Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αναζητούν ηγέτη για την «Ελιά»




Φουντώνουν οι διεργασίες  Σημίτη – Παπαδήμου για την κεντροαριστερά. Σοσιαλιστικό κόμμα ιδρύει ο  Στέφανος Τζουμάκας

Του Γιάννη Αργυρού
 Εντονες ζυμώσεις και σημαντική παρασκηνιακή κινητικότητα εντός και εκτός κομμάτων εμφανίζεται  τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο της Κεντροαριστεράς με το βλέμμα στις  πολιτικές και οικονομικές  εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Δύο πρώην πρωθυπουργοί  ο Κώστας Σημίτης και ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται να κινούν τα νήματα σε πρώτη φάση καθώς πρόσφατα είχαν οι δυο τους πολύωρες συναντήσεις   όπως ανέφερε κοινός συνομιλητής τους.  Ο  λόγος  και ο τόπος των επαφών  παραμένει  άγνωστος, γνωστό  όμως είναι  ότι αμφότεροι  ενδιαφέρονται  για την «επόμενη  μέρα της Ελλάδας». Ο κ. Σημίτης σε παλιότερο άρθρο του είχε θέσει ως ορόσημο εξελίξεων  στην οικονομία το 2014 όπου σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό θα ληφθούν κρίσιμες  αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη χώρα για δεκαετίες.  Ο κ. Παπαδήμος επανήλθε στην πολιτική μετά από ένα σημαντικό διάλλειμα  όπου είχε αφοσιωθεί στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα στο  πανεπιστήμιο του Harvard στην Αμερική. Πρόσφατα μάλιστα είχε συναντηθεί και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ  Γερούν Ντάισελμπλουμ τον οποίο ρώτησε για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος ενώ παρατήρησε με αιχμηρό τρόπο την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το ενδιαφέρον και του μέχρι πρότινος Ευρωπαίου διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου  να ασχοληθεί ενεργότερα με τα κοινά μετά από μια επιτυχημένη δεκαετή καριέρα στην Ευρώπη. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Διαμαντούρος  συναντήθηκε με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για σημαντικές εφεδρείες από το χώρο των τεχνοκρατών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εάν τυχόν η νυν κυβέρνηση βρεθεί μπροστά σε αντίξοες καταστάσεις.
Ένα άλλο επιφανές στέλεχος της  ομάδας των εκσυγχρονιστών ο Τάσος Γιαννίτσης μιλώντας στα Παραπολιτικά  εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πορεία της  οικονομίας και τα «πειράματα» με τις φορολογικές δηλώσεις ενώ θεωρεί ότι μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης θα έπρεπε να τηρούνται τουλάχιστον οι  δημοσιονομικοί στόχοι. Ο ίδιος  δεν βλέπει να υπάρχουν  δυνατότητες δημιουργίας νέου πολιτικού σχήματος πριν τις ευρωεκλογές. Αντίθετα ο Γιώργος Φλωρίδης διαβλέπει «μεταρρυθμιστική κόπωση του πολιτικού συστήματος  που έχει κολλήσει στη λάσπη του παλαιοκομματισμού. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη  τα πιο αδύναμα  κοινωνικά στρώματα  «ταυτίζουν»  την έννοια μεταρρύθμιση με την φτωχοποίηση  ενώ ζητά την εκπόνηση εθνικού σχεδίου με παράλληλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα με θεσμική και κομματική αναδιοργάνωση. Ουσιαστικά ο κ. Φλωρίδης ζητά την σύσταση πολιτικού φορέα στο χώρο που παλιότερα περιγραφόταν ως κεντρώος ή μεσαίος χώρος  που θα παίξει πρωταγωνιστικό και καταλυτικό ρόλο την επόμενη δεκαετία.    
Κόμματα και κομματίδια
Την ίδια ώρα  η  σύμπηξη μετώπου εκλογικής ομπρέλας  από τα μεγαλύτερα κόμματα, τις πολιτικές κινήσεις  στο  σχήμα της  Ιταλικής Ελιάς, κρίνεται ως στοιχείο απολύτως απαραίτητο για την πολιτική τους επιβίωση. Ωστόσο κοινό συμπέρασμα  είναι ότι λείπει ο  ηγέτης που θα συσπειρώσει και θα ενεργοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές μάζες με σχέδιο για την οικονομία αλλά και συνθηματολογία που θα εμπνεύσει για τη νέα εποχή.  
Τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για την ανασυγκρότηση  αναζωπυρώθηκε μετά την νέα παρέμβαση  των 5 δημάρχων μεγάλων πόλεων ( Αθήνας , Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου Ιωαννίνων)  που προέρχονται από την κεντροαριστερά με ιδεολογική πλατφόρμα για τη δημιουργία  μεταρρυθμιστικού σχεδίου προς όφελος των πολιτών κατηγορώντας παράλληλα τους αντιμεταρρυθμιστές για λαικισμό και κήρυγμα στασιμότητας. Η νέα παρέμβαση δείχνει πως δεν είναι μια προσωρινή σύμπραξη αλλά εμπεριέχει τα αναγκαία στοιχεία για  ένα νέο σχήμα. Τον περασμένο μήνα, οι δήμαρχοι είχαν υπογράψει κείμενο  στο οποίο διατύπωναν την άποψή τους κατά του ρατσισμού, προβάλλοντας την ανάγκη να υπάρξει «συντονισμένη αντιμετώπιση κατά των ξενοφοβικών φαινομένων». Ο εκσυγχρονιστικός  τους λόγος θυμίζει έντονα τις θέσεις της Δυναμικής Ελλάδας του Ηλία Μόσιαλου  ή τις απόψεις που δημοσιοποιεί κατά καιρούς η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν σταδιακά οι προβληματισμοί από πρόσωπα όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης , ή ο Φίλιππος Σαχινίδης που  διαβλέπουν πως τα νούμερα του προυπολογισμού δεν βγαίνουν και κατά συνέπεια το κόμμα θα πρέπει να προετοιμάζεται για τα νέα δεδομένα. Θεωρούν ανέφικτη την επιβολή νέων μέτρων στην κοινωνία  και ζητούν την προετοιμασία του πολιτικού σχεδιασμού για εκλογικές συμμαχίες καθώς μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση προκλήθηκε σημαντικό ρήγμα στις σχέσεις τους.
Σπάσιμο
ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
Ταυτόχρονα ο  Στέφανος Τζουμάκας προχωρά στην Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώ  σχολιάζει ότι «2.5 εκατομμύρια και πλέον πολίτες, που το 2009 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, πλέον του έχουν στρέψει την πλάτη καθώς επίσης, και χιλιάδες μέλη και στελέχη του» και προσθέτει:  «Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται μια δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση» επισημαίνεται στην ιδρυτική διακήρυξη και αναφέρει ότι τον Νοέμβριο θα «προχωρήσουμε στη διενέργεια του Ιδρυτικού Συνεδρίου». Σημαντικές  πιέσεις επίσης  ασκούν κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ προς την ηγεσία να ανοίξει ο διάλογος με ανένταχτους και πασοκογενείς.  Ο  Ανδρέας Παπαδόπουλος σε άρθρο του με τίτλο «ώρα να τελειώνουμε» εξετάζει μια σειρά γεγονότων με πρωταγωνιστές  φθαρμένα στελέχη του κυβερνητισμού και προτείνει τη συγκρότηση νέου πολιτικού σχήματος με κορμό τη ΔΗΜΑΡ. Αντίστοιχη πρόταση έκανε και ο Βασίλης Οικονόμου σε συγκέντρωση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την  απογοήτευση τους καθώς παρότι μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ  δεν επιβραβεύτηκαν με  κομματικά αξιώματα. Ο μόνος πάντως που φάνηκε να συγκινείται ήταν ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης.  Τελικά η Ε.Γ. του κόμματος  αποφάσισε  τη συγκρότηση ομάδας που θα διαχειριστεί από το φθινόπωρο τις ζυμώσεις για την ανασυγκρότηση όσο και την εξεύρεση κοινωνικών συμμαχιών. Στο πλαίσιο αυτό άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας με το στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών αλλά  και πρόσωπα όπως οι Νίκος Χριστοδουλάκης, και Γιάννος Τσαμουργκέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου