Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Του Άγη Βερούτη

Τίποτε δεν είναι δυστυχώς ρόδινο στο απώτερο μέλλον της Ελλάδας, αν δεν ξεπεράσει με επιτυχία μια σειρά από τεράστια δομικά προβλήματα, που ήδη αντιμετωπίζει.

Ανεξάρτητα αν δημιουργήσει τεχνητά πλεονάσματα, ή αν φτωχοποιηθεί τόσο ο Λαός της, που παρά το γεγονός ότι δεν παράγει τα απαραίτητα προς το ζην, εμφανίζει προσωρινά εμπορικά πλεονάσματα λόγω ανέχειας να καταναλώσει τα απαραίτητα, και χωρίς επενδύσεις σε νέα παραγωγή, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει failed state από τα προβλήματα αυτά, καθένα μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

1) Ασφαλιστικό - €200-€600 δισ. αναλογιστικό έλλειμμα μας περιμένουν σε λίγα χρόνια.

2) Δημογραφικό - σε λίγα χρόνια το 82% των Ελλήνων θα είναι σε ηλικία που δεν θα μπορούν πια να εργάζονται.

3) Αναπτυξιακό - με πιστωτική συρρίκνωση, χωρίς εξωτερικές επενδύσεις, ανάπτυξη δεν θα έρθει.

4) Δημοσιονομικό - αρνούμαστε να ξοδέψουμε λιγότερα για υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο στους πολίτες.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Στον καιρό των ακραίων

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επίθεσης που εκτυλίχθηκε στις στήλες της «Αυγής» κατά του γελοιογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου και της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» για μια γελοιογραφία. Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέτρεπε την πολιτική αντιπαράθεση σε σόου ζητώντας βοήθεια, επειδή είχε «στριμωχτεί» από τις ανάσες των αστυνομικών, που κατόπιν εντολών δεν επέτρεπαν σε κανέναν την είσοδο στον χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Ο δε βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης καλούσε τους παρευρισκομένους να μην ξεχάσουν ότι «η χούντα δεν έπεσε το ʼ73», αναπαράγοντας το σύνθημα «Δούρειο Ιππο» των δυνάμεων άρνησης του κοινοβουλευτισμού.

Σύμφωνα με την «Αυγή» οι δημοσιογράφοι του λεγόμενου συστημικού Τύπου γράφουν μόνο κατόπιν «παραγγελίας» των δυνάμεων της διαπλοκής, των πετρελαιάδων, των εργολάβων κ.ο.κ. Για την πρώην καλή εφημερίδα - στην οποία έχουν πρωτοαρθρογραφήσει κατά καιρούς οι περισσότεροι απʼ όσους σήμερα λοιδορεί - όσοι βρίσκονται στα ΜΜΕ γράφουν γιατί τους βάζουν τα συμφέροντα να το κάνουν ή γιατί έχουν ίδια συμφέροντα να γράφουν με αυτόν τον τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα ενός κόμματος που είναι στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας αναπαράγει τον πυρήνα των απόψεων που πλημμυρίζουν τον βόθρο του βαθέος Διαδικτύου.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

TI ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



Δημήτρης Μάρδας
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 διακρίνεται, σε κάποια του σημεία, από μια εντυπωσιακή αισιοδοξία. Όλοι ευχόμαστε να επαληθευθούν οι θετικές του προβλέψεις για την οικονομία, παρά τις όποιες επιφυλάξεις έχουμε.
Προβλέπει αρχικά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% όταν πέρυσι στα τέλη του Οκτωβρίου η προβλεπόμενη αύξηση  για το 2014 ήταν μόλις της τάξης του 0,2%. Βέβαια εδώ αξίζει να τονιστεί ότι ο ΟΟΣΑ όπως και οι Γερμανοί επιτελείς της κας Μέρκελ έχουν αντίθετη άποψη σημειώνοντας ότι το 2014 θα εξακολουθεί να είναι έτος ύφεσης (1,3% μείωση του ΑΕΠ).
Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθούν κατά 1,6% και 4% αντίστοιχα ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να παρουσιάσουν μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 5,3%!. Τα περυσινές προβλέψεις για το 2014 ήταν πολύ πιο συγκρατημένες στο θέμα αυτό (αύξηση κατά 3% μόνο). Η ανεργία θα σταθεροποιηθεί στο 24,5% του ενεργού πληθυσμού. Το αντίστοιχο ποσοστό των περυσινών προβλέψεων, για το 2014, ήταν όμως πολύ καλύτερο, 21,4%.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΝΕΟ «ΠΑΠΑΔΗΜΟ»;




Οι τρείς εκδοχές για  παράταση της ζωής της κυβέρνησης  με αλλαγή πρωθυπουργού,  επιστροφή  της ΔΗΜΑΡ ή μεταγραφές βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ   

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Η πρόσφατη απομείωση στη δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την απώλεια της βουλευτού θεοδώρας Τζάκρη έφερε δυναμικά  στο προσκήνιο  το φάντασμα της  πολιτικής ρευστότητας αλλά και  μια σειρά παρασκηνιακών  διεργασιών στο πολιτικό σύστημα –οι οποίες έχουν ξεκινήσει από καιρό- με τελικό στόχο να αναβαπτιστεί  η δυναμική της κυβέρνησης εάν και εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο από την βουλή. 
Μέσα από μια πολύπλοκη παρτίδα πολιτικού πόκερ, ισχυρά πολιτικά συμφέροντα, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των δανειστών και βουλευτές  αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και αναζητούν εκείνο τον καταλύτη που θα επιμηκύνει χρονικά την ζωή της παρούσας βουλής καθώς θεωρείται  μάλλον απίθανο να διατηρηθούν και μετά τις κάλπες οι συγκεκριμένοι  αριθμητικοί και πολιτικοί συσχετισμοί.  Σε κάθε περίπτωση τα τρία σχέδια θα περάσουν σταδιακά  στη φάση της υλοποίησης ανάλογα με τις εξελίξεις  που θα τρέξουν μέχρι την ψήφιση του προυπολογισμού. Ποια είναι αυτά τα  σχέδια;  Πρώτον  επιχείρηση διεύρυνσης προς τα δεξιά από την δεξαμενή των ανεξαρτήτων ή βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεύτερον αλλαγή πρωθυπουργού και νέα κυβέρνηση από αυτή  τη βουλή και τρίτον αλλαγή στάσης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επαναπροσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

O ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΝΕΛΗ
Ενα από τα κυρίαρχα συνθήματα της πολιτικής διαμαρτυρίας με το οποίο η ελληνική κοινωνία τείνει να εξοικειωθεί λέει: «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή», και ήταν από τα συνθήματα που δέσποσαν στο Σύνταγμα το καλοκαίρι του 2011, τότε που ο αντισυστημικός λόγος γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε υπολογίσιμους παίκτες τούς ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή. «Μισθούς, συντάξεις, τις έκανες κουρέλι, άντε και γ@#$σου σύντροφε Κουβέλη», φώναζαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδήλωση, όταν η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην τρικομματική συγκυβέρνηση - και απορώ πώς δεν γλίστρησαν στην τεστοστερόνη της αντρίλας όσοι (και όσες) το φώναζαν. Ηταν ωραία χρόνια τότε, κυριαρχούσε ο σεξισμός «του λαού», τότε ο σεξισμός βόλευε. Οταν έπαψε να βολεύει, θυμήθηκαν οι θεματοφύλακες της γραμμής να βάλουν «σώβρακα στις λέξεις».

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Πάνω σε ένα  πολιτικό «ναρκοπέδιο»  βαδίζει προσυνεδριακά  η Δημοκρατική Αριστερά καθώς οι πρώτες ταλαντώσεις που εμφανίστηκαν στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη μετά την αποχώρηση  από την κυβέρνηση εξελίσσονται  πλέον σε «πληγές» εξαιτίας της ακολουθούμενης  στρατηγικής συνεργασιών για τον τρίτο πόλο της κεντροαριστεράς.
Το επερχόμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ στις 13-15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει όλες τις σκιές που βαραίνουν το εσωκομματικό τοπίο με αφορμή τη διαφοροποίηση προέδρου και γραμματέα του κόμματος στην πρόσφατη σύνοδο της κεντρικής επιτροπής.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Η πρόσφατη  σφοδρή κόντρα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη με τον εν αναμονή νέο «ηγέτη» της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ήταν η αναμενόμενη κατάληξη σε μια πολιτική «βεντέτα» μηνών  και όχι ένας  επικοινωνιακός κεραυνός εν αιθρία λόγω των πρόσφατων δικαστικών περιπετειών της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.
Πίσω από τις συνεχόμενες «επιθέσεις» της Χρυσής Αυγής  υποκρύπτεται η αγωνία κορυφαίων στελεχών τόσο για την πολιτική τους επιβίωση όσο και για την επόμενη μέρα του πολιτικού χώρου που μέχρι πρότινος εξέφραζε η ομάδα Μιχαλολιάκου αλλά τώρα φαίνεται να ωριμάζουν οι συνθήκες  σταδιακής μετακίνησης των ψηφοφόρων σε άλλα πολιτικά σχήματα που ενδεχομένως να έχει κομβικό ρόλο ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.