Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ
Καυτό τρίμηνο με πολλές  ανατροπές  συγκρούσεις  και ρήξεις αναμένεται μετά τις γιορτές καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη ετοιμάσει με τους στενούς του συνεργάτες τα όπλα γιά «μετωπική» κατά του κατεστημένου που εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
     Οι κινήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου συμπυκνώνονται σε πέντε κεφάλαια:

Α)  Αλλαγές στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Με το νόμο που ετοιμάζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης ιδρύεται Γενική Γραμματεία Συντονισμού παρά τω πρωθυπουργώ με σκοπό να παρακολουθεί στενά και να παρεμβαίνει με αυξημένες αρμοδιότητες το κυβερνητικό έργο. Αυτό το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο θα εφαρμοστεί άμεσα με στόχο να λύνονται άμεσα στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω γραφειοκρατίας και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων των υπουργείων. Παράλληλα, θα μπει φραγμός  και στα φαινόμενα ασυνεννοησίας που συχνά εμφανίζονται μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας στο ίδιο υπουργείο.  Σε αυτή την Γραμματεία συντονισμού θα μετακομίσει η task force  που έχει συστήσει ο ίδιος ο Α. Σαμαράς .
 Γενικός Γραμματέας φέρεται να έχει προταθεί να αναλάβει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού και άνθρωπος των ειδικών αποστολών που μεταξύ άλλων ήταν τακτικός συνομιλητής του επικεφαλής της γερμανικης task force  Χορστ Ραιχενμπαχ . Στην ομάδα αυτή μετείχαν οι Τάκης Μπαλτάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Σταμάτης και γενικοί γραμματείς υπουργείων και του γενικού λογιστηρίου.
Β) Κινητικότητα στον δημόσιο τομέα με απομακρύνσεις του πλεονάζοντος προσωπικού και στελέχωση υπηρεσιών που έχουν πραγματική ανάγκη ώστε με την παράλληλη διαδικασία απλοποίησης της νομοθετικής διαδικασίας να γίνει το δημόσιο  φιλικό προς τους πολίτες. Στόχος είναι να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία και κυρίως να υπάρχει η λιγότερη δυνατή επαφή των πολιτών με τις υπηρεσίες που θα εξουδετερώσει και την συναλλαγή.
     Γ)  Συνταγματικές αλλαγές που θα δώσουν γιά πρώτη φορά το αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες. Σε αυτό το πεδίο ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να φέρει μεγάλες ανατροπές στον τρόπο που κινείται το πολιτικό σύστημα , το πολιτικό χρήμα, τα κόμματα, οι υπουργοί, η Βουλή, οι βουλευτές, η Δικαιοσύνη. Εκεί θα κληθούν όλα τα κόμματα   να συμμετάσχουν στον διάλογο γιά να εκσυγχρονιστει το Σύνταγμα των Ελλήνων κατ απαίτηση της κοινωνίας που ζητά σε όλες τις εκφάνσεις της να υπάρξει επιτέλους Δικαιοσύνη.

Δ) Νέο φορολογικό με δικαιοσύνη και διάρκεια.
   Το μίνι φορολογικό που ήρθε αυτές τις μέρες με επείγουσες διαδικασίες λόγω προαπατουμένων της Τρόικας γιά την εκταμίευση περιέχει και ανισότητες και κυρίως διακατέχεται από μία εισπρακτικού χαρακτήρα νοοτροπία. Μέχρι την Ανοιξη η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο φορολογικό το οποίο θα περιλαμβάνει  τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ούτως ώστε να γίνει και αποδεκτό εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό θα περιλμβάνονται μπόνους γιά τους συνεπείς και αυστηρές ποινές γιά τους φοροδιαφεύγοντες.

Ε) Οι νόμοι και η εφαρμογή τους. Ακροτελεύτιος λίθος όλων των παραπάνω είναι να θαφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το ελληνικό αστείο οτι στη χώρα μας οι νόμοι υπάρχουν γιά να καταστρατηγούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου