Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

«Φυτεύουν» την Ελιά τον Φεβρουάριο




Πλησιάζει η ώρα της αποχώρησης για τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ Ξεκινούν οι διαδικασίες για την οργανωτική και προγραμματική σύγκλιση.    
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Στο κομβικό στοίχημα της Συντακτικής Συνέλευσης του νέου πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης στα τέλη Φεβρουαρίου στρέφεται πλέον η πρωτοβουλία των 58 μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έλαβε από την εκδήλωση της Αθήνας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποκτά καθοριστική σημασία για το μέλλον του εγχειρήματος καθώς εκεί θα ξεκαθαριστεί οριστικά ποια πρόσωπα θα αναζητήσουν ηγετικό ρόλο στο νέο φορέα από τους άλλοτε κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ καθώς  πέραν του πυρήνα του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου που έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια πρόσωπα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ή Αννα Διαμαντοπούλου δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους. Αντίθετα οι Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης  και Ανδρέας Λοβέρδος παίρνουν αποστάσεις καθώς αντιμετωπίζουν πλέον την κίνηση με σημαντικές επιφυλάξεις. 

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΡΠΙΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΗΜΙΤΗ




 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε έκπληξη για τους όσους παρακολουθούν από κοντά  τις μετασεισμικές δονήσεις στο βαθύτατα πληγωμένο ΠΑΣΟΚ, η πρόσφατη επικοινωνιακή «βόμβα» του Θεόδωρου Πάγκαλου για την πρωτοβουλία των 58 και τις κινήσεις στήριξης από τον Κώστα Σημίτη και τα εκσυγχρονιστικά στελέχη στα οποία διαβλέπει διάθεση να καπελώσουν την προσπάθεια ανασύστασης της Κεντροαριστεράς.
Μετά την αποχώρηση του από τη βουλή, ο πρώην υπουργός εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια νέα στρατηγική ασκώντας κατά περιόδους σκληρή κριτική στους πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα στις σημερινές δύσκολες καταστάσεις.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Λιφτινγκ κορυφής για τη ΔΗΜΑΡ


Επιταχύνουν ΔΗΜΑΡ και η πρωτοβουλία των 58 τις κινήσεις τους ενόψει του εκλογικού 2014
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ένα πολιτικό λίφτινγκ στην τσαλακωμένη εικόνα του κόμματος  θα επιχειρηθεί από τα κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ τις επόμενες εβδομάδες με αιχμή το συνέδριο. Σκοπός είναι να παραμείνει το κόμμα μια σημαντική εναλλακτική πολιτική λύση για τους ψηφοφόρους όσο και  η πολύφερνη νύφη- καταλύτης στο πολιτικό σκηνικό άσχετα με τις εξελίξεις στην μάχη του διπολισμού. 
Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς μπαίνει  στο επικείμενο κρίσιμο συνέδριο του Δεκεμβρίου με τρείς  σημαντικούς στόχους. Πρώτον να επανεκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. Γεγονός που θα σημάνει ότι η κομματική βάση εγκρίνει πλήρως και χωρίς επιφυλάξεις όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ηγεσίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Δεύτερον να υπάρξει αλλαγή φρουράς στις κορυφαίες κομματικές θέσεις ώστε η ΔΗΜΑΡ με νέα πνοή να υποστηρίξει ότι παραμένει  η πολιτική δύναμη που έχει διακριτό ρόλο στο κοινοβούλιο.  Και τρίτον  να καταγραφεί η δυναμική του κόμματος ως κορμού του τρίτου πόλου όσο και η  στρατηγική του  για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις  χωρίς να υπάρξουν εσωκομματικές  αναταράξεις ή και αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών προς το εγχείρημα της κεντροαριστεράς των 58.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ



Κίνηση Σαμαρά για γυναίκα –πρόεδρο Δημοκρατίας
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν δώδεκα έως 15 μήνες -έντονης πολιτικής πυκνότητας  που ενδεχομένως να αλλάξουν καταλυτικά τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό-  για τις διαδικασίες εκλογής του 7ου προέδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας,  η πρόσφατη  αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για υποψηφιότητα γυναίκας  από την Αριστερά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα άναψε μεγάλες φωτιές στα κομματικά επιτελεία.
 Πρόκειται για ένα  γρίφο αυξημένης πολιτικής δυσκολίας που απασχολεί τα κομματικά επιτελεία  και τους ενδιαφερόμενους  καθώς  μπορεί να αλλάξει άρδην τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσει μια αντίστοιχη πολιτική παρέμβαση. Η πρόταση του για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου το 1995 έφερε στο προεδρικό μέγαρο ίσως τον καλύτερο και σίγουρα τον δημοφιλέστερο πρόεδρο της Δημοκρατίας μπλοκάροντας παράλληλα τα σχέδια του Μιλτιάδη Εβερτ για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες . Στα χρόνια της θητείας του ο Κωσταντίνος Στεφανόπουλος  κατάφερε, να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να κερδίσει υψηλότατη αποδοχή μια αντίστοιχη επιτυχία αναζητά τώρα ο πρωθυπουργός. Δύο ήταν οι πρωθυπουργικοί στόχοι με την αναφορά στην προεδρική εκλογή  να δείξει εμπράκτως πως το εννοεί ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016 αφετέρου να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων πολιτικών συμμαχιών.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ…




Η υπερφορολόγηση και ο μύθος του χότζα για τους φόρους

Του Γιάννη Αργυρού
Χαρακτήρα εμμονής τείνει να προσλάβει η προσκόλληση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στα νούμερα των εσόδων και των στατιστικών αδιαφορώντας προκλητικά  κατά πόσο αποδίδουν την  πραγματικότητα.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Plan B: Τραγικά λάθη και παραλείψεις!





Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ

Ο πολιτικός φορέας, με τον τίτλο Plan B, με κύριο εκπρόσωπο τον κο Αλαβάνο κ.ά., υποστηρίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή, θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Για να ολοκληρωθεί ο στόχος αυτός, η χώρα χρειάζεται αρχικά μια δημοσιονομική πολιτική χωρίς τους περιορισμούς που εισάγει στα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών η Συνθήκη του Μάαστριχτ όπως και τα μεταγενέστερά της Σύμφωνα. Επίσης, είναι απαραίτητη μια αυτόνομη νομισματική πολιτική. Η τελευταία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην απαξίωση της δραχμής (μέσω διολισθήσεων / υποτιμήσεων), που με τη σειρά της θα βελτιώσει, κατά τους υποστηριχτές του Plan B, την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας μέσω των εξαγωγών, της αύξησης του τουρισμού κ.λπ. Όλα τα προαναφερθέντα υποστηρίζονται επίσης απ’ όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, οτιδήποτε χρώματος, που εντάσσονται στο στρατόπεδο των δραχμιστών!