην  τρόικα θα ήθελαν ένα –δύο ισχυρά πολιτικά ανταλλάγματα για να απελευθερώσουν τις δόσεις. Στην παρούσα φάση παρά τα συνεχή αιτήματα και προσκόμματα που βάζουν, μια αρχή στις ιδιωτικοποιήσεις  και η απομάκρυνση 10.000 υπαλλήλων από το δημόσιο ίσως είναι αρκετά εάν συνδυαστούν με την παράταση του τέλους ακινήτων ή των φόρων που θα το αντικαταστήσουν. Προυπόθεση η ειλικρινής αποδοχή των προυποθέσεων από την Ελληνική πλευρά.
Στην κυβέρνηση με όπλο το γεγονός πως η οικονομία παραμένει στην εντατική και τα μέτρα Στουρνάρα δεν έχουν δείξει ακόμη τα δόντια τους θα ήθελαν μια ήπια διαπραγμάτευση με την τρόικα  ώστε να πάνε με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς μέχρι τον Ιούνιο οπότε με την βοήθεια του καλοκαιριού και των τουριστών θα αλλάξουν λίγο τα δεδομένα. Προυπόθεση: Θα ήθελαν ένα δώρο από τους εκπροσώπους των δανειστών για να δείξουν συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο αλλά καλό παιδί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

TA AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ



Πως δεκάδες χιλιάδες μαθητές από όλο τον κόσμο γνωρίζουν τον Ομηρο και τον Πλάτωνα.
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να γνωρίζουν τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και να σπουδάσουν μέσω διαδικτύου τα συγγράμματα του Ομήρου και του Πλάτωνα δίνει πλέον το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με νέο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή πριν λίγες ημέρες. 

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ..ΜΑΝΙΤΑΚΗ



ΤΟΥ  ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ετοιμος για την μητέρα των μαχών εμφανίζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης  Μανιτάκης καθώς σε λίγες  ημέρες καλείται να παρουσιάσει επισήμως  στην τρόικα το αναθεωρημένο σχέδιο για την κινητικότητα και τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά το 2013-14. Το δίλλημα της τρόικας είναι γνωστό από την προηγούμενη φορά και αναστατώνει την κυβέρνηση: Απολύσεις ή νέο πακέτο μέτρων.