Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΩΗΝ ΝΑΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΧΙ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια από την αποχώρηση Καραμανλή και 16 μήνες από την  παραίτηση Παπανδρέου για να επανέλθει στο προσκήνιο με ένα επιθετικό non paper από κάθε πλευρά το ζήτημα  που  απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλη την Ελλάδα. Τελικά ποιος φταίει για το ναυάγιο της οικονομίας και τις δραματικές όσο και επώδυνες επιπτώσεις που επισώρευσε στις ζωές των πολιτών η σκληρή έως  ανάλγητη πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε;

Τα δύο non paper ουσιαστικά είναι μια έμπρακτη προσπάθεια από τους πρώην πρωθυπουργούς και τους συνεργάτες τους να αποδώσουν  τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, στις συγκυρίες ή την τιμωριτική διάθεση των εταίρων μας και τελικά να αθωωθούν στα μάτια των ψηφοφόρων τους  προφυλάσσοντας την πολύτιμη για την ιστορία και το μέλλον, υστεροφημία τους. Κεντρικό επιχείρημα του γαλάζιου non paper είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2009 "φούσκωσε" συνειδητά το έλλειμμα, το οποίο άγγιξε το 16%, ενώ θα έκλεινε, στο 8% - 9%. Η  προσπάθεια  να μείνει αλώβητος ο κ. Καραμανλής,  είναι εμφανής  καθώς αποτελεί για μεγάλο αριθμό στελεχών της ΝΔ, ένα όνομα-σύμβολο.
Ταυτόχρονα οι υπουργοί του κ Παπανδρέου βλέποντας  ευκαιρία να προκαλέσουν  ρήγμα στη ΝΔ πίεσαν  τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να απαντήσει αν η κυβέρνηση αποδέχεται αυτό τον ισχυρισμό των υπουργών του κ Καραμανλή. Ο κ. Σταϊκούρας, φυσικά δεν απάντησε.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα των πράσινων στελεχών αν ο ισχυρισμός των «καραμανλικών» ήταν σωστός, η κυβέρνηση Σαμαρά, θα μπορούσε  να καταργήσει, όλα τα επαχθή μέτρα και η χώρα να επανέλθει στον «παράδεισο» του 2009. Μάλιστα εκτιμούν πώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ότι υπήρξε φουσκωμένο έλλειμμα καθώς  τον Απρίλιο του 2012, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα που φτάνουν το 20% του ΑΕΠ της, για να ελέγξει ένα έλλειμμα που έφτανε το 15% το 2009».
Ετσι σύμφωνα με τους πράσινους, οι υπουργοί του κ. Καραμανλή ελέγχονται για προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, εκτός κι αν θεωρούν ότι ο νυν αρχηγός τους ήταν μεταξύ εκείνων που «φούσκωσαν» το έλλειμμα ή το συντηρούν «φουσκωμένο».


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Η πώληση του πρώτου πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Πλουτάρχου το φθινόπωρο  έκλεισε μια  τριετή περίοδο  εθελοντικής αποστασιοποίησης του Κώστα Καραμανλή από  τα κυβερνητικά πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009.
Με αφορμή την παρέμβαση Στουρνάρα για τις ευθύνες της πρωτοφανούς διόγκωσης του ελλείμματος οργανώθηκε «καταδρομική» επιχείρηση με non pαper  που αποφασίστηκε στο γραφείο του.  Εκεί συναντήθηκαν  με όρους πλήρους μυστικότητας οι Αντώναρος, Παυλόπουλος, Παπαθανασίου,  Βλάχος και  Κακλαμάνης, οι οποίοι συζήτησαν με τους Καραμανλή και Αγγέλου, πώς θα δινόταν η απάντηση στον Γιάννη Στουρνάρα  αλλά και ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η άποψη για άμεση  απάντηση με σαφή στοιχεία έγινε αμέσως αποδεκτή και αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να βασισθεί στο  βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου "«Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία». Τότε ο κ.Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι θα απαντά πλέον σε κάθε πρόκληση εντός και εκτός του κόμματος.
Ενα δεύτερο μήνυμα Καραμανλή ότι παραμένει μάχιμος και έτοιμος να υπερασπιστεί την ορθότητα των επιλογών του ήρθε με διαρροή συνεργατών του σε  εφημερίδα. «Δεν φεύγω, δεν πάω σπίτι μου» ήταν η απάντηση στις σκέψεις εχθρών και φίλων  για  αποστράτευση και αποχώρηση από την πολιτική. Ο νέος στόχος για τον πρώην πρωθυπουργό είναι αυτός του θεσμικού εγγυητή ( ή της συνείδησης της ΝΔ) ενός λαικού κόμματος το οποίο δεν θεοποιεί την αγορά και τις απαιτήσεις της ενώ στηρίζεται στους νοικοκυραίους που σήμερα πληρώνουν ακριβά την κρίση.
 Σε  κάθε περίπτωση εμφανίζεται έτοιμος να σταθεί απέναντι σε κάθε απόφαση που ενδέχεται να δημιουργήσει εθνικά προβλήματα ή όταν  αλλοιώνεται  το ιδεολογικό πλαίσιο της Ν.Δ. και προσβάλλεται η  ιστορία της παράταξης και της κυβέρνησής του.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ  
Είναι κοινό μυστικό πως από το πολιτικό κόστος της κρίσης οι πολίτες του  έχουν καταλογίσει το μεγαλύτερο κομμάτι. Αρχικά είχε συμφωνήσει με τις παραινέσεις συνεργατών να αποστασιοποιηθεί για ένα διάστημα μέχρις ότου η κοινωνία με ψυχραιμία θα μπορεί να κρίνει ακριβοδίκαια τις ευθύνες.
‘Όμως η συνεχιζόμενη στοχοποίηση του από μέσα ενημέρωσης με συνεχή δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν με κάθε δεινό που έχει επιφέρει το μνημόνιο   καταδεικνύει το στόχο πολιτικών κύκλων σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ  να καταλογισθεί στο πολιτικό θυμικό των πολιτών η πλήρης ευθύνη του για τον οικονομικό εκτροχιασμό.
Οι βολές Λοβέρδου, η πρόσφατη αναφορά Στουρνάρα όσο και το γαλάζιο non paper   ήταν  οι καμπάνες  για να ενεργοποιήσει ομάδα συνεργατών και να αρχίσουν να απαντούν σε όσους συντηρούν αυτό το κλίμα.  Με το non paper που «σπάει  15 μύθους»  ο πρώην πρωθυπουργός απαντά στις  κατηγορίες  και επιτίθεται στη ΝΔ ειδικά στους υπουργούς του Καραμανλή, πως «γνώριζαν, αλλά απέκρυπταν, τα πραγματικά στοιχεία». Σχετικά με το Μνημόνιο τονίζει πως  η Ελλάδα δεν μπήκε εξαιτίας συγκεκριμένων δηλώσεων που εκτόξευσαν τα spreads  αλλά λόγω της οικονομικής πραγματικότητας που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Σε πρώτη φάση η επίθεση μοιάζει να έχει  μοναδικό στόχο τη ΝΔ  όμως διαβάζοντας πιο προσεχτικά αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποτελεί και μια ουσιαστική παρέμβαση για το επικείμενο συνέδριο. Μια προειδοποίηση προς όσους  Ηρακληδείς του Στέμματος  σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα δεύτερο γύρο καταλογισμού ευθυνών. Τι λέει ουσιαστικά το κείμενο; « Είμαι εδώ, είμαι παρών, δεν εγκαταλείπω»
Βίοι παράλληλοι με αποκλίνουσες απόψεις με τον προκάτοχο του αλλά που θα υπερασπιστούν με κάθε κόστος την πολιτική φιλοσοφία τους και την υστεροφημία τους.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου