Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

O ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΣΑΜΠΙ ΜΙΩΝΗΣ




 Μια ιστορία με πολλές ανατροπές και εντυπωσιακές παραμέτρους  φέρνει στη επιφάνεια  η υπόθεση της εμπλοκής του ονόματος της Μαργαρίτας Παπανδρέου στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Ένα από τα πρόσωπα κλειδιά είναι ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλος Σάμπι Μιωνής οποίος μαζί με τον Αγγελο Μεταξά ( γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που εμπορεύεται αλκοολούχα ποτά)   ίδρυσαν το 1997 μετά τη ρωσική κρίση ομολόγων μια εταιρεία συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών τη CM σύμβουλοι με έδρα το Λουξεμβούργο που το 2006 κατέληξε στην τράπεζα EFG συμφερόντων της οικογένειας Λάτση με ένα ποσό που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια  διατηρώντας το δικαίωμα της διαχείρισης για πέντε χρόνια.
  
 Το όλο εγχείρημα  ξεκίνησε από το Τελ Αβίβ λόγω Σάμπι Μιωνή πέρασε από τη Γενεύη εξαιτίας  του Αγγελου Μεταξά μετά από μια  στάση στο Λονδίνο όπου συνεργάστηκαν  με κορυφαίες τράπεζες όπως oι BNP Paribas,Royal Bank of Canada, HSBC, Societe Generale.
 Ηδη όμως από το 2004 Μιωνής και Μεταξάς είχαν ιδρύσει ένα νέο hedge fund με το όνομα Capital Advisors με ενεργητικό 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Λίγους μήνες αργότερα συνεργάστηκαν ως Capital Management Ltd με σκοπό τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων  με την Ελβετική τράπεζα   Julius Baer & Co Ltd η οποία έχει πολλά υποκαταστήματα καθώς και θυγατρική τράπεζα στη Νέα Υόρκη.

 ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΔΙΕΝΕΞΗ
Αργότερα ο Σάμπι Μιωνής  ενεπλάκη σε δικαστική διένεξη με την Ελβετική τράπεζα. Την ίδια  όμως εποχή άρχισε στην Αθήνα  μια έρευνα του ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρείας του   με την κατηγορία του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» έπειτα από μια επώνυμη τραπεζική καταγγελία .
 Το ΣΔΟΕ  τότε  κατά την διάρκεια της επιτόπιας έρευνας στα γραφεία  της εταιρείας ζήτησε και κατέσχεσε για έλεγχο  αρχεία και υπολογιστές.
Στελέχη του ΣΔΟΕ  εκτιμούν ότι οι ελέγχοντες εκεί, μεταξύ των πελατών, μάλλον «συνάντησαν» και το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Μιωνής έλεγε προς τους δικηγόρους του πως ο έλεγχος εστιάσθηκε σε τρεις μεγάλους πελάτες Εβραικής καταγωγής αλλά και σε δύο Ελβετικές τράπεζες και μια εταιρεία θυγατρική Ελβετικής τράπεζας. Ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλος πάντως  ήταν  εκπρόσωπος  τύπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ( είχε μάλιστα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων στο παρελθόν  και στον ANT1)  αλλά και εξέχων μέλος Διεθνών Εβραικών  Οργανώσεων.
  Τελικά, οι αρχές δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμοποίησης  εσόδων  και η έρευνα έκλεισε με την επιβολή ενός μικρού προστίμου για « παρατυπίες λογιστικής». Η υπόθεση έκλεισε τότε και μπήκε στο αρχείο όμως τώρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των Παραπολιτικών αναζητούνται εκ νέου τα στοιχεία της έρευνας η οποία και ανασύρεται από το συρτάρι.
Ωστόσο ο  Σάμπι Μιωνής, ζήτησε και πήρε από την Ελληνική κυβέρνηση ένα αντίγραφο της επιστολής που προκάλεσε την έρευνα. Ηταν σε επιστολόχαρτο της τράπεζας Julius Baer που μιλούσε για υποψίες φοροδιαφυγής και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την εταιρεία του Μιωνή οποίος  προσέφυγε  στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
 Τελικά το δικαστήριο  αποφάσισε  πως  με την υπόθεση αυτή, ασχολείται η ελληνική δικαιοσύνη και έτσι απορρίφθηκε η προσφυγή του.

ΜΙΩΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑΣ

Οι δύο συνεργάτες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα αλλά επισφράγισαν την φιλία τους 20 χρόνια μετά σε μια κατασκήνωση των ΗΠΑ. Τότε γεννήθηκε το όνειρο μιας ισχυρής επενδυτικής ομάδας. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά τον Μεταξά άφησε έφηβος την οικογενειακή επιχείρηση επιζητώντας να κάνει κάτι με τον δικό του τρόπο.   Μετά την αποφοίτησή του από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι δύο εργάστηκαν σε επενδυτικές τράπεζες, όπου έμαθαν για τις μεγάλες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον  κ. Mιωνή  "οι μεγάλες τράπεζες είναι μια καλή προπόνηση, αλλά ούτε ένας από εμάς ποτέ την πρόθεση να μείνει για πάντα"
Ο κ. Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ από το 2006 κατοικεί μόνιμα στο Ισραήλ. Εκτός από χρηματιστής, είναι και αρθρογράφος, τόσο στην μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα HAARETZ, όσο και στο γνωστό blog HUFFINGTON POST.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου