Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ
Οι ξένες επενδύσεις είναι ευλογία για ένα τόπο. Οι χώρες με υψηλές ξένες απευθείας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία είναι μεταξύ αυτών που απολαμβάνουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Οι «γρόθοι» της κρατικοδίαιτης εγχώριας δημοσιογραφίας και διανόησης ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί (ή έστω παριστάνουν κατά κουτοπόνηρο τρόπο πως δεν έχουν αντιληφθεί) για ποιο λόγο στην Ιρλανδία ο βασικός μισθός ξεκινά από τα 1.300 ευρώ και στην Ελλάδα από τα 600.

Παλαιότερα η αριστερά πίστευε πως οι ξένες επενδύσεις αποτελούν στυγνή εκμετάλλευση του τοπικού εργατικού δυναμικού από το πολυεθνικό κεφάλαιο. Αυτή η αριστερά όμως έχει χρεοκοπήσει και έχει σχεδόν εξαφανιστεί από όλο το ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο πλέον κόσμο.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

TΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΕΛΛΑΣ: ΔΥΣΗ Ή ΑΝΑΤΟΛH

Με μία φράση θα λέγαμε ότι το βιβλίο του Παναγιώτη Γεννηματά «Ελλάς: Δύση ή Ανατολή, ο ακοινώνητος εκσυγχρονισμός στο νεοελληνικό κράτος» είναι ταυτοχρόνως ιστορική ανάλυση και εν μέρει ψυχο-πολιτική καταγραφή.

Στο επίπεδο αυτό, ο Παν. Γεννηματάς, με μοναδική μαεστρία και βαθειά γνώση της πραγματικότητος, περιγράφει την γέννηση του μεταπολεμικού ελληνικού κρατικού και κοινωνικού μορφώματος και της οικονομικής του πορείας. Ονομάζει δε το κατασκεύασμα αυτό «νέο αστικό συγκρότημα εξουσίας», φέρνοντας στην μνήμη μας ανάλογη έκφραση του Μπερτράν ντε Ζουβενέλ στο βιβλίο του για την «Δικτατορία της Δημοκρατίας».
Στο επίπεδο αυτό, ο Παν. Γεννηματάς, με μοναδική μαεστρία και βαθειά γνώση της πραγματικότητος, περιγράφει την γέννηση του μεταπολεμικού ελληνικού κρατικού και κοινωνικού μορφώματος και της οικονομικής του πορείας. Ονομάζει δε το κατασκεύασμα αυτό «νέο αστικό συγκρότημα εξουσίας», φέρνοντας στην μνήμη μας ανάλογη έκφραση του Μπερτράν ντε Ζουβενέλ στο βιβλίο του για την «Δικτατορία της Δημοκρατίας».
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Είναι επίσης και πολιτική απάντηση σε πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με το παρελθόν και το παρόν και που ασφαλώς επεκτείνονται στο μέλλον.

Χρεωκοπημένη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) και της ευρωζώνης, η Ελλάδα, από γεωπολιτικής πλευράς, πάντα ανήκε στον δυτικό κόσμο. Όχι, όμως, χωρίς να αποτελεί ιδιόρρυθμη περίπτωση χώρας που μάλλον δεν γνώριζε αν έπρεπε να είναι μέλος της δυτικής γεωπολιτικής και οικονομικής λέσχης. Και δεν είμεθα καθόλου βέβαιοι ότι η άγνοια αυτή θα συμβάλει στην σημερινή έξοδο της χώρας μας από την κρίση της και αν θα την βοηθήσει να αποφασίσει για το μέλλον της. Διότι, στον υπό εκκόλαψη και διαμόρφωση νέο κόσμο –που το 2020 θα έχει φθάσει τα 7 δισεκατομμύρια ψυχές και η πτωχή πλευρά του θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 7% και 10% ετησίως– οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις πρακτικές και τις συμπεριφορές τους και να επαναθεωρήσουν τα αναπτυξιακά και κοινωνικά τους πρότυπα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ Κ….. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ




Του Γιάννη Αργυρού
Μπορεί η χώρα να βρίσκεται λίγα βήματα μόλις πριν το δημοσιονομικό  γκρεμό και οι Γερμανοί να θυμήθηκαν ξανά το περίφημο Grexit αλλά στην Ελλάδα μια κατάσταση παραμένει ακλόνητη. Αυτή του πολιτικού χαβαλέ. Του χλευασμού κάθε προσπάθειας μικρής ή μεγάλης, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.  Με μέσο το διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να κόβει και να ράβει κατά το δοκούν. Να αστειεύεται με κάθε τι.  Με δηλητηριώδη σχόλια του τύπου «Δεν θα αρρωστήσουμε ποτέ Κουφ… Γεωργιάδη» δήθεν αστειεύονται για τις επιλογές του πρωθυπουργού. Και σταδιακά ο ένας με τον άλλον αφομοιώνονται σε αυτή την κατάσταση. Ο  σχολικού ή καφενειακού τύπου χαβαλές επικρατεί συνεχώς διατηρώντας μια παράδοση από το Ωνάσειο το 1995, απαξιώνοντας έτσι τα πάντα.  Είτε αφορά καταξιωμένους επαγγελματίες όπως για παράδειγμα ο Παντελής Καψής με τη σπουδαία καριέρα στα Media, είτε πολιτικούς όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης που σε ότι έχει δοκιμαστεί δεν τα έχει πάει άσχημα. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης ούτε το πέρασμα του από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατά τα άλλα ο χαβαλές αυτός κινδυνεύει να μεταβληθεί σε ένα είδος ιδιότυπου πολιτικού ρατσισμού κατά όσων δεν είναι αρεστοί και δεν διαθέτουν μεγάλο αριθμό φίλων στην διαδικτυακή Δημοκρατία.
Ωστόσο  τα πράγματα είναι πολύ απλά για όλους. Ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε την πόρτα στην γενιά των σαραντάρηδων. Αν τα δεν τα καταφέρουν θα κληθούν και αυτοί να περάσουν την βάσανο της  λαικής ψήφου. Αν επιτύχουν και στρίψουν το καράβι τότε ανοίγει μια νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα και σε κάποιους με την μόνιμη απασχόληση στο διαδικτυακό καφενείο θα τους μείνει να θυμούνται τα ανέκδοτα. Ή μήπως όχι;    

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Έλληνες με υψηλό ΙQ: «Έχουμε λύσεις και προτάσεις, αλλά οι πολιτικοί ... δεν τις θέλουν»






-«Ο κ. Ταμήλος δεν θα άντεχε στην ομάδα μας εφόσον έχουμε συναντήσεις μακράς διαρκείας και ποικίλου ενδιαφέροντος και κανένας από εμάς δεν πληρώνεται για να παραστεί»

-«Ανδρέας Παπανδρέου, Φλωράκης, Κανέλλη, Καρατζαφέρης, Ρουσόπουλος, Πάγκαλος και Ανδρουλάκης στους πιο έξυπνους πολιτικούς της χώρας»

-«Μην ... παίρνεται όρκο για την ευφυΐα του Γιώργου Παπανδρέου»

ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ

Αν το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία είναι άπειρα, κατά τον Αϊνστάιν, διατηρώντας επιφυλάξεις ωστόσο για το σύμπαν, τότε το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού που διαθέτει υψηλό δείκτη νοημοσύνης, πάνω από 131 στην κλίμακα Wechsler, θα πρέπει να  ... ασφυκτιά στον κόσμο μας.
Για το λόγο αυτό ίσως οι εξυπνότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν φτιάξει την δική τους κοινότητα την MENSA, ώστε η ευφυΐα τους να μην μας ... τρομάζει. Κάποιοι είναι Έλληνες και ζουν στη χώρα μας έχοντας από το 1986 τη δική τους ελληνική MENSA. Οι  πιο ευφυείς  άνθρωποι της Ελλάδας και μέλη της ΜΕNSA μιλούν στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και μας αποκαλύπτουν όλα όσα ξέρουν οι ... έξυπνοι. Έχουν βρει άραγε λύση στα προβλήματα της χώρας; Τι δουλειά έχει ένας Παπανδρέου στη MENSA; Ποιος είναι ο πιο έξυπνος Έλληνας πολιτικός και ποιος ο ... λιγότερο; Έχουν βρει το μυστικό της ευτυχίας; Υπάρχουν άραγε «ξανθίες»  στην ομάδα τους;

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ



Δυναμικό σχέδιο αναδιάρθρωσης  του κόμματος εκ βάθρων σε τρία στάδια ετοιμάζει η νέα συλλογική ηγεσία της Δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα που ίδρυσε ο Στέφανος Μάνος θα αποκτήσει σύντομα νέα εικόνα προς την κοινωνία και το σχέδιο  βασίζεται σε επιτυχημένα πολιτικά μοντέλα του παρελθόντος με επικοινωνιακούς πυρήνες τους νυν αντιπροέδρους Α. Λυμπεράκη,Τ Αβραντίνη, Σ Μούγερ ενώ  η δυναμική επικοινωνιακή καμπάνια  θα στηρίζεται στον τεχνοκράτη Πάνο Μιχαλόπουλο της Man Power. Στόχος το επαναλανσάρισμα του κόμματος για να κριθεί στις εκλογικές μάχες του επόμενου έτους και η σταδιακή διεύρυνση του με πρόσωπα όπως ο Γ Μητσός -άλλοτε στενός συνεργάτης της Α Διμαντοπούλου-, τη Λ Μυριβήλη που ήταν στους Οικολόγους και τον Κ Αλεξάτο παλιό στέλεχος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΜΟΝΟ 10 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Για τις πιέσεις που δέχθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους του, τον Απρίλιο του 2010, σχετικά με την επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, μίλησε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του σε εκδήλωση στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Ο  πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε μάλιστα τους διαλόγους που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, που τον οδήγησαν στις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τονίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία έγινε μέσα σε 10 λεπτά.

«Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%», ανέφερε και περιέγραψε όσα όσα έζησε εκείνο το βράδυ:

«Χρόνος δε μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα.

Ένας Πρωθυπουργός φωνάζει:

- Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά.

Τον ερωτώ:

- Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο

Ένας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:

- Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία.

Αυτή τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά "οι αγορές" που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας».

«Οι πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου»

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν «οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής μου, οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου».

«Ακολούθησε η επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, σε πολλές περιπτώσεις σε αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση. Με τις θυσίες αυτές η Ελλάδα απέφυγε τη χρεωκοπία και την έξοδο από το Ευρώ. Η Ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έλεγαν τότε πως η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του Ευρώ και κάποιοι κατηγορούν εμένα για το τράβηγμα της σκανδάλης. Νομίζω όμως, πως σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ελλάδα ήταν το σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων, βαθύτερων αδυναμιών στο διεθνές σύστημα», υπογράμμισε.

Γιατί ζήτησα δημοψήφισμα

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και στην απόφαση που πήρε να ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα, απόφαση που πυροδότησε τις μετέπειτα εξελίξεις.

«Στις Βρυξέλλες, ενώ προσπαθούσαμε απελπισμένα, ξανά και ξανά, να βρούμε κοινές λύσεις, συνειδητοποίησα πως απολύτως κανείς, ούτε ένας ηγέτης, δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά μία παρόμοια κατάσταση κρίσης "Τιμωρείστε αυτούς τους ανήθικους, τους τεμπέληδες που πίνουν ούζο και χορεύουν Ζορμπά, Έλληνες. Αυτοί είναι το πρόβλημα", είπε τότε η Ευρώπη. Βολική αλλά αβάσιμη και "στερεοτυπική" αντιμετώπιση. Και συχνά πονούσε περισσότερο από την ίδια τη λιτότητα. Αλλά, σας προειδοποιώ, το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Αντίθετα, ότι έγινε στη χώρα μου, ίσως αποτελέσει την "πατέντα" για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προκλήσεων: Από την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση μέχρι τους δημοσιονομικούς κανονισμούς», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Δεν είναι συνεπώς παράξενο πως πολλοί πολιτικοί ηγέτες - και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου - έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Για το λόγο αυτό ακριβώς ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για τους όρους του πακέτου διάσωσης», εξήγησε.

Ωστόσο όπως επεσήμανε «πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τότε αντέδρασαν έντονα. «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, οι αγορές θα τρελαθούν».

«Πριν ξανακερδίσουμε τη εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» ήταν η απάντησή μου.

«Από τη στιγμή που έφυγα από την Πρωθυπουργία, είχα τον απαραίτητο καιρό για περισυλλογή. Έχουμε μετριάσει την καταιγίδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει», σημείωσε.

«Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο»

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να «δοκιμάσουμε κάτι άλλο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εξίσωση που πρέπει να λύσουμε».

«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη "σοφία των πολλών". Η Δημοκρατία δεν μπορούσε να λειτουργήσει αν οι πολίτες δεν συμμετείχαν, αν δεν αναλάμβαναν δημόσιες ευθύνες στην καθημερινή άσκηση πολιτικής. Απλοί πολίτες, επιλεγμένοι με κλήρωση, απάρτιζαν δημόσιες επιτροπές που βοηθούσαν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων καθημερινά. Η επιστήμη, το θέατρο, η φιλοσοφία, η εξάσκηση του νου και του σώματος αποτελούσαν στοιχεία της καθημερινότητας.», σημείωσε και συνέχισε:

«Πάνω από την Κυβέρνηση και πάνω από τις αγορές ήταν η διακυβέρνηση των πολιτών. Σήμερα έχει παγκοσμιοποιηθεί η Οικονομία αλλά όχι και η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Οι πολιτικοί μας περιορίζονται στη στενή τοπικιστική άσκηση πολιτικής και οι πολίτες είναι η λεία δυνάμεων που ενεργούν πέρα από κάθε έλεγχο.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανάγκη να «οραματιστούμε ξανά ως το πεδίο μιας παγκοσμιοποιημένης Δημοκρατίας» και πρότεινε μία σειρά πραγμάτων:

«Να σχεδιάσουμε μια Ευρωπαϊκή "Αγορά", όχι μόνο για αγαθά και υπηρεσίες αλλά και για τους πολίτες. Να μάθουμε από την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομίας, διαπολιτισμικής τέχνης, συμμετοχής (online και offline) και δημιουργικών λύσεων.

Ας οραματιστούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίζουν απευθείας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτροπές πολιτών, διαλεγμένους από κλήρωση να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έστω και πολύπλοκων. Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα που οι πολίτες να ψηφίζουν ως νομοθέτες μελλοντικών συνθηκών.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΠ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΙΑ»




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί η πρόσφατη διαμάχη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ να εξαφανίστηκε το ίδιο αιφνίδια όπως εμφανίστηκε στον τύπο -ύστερα μάλιστα από την παρέμβαση των  κορυφαίων στελεχών στην ηγεσία με προεξάρχοντα τον Γιάννη Μανιάτη για τη δημοσκοπική υγεία του κόμματος-  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λύθηκαν μονομιάς  όλες οι αιτίες τριβής  που έχουν ανακύψει μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου του κινήματος. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις  όσο και η σταδιακή αποσκίρτηση του στελεχιακού δυναμικού του προκαλεί βαθιά ανησυχία τόσο στα εναπομείναντα νέα κυρίως  στελέχη όσο και στη βάση των μελών του κόμματος και γεννά πλήθος σεναρίων για νέα κόμματα ,συνεργασίες ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του κινήματος όπως προτείνουν αρκετοί από τους πρώην κορυφαίους.  

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

O ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΑ «ΟΜΗΡΟ» ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ




Οι “έμποροι” ψεύτικων ελπίδων και  το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

Η πρόσφατη αναφορά του υφυπουργού ανάπτυξης  στην «καυτή πατάτα» των πλειστηριασμών έγινε δεκτή περίπου με αναθέματα από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών αναγκάζοντας τελικά τον υφυπουργό και ανακαλέσει τις προτάσεις του για  να μην προκαλέσει ευρύτερη ενδοκυβερνητική κρίση. Τι είπε ο κ. Σκορδάς; «Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε πως θα χειριστούμε ως κοινωνία το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν παγώσει από το 2009». Ποιο ήταν το επιχείρημα  του; «Αν συγκεντρωθεί ένα μεγάλο απόθεμα ακινήτων όταν θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί θα μηδενιστεί η αξία της ήδη τραυματισμένης ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων». Ηταν  λάθος το επιχείρημα ή περιέγραφε την πραγματικότητα; Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι περιέγραφε την πραγματικότητα. Εκτός και αν κάποιοι εκτιμούν σοβαρά ότι η λύση στο πρόβλημα θα είναι η διαγραφή δανείων που βέβαια θα πληρωθούν και πάλι από τα υποζύγια των συνεπών που εξακολουθούν ακόμη να πληρώνουν.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

Άστεγος συμπολίτης μας πήρε το 2006 στεγαστικό δάνειο και αγόρασε σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσει την οικογένειά του. Η τράπεζα του έδωσε όλα τα λεφτά και ως μπόνους ένα επισκευαστικό για να αγοράσει νέα έπιπλα. Τώρα δεν μπορεί να πληρώσει. Τι πρέπει να γίνει;

Πολιτικοί, εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων και δημοσιολόγοι έχουν δημιουργήσει την ψευδή αίσθηση ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει πιθανότητα οι δανειολήπτες να κερδίσουν από την τράπεζα το ακίνητο που αγόρασαν με τα λεφτά της τράπεζας, ακόμη κι αν δεν έχουν πληρώσει μία δόση!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Θερμό  πολιτικό καλοκαίρι με έντονες αναταράξεις διαβλέπουν  οι στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα  στο ΠΑΣΟΚ που έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο. Ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές είναι λιγότερος από δώδεκα μήνες ενώ τα μέτωπα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν επικίνδυνα. Ο τέταρτος πρόεδρος του κινήματος εκτιμά ότι πίσω από τα  εσωκομματικά μέτωπα που ξεπηδούν ως κεφάλια μιας πράσινης λερναίας ύδρας   κρύβονται προσωπικά συμφέροντα και στρατηγικές. Πρόκειται για στελέχη που η τεράστια φθορά του κυβερνητισμού αλλά και τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου που έλαβαν  στο παρελθόν τα οδήγησαν σε ένα προσωπικό πολιτικό αδιέξοδο.