Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ



  TOY Γ. Μανουσακάκη
Τους 300 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και πλέον είναι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και του Γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Η διασταύρωση των στοιχείων των δημοσίων υπαλλήλων έγινε με βάσει την λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος των 52.000 φυσικών και νομικών προσώπων  που έκαναν εμβάσματα στο εξωτερικό το 2011 και ελέγχεται από το ΣΔΟΕ μαζί με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει οι καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού άνω των 100.000 ευρώ που έχουν κάνει 33 εφοριακοί, 71 πολεοδόμοι καθώς και 18 δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, επιθεωρητές Εργασίας, το ΣΔΟΕ και άλλοι. Οι υπόλοιποι 178 δημόσιοι υπάλληλοι θα ελεγχθούν και αυτοί ως προς την νομιμότητα της κατοχής των χρηματικών ποσών που έχουν βγάλει στο εξωτερικό αλλά αργότερα και αφού ολοκληρωθεί η έρευνα για τους συναδέλφους τους με τις μεγαλύτερες καταθέσεις που φτάνουν μέχρι και το μισό εκατομμύριο για κάποιους εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών.
Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν διασταυρώσεις διαθέσιμων στοιχείων όπως Ε1, Ε9, εμβάσματα στο εξωτερικό των ιδίων αλλά και των συγγενικών τους προσώπων και βέβαια θα γίνει και έλεγχος στο πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.  Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες είχαν ασκηθεί από τον κ. Ρακιντζή πειθαρχικές διώξεις  κατά 5 εφοριακών, που βρίσκονται στην επίμαχη λίστα, για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από εμβάσματα στο εξωτερικό. Για τις περιπτώσεις τους ενημερώθηκαν και οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς για την ανακριβή δήλωση των υπόχρεων και των συζύγων τους με τις οποίες υπέβαλλαν κοινή δήλωση. Σύντομα αναμένεται και να ασκηθούν και οι ποινικές διώξεις και κατά των συζύγων των εφοριακών.
Αυτές τις μέρες οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι σε στενή συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία αναλύει το κάθε έμβασμα και συγκεντρώνει στοιχεία του κάθε τραπεζικού λογαριασμού ή αγοράς χρεογράφων που έχουν γίνει μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό το έκαναν σταδιακά και όχι με ένα έμβασμα ή με μία κατάθεση. Ακόμη  γίνεται η διασταύρωση του πόθεν έσχες από το 2007 ως και το 2011 των επίμαχων υπαλλήλων προκειμένου να εξακριβωθεί στο ποιοι είναι νόμιμοι και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι φοροδιαφεύγουν και όχι μόνο. Και αυτό είναι άξιο λόγου καθώς όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα χρήματα που έχουν βγάλει στο εξωτερικό θα πρέπει να δικαιολογήσουν και τα που τα βρήκαν. Τέλος από την στιγμή που θα γίνει έλεγχος στα πόθεν έσχες από τις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή αυτός θα είναι πλήρης και θα αφορά και την ακίνητη περιουσία των ελεγχόμενων καθώς και η όποια μεταβολή υπάρχει σε αυτή τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Ελέγχουμε τις καταθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων και ελπίζω ότι θα έχουν φορολογηθεί νόμιμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου» δηλώνει στα «Π» ο κ. Ρακιντζής επισημαίνοντας ότι πλέον οι διαδικασίες για αυτές τις περιπτώσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ γρήγορες αφού τα αδικήματα τους είναι ποινικά.
Για τα ευρήματα του ελέγχου έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξαιτίας των 33 εφοριακών που εντοπίστηκαν. Γι αυτό το λόγο ζητά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου να έχει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για την πορεία της έρευνας καθώς και την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Σε ότι αφορά τις καταθέσεις που έχουν εντοπιστεί αυτές είναι όλες σε ευρωπαϊκές τράπεζες  με προτίμηση την Ελβετία. Επιπλέον οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν συνδικαιούχους στους λογαριασμούς και τις συζύγους τους  ή συγγενικά πρόσωπα οι οποίοι θα ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις καταθέσεων δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό των δέκα και 20.000 ευρώ. Πάντως όσοι έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό με «βαλίτσες» και χωρίς την μεσολάβηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πολύ δύσκολο ως απίθανο να εντοπιστούν εκτός αν συναινέσουν οι χώρες που δραστηριοποιούνται οι τράπεζες στις οποίες έγιναν οι επίμαχες καταθέσεις μετρητών.
Η τιμωρία που περιμένει όσους δημοσίους υπαλλήλους εντοπιστούν ότι φοροδιέφευγαν είναι μεγάλη. Σε πρώτη βάση θα τους ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και θα χάσουν την δουλειά τους. Στην συνέχεια θα τους ασκηθεί ποινική δίωξη για πολλά αδικήματα τα οποία επισείουν μεγάλες ποινές φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση. Αν δικαστούν όμως με τον καινούργιο νόμο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης κινδυνεύουν με φυλάκιση που μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια. Επιπλέον όλοι θα φορολογηθούν στο ύψος της φοροδιαφυγής που έχουν κάνει. Αν δεν έχουν να πληρώσουν το Δημόσιο θα δημεύσει τις περιουσίες τους. Τέλος στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και η Αρχή Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Αν από την έρευνα αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από παράνομες ενέργειες («φακελάκια», δωροδοκίες, εκβιασμοί) τότε στους  εμπλεκόμενους δημοσίους υπαλλήλους, σε τέτοιες υποθέσεις, θα πέσει βαρύς …ο πέλεκυς της δικαιοσύνης.   
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου