Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ




H «TASK FORCE» ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ , ΟΙ ΓΚΆΦΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
   Η ΚΛΕΙΣΤΗ  ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ  
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο του 2012 εμφανίστηκε  στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας. Αποτελούσε  την εναλλακτική λύση για τον Αντώνη Σαμαρά στην «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού οικονομικών μετά την ευγενική άρνηση του Βασίλη Ράπανου. Θα αντικαθιστούσε τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά παλιό συμφοιτητή του και συγκάτοικο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πριν βρεθεί σε αυτή τη θέση ο κ. Ζανιάς ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών  2001-2004  και στη συνέχεια πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων ( ΣΟΕ). Για 15 ημέρες παρέμειναν στο ίδιο γραφείο λόγω ενός τυπικού προβλήματος του κ. Στουρνάρα να ορκιστεί υπουργός. Ο κ. Στουρνάρας μετείχε  στις κυβερνητικές συσκέψεις και ο κ. Ζανιάς υπέγραφε ως υπηρεσιακός υπουργός. Εκείνες τις ημέρες εμφανίστηκαν στον έκτο όροφο του υπουργείου δύο φίλοι από τα παλιά που έμελλε να γίνουν τους επόμενους μήνες η Tαsk force του Γιάννη Στουρνάρα ή αλλιώς η αιχμή του δόρατος της πολυπληθούς ομάδας των συνεργατών του. Ηταν οι κ. Πάνος Τσακλόγλου και Νίκος Καραβίτης παλιοί γνώριμοι στο υπουργείο αλλά και μέλη μιας παρέας που από τη δεκαετία του ’80 κυριαρχούσε στα ενδότερα του υπουργείου.  
          
Ο Γιάννης Στουρνάρας τελειώνοντας τις σπουδές του στη Βρετανία την δεκαετία του ’80 άφησε πίσω του στο πανεπιστήμιο τον μετέπειτα πολιτικό αντίπαλο και πιθανά διάδοχο του στο υπουργείο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην Αθήνα συνάντησε τον Κώστα Σημίτη παλιό οικογενειακό γνωστό -λόγω αριστερών καταβολών- και κάπως έτσι βρέθηκε στο επιτελείο του να αναζητά στοιχεία για την Ελληνική οικονομία παρέα με μετέπειτα γνωστό δημοσιογράφο που έγινε διάσημος για τη τηλεοπτική στήριξη που παρείχε προς τις επιλογές της τρόικας. Η συνεργασία με τον Κώστα Σημίτη τον έβαλε στον κύκλο των πρώιμων εκσυγχρονιστών. Τότε γνώρισε τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Η παρέα με τον μετέπειτα τσάρο συνεχίστηκε για χρόνια και ήταν αυτός που στη μάχη της διαδοχής έπεισε τον Γιάννο Παπαντωνίου να εκδηλωθεί δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Σημίτη κόντρα στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Επί πρωθυπουργίας Σημίτη και υπουργίας Παπαντωνίου το 1996 ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε πρόεδρος του συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων( ΣΟΕ). Διαδέχτηκε τον Νίκο Καραβίτη που  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος επί υπουργίας Στέφανου Μάνου αναλαμβάνοντας θέση συνεργάτη στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, θέση την οποία διατήρησε και με το ΠΑΣΟΚ. Αργότερα όταν επικεφαλής του ΣΟΕ  ανέλαβε ο κ. Στουρνάρας μετακόμισε στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος. Τότε ο νυν σύμβουλος του κ. Στουρνάρα κατάφερε έξυπνα ως «εφευρέτης» της δημιουργικής λογιστικής να «κρύψει» τα ελλείμματα και με τεχνάσματα όπως  το περίφημο swap της Goldman Sachs να εμφανίζει την Ελληνική οικονομία ισχυρή και ικανή να διεκδικήσει το όραμα της ΟΝΕ. Επανήλθε στο υπουργείο Οικονομικών ως σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα επί προεδρίας Τσακλόγλου στο ΣΟΕ.  Μετά την περιπέτεια Στουρνάρα στην διοίκηση της Εμπορικής ο νυν υπουργός ανέλαβε επικεφαλής του ΙΟΒΕ ενός οικονομικού ιδρύματος του ΣΕΒ που παρακολουθεί στενά την Ελληνική οικονομία.  Από το Μάρτιο του 2010 ο Νίκος Καραβίτης  προσελήφθη ως επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών , υπεύθυνος για το Παρατηρητήριο του Δημόσιου Τομέα. Πρόσφατα η σημαντική συμβολή του με τα ατελείωτα σχέδια φορολογικών επιβαρύνσεων των πολιτών όσο και η καίρια επικοινωνιακή στήριξη στις προτάσεις της τρόικας   τιμήθηκαν με το διορισμό στην θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΟΤΕ.  
Ο ΠΑΝΟΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
Επί διακυβέρνησης Σημίτη στο ίδιο συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων διορίσθηκε και ο καθηγητής  του Οικονομικού πανεπιστημίου Πάνος Τσακλόγλου οποίος  αργότερα κατέλαβε και άλλες θέσεις  όπως στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την προσφυγή στο ΔΝΤ ο κ. Τσακλόγλου σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ενώ φημολογείται ότι αντίστοιχη θέση είχε και επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου . Η επιστροφή Στουρνάρα στο υπουργείο σήμανε και τη δική του επιστροφή στην θέση του προέδρου του ΣΟΕ όσο και του εκπροσώπου στο Euroworking group θέση που κατείχε ( τι σύμπτωση) ο Γιάννης Στουρνάρας της εποχή διαπραγμάτευσης της ΟΝΕ.  Ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τον καθηγητή Μάνο Ματσαγγάνη που αν και φλέρταραν για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη ΔΗΜΑΡ  οι απόψεις τους θυμίζουν έντονα τις θέσεις του νεοφιλελεύθερου χώρου και της Δράσης. Μάλιστα κάποιοι  τους προσάπτουν έναν ιδιότυπο αντικοινωνισμό με προτάσεις περιορισμού έως εξαφάνισης των δαπανών του κοινωνικού κράτους. Αλλωστε Τσακλόγλου και Ματσαγγάνης ήταν από τους λίγους υποστηρικτές της βίαιης μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό.
Ο  Μάνος Ματσαγγάνης μέχρι πρότινος στέλεχος της ΔΗΜΑΡ εσχάτως συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 58 για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Ατυπο μέλος της ομάδας Στουρνάρα παλιότερα είχε εργαστεί ως ειδικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου την περίοδο 1997-1998 και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τα έτη 1998-2001.
Κατά περίεργη σύμπτωση   οι τρεις εξ αυτών,  Στουρνάρας,  Τσακλόγλου και Ματσαγγάνης, έχουν θητεύσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο,( όπως και ο πρώην υπουργός Γιώργος Ζανιάς)  ενώ ο τέταρτος, ο Νίκος Καραβίτης , είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου. Οι απόψεις των συγκεκριμένων καθηγητών σε πολλά σημεία θυμίζουν έντονα τις σκέψεις που διατυπώνει για την οικονομία η αντιπρόεδρος της Δράσης και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αντιγόνη Λυμπεράκη σύζυγος του καθηγητή Πλάτωνα Τήνιου άλλοτε συνεργάτη του καθηγητή Γιάννη Σπράου οποίος από τις αρχές του ‘90 πρότεινε με εμφατικό τρόπο τις αλλαγές που γίνονται σήμερα στο ασφαλιστικό. Κατά σύμπτωση κουμπάρος του ζεύγους Τήνιου –Λυμπεράκη είναι ο γνωστός δημοσιογράφος που την δεκαετία του 80 συνεργαζόταν στο γραφείο του Κώστα Σημίτη με τον Γιάννη Στουρνάρα..  
Οι γκάφες των καθηγητών
Όταν το περασμένο  καλοκαίρι ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το υπουργείο οικονομικών την περίοδο που αναζητούσαν πόρους να μην περικοπούν οι βάναυσα οι κύριες και επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσακλόγλου πρότεινε περικοπές στις αγροτικές συντάξεις καθώς το 70%  των ασφαλισμένων δεν έχει πληρώσει εισφορές. Μετά από επικοινωνιακές μάχες αρκετών ημερών στο Μαξίμου ανακάλυψαν πως το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγαλύτερο του οικονομικού οφέλους της υπόθεσης. Το αρχικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων περιελάμβανε την φορολόγηση και της αγροτικής περιουσίας. Τελικά το σχέδιο έγινε μοχλός «επανάστασης» για τον Δάνη Τζαμτζή και τους άλλους βουλευτές  της περιφέρειας.    
Μια άλλη ιδέα περιορισμού του κοινωνικού κράτους, ήταν και η «αναμόρφωση» του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακλόγλου, ήταν ο εισηγητής της κατάργησης του αφορολόγητου για τα παιδιά που κατά ένα τρόπο έγιναν τεκμήριο διαβίωσης.
 Η καλύτερη όμως ιδέα ήταν η πρόταση για φορολόγηση με συντελεστή 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000, την οποία τελικά πήρε πίσω ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η υιοθέτηση του συντελεστή 32% και 42% έφερε το 80% των φορολογικών εσόδων από μισθωτούς και συνταξιούχους εξαυλώνοντας τη μεσαία τάξη. Κάτι που φαίνεται να καταλαβαίνουν σταδιακά καθώς η φετινή πρόταση του κ. Καραβίτη ως στελέχους του ΙΟΒΕ είναι η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή  20% ανεξαρτήτως εισοδήματος.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου