Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ




Του Γιάννη Αργυρού
Κέρδη και ζημιές μετρούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετά την συζήτηση την  Τετάρτη  στη Βουλή  για τη  σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής  στην υπόθεση των υποβρυχίων. Ηταν η τελευταία μονομαχία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα μακρύ πόλεμο εντυπώσεων που αναμένεται να κρατήσει έως τις επόμενες εκλογές. Η ακραία πόλωση  και οι επιθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αποτελούν στρατηγική επιλογή της Κουμουνδούρου καθώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος θεωρούν αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης συνεργασίας το ΠΑΣΟΚ αφετέρου η επιτάχυνση της φθοράς του λόγω κυβερνητισμού  παγιώνει τις μετακινήσεις  ψηφοφόρων προς την αξιωματική αντιπολίτευση.  
  
Το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου εκτιμά πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας  κατέδειξε μια σειρά θετικών γεγονότων. Πρώτον η προσπάθεια να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο κενό ενώ παράλληλα φαίνεται καθαρά μετά τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ενέργεια, φάρμακα και υποβρύχια ότι υπάρχουν σχέσεις και υπόγειες διαδρομές με επιχειρηματικά συμφέροντα.
 Η καταγγελία του Ευάγγελου Βενιζέλου για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα άμυνας και τα αντισταθμιστικά οφέλη εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ πως έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη. Δεύτερον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είχε όλα  τα νομικά επιχειρήματα και για αυτό στηρίχθηκε και από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΜΑΡ. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκαν βρίσκοντας στήριξη σε ένα παράξενο αντιμνημονιακό μπλοκ  από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Τρίτον και έχει ιδιαίτερη σημασία, η ΝΔ επέλεξε ως εισηγητή τον Μάκη Βορίδη ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε τον Φίλιππο Σαχινίδη από τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
 Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν  για ομερτά του πάλαι ποτέ δικομματισμού  που διατηρεί το νοσηρό κλίμα διαφθοράς και ανομίας και ως εκ τούτου αποσταθεροποιεί παραιτέρω τη δημοκρατία. Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά πώς η πρόταση του κόμματος ικανοποιούσε την πάνδημη απαίτηση του ελληνικού λαού για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ο κ.Βενιζέλος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα :   γιατί ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο με δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να έχει σήμερα τα υποβρύχια; Γιατί ένας βασικός παραγωγικός κλάδος μαραζώνει σήμερα με τους εργαζόμενους απλήρωτους και στο δρόμο; Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός ιδιοκτήτης των ναυπηγείων;

ΕΥΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΧΟΜΑΙ ΧΥΔΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν παραβλέπουν πως πέρα από τα προσωπικά χαρακτηριστικά που λάβει η κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο και την κυβερνητική σταθερότητα. Οι συνεχείς κόντρες με φόντο τις εσωκομματικές διενέξεις στο ΠΑΣΟΚ έχουν στόχο να δημιουργηθεί η κατάλληλη προεργασία για τη δημιουργία ενός κόμματος που τα στελέχη του θα ζητούν  συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τον νυν κυβερνητικό εταίρο διαταράσσοντας την κυβερνητική συνοχή. Επειτα η προσπάθεια του κ Τσίπρα να φανούν ανακόλουθοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποσκοπεί στο ίδιο στόχο στην αποδόμηση της κυβέρνησης.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για εμφανή προσπάθεια πολιτικής συγκάλυψης καθώς βουλευτές της ΝΔ που παλαιότερα διαφωνούσαν δημοσίως με τις επιλογές Βενιζέλου για τα ναυπηγεία, τώρα προστάτεψαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να διατηρήσουν την σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος. Παράλληλα αφήνουν αιχμές για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς τους αποδίδουν ευθύνες για την τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου που έχει ταυτίσει την προσωπική του επιβίωση με το μέλλον του κόμματος.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν την όλη κουβέντα αποπροσανατολιστική καθώς όπως και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εκτιμούν πως ελάχιστα ενδιαφέρει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι τυχόν ευθύνες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρχει μια συνεχής ροή καταγγελιών που φθείρει την εικόνα Βενιζέλου αλλά και να μην γίνει ποτέ ουσιαστική συζήτηση για την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που κομίζει η Κουμουνδούρου 
           
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΕΡΑ
Με αναβαθμισμένο το ηγετικό του προφιλ μετά την Ευρωπαική του υποψηφιότητα για την κομισιόν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία της αντιπαράθεσης και θα προσπαθήσει τους επόμενους μήνες να πείσει τους πολίτες  πως  μεγαλύτερη σημασία έχει το μήνυμα που θα στείλουν από τις κάλπες και λιγότερο η πολιτική ατζέντα του κόμματος. Η υπόθεση των υποβρυχίων ήταν ένας ακόμη κρίκος που επένδυσε ο Αλέξης Τσίπρας τους τελευταίους μήνες χωρίς όμως  να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες του.
Ωστόσο οι συνεργάτες του δεν παραβλέπουν μια σειρά στοιχείων που συνιστούν μικρές αλλά ουσιαστικές νίκες.
Παρά την κάλυψη από τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός δεν παρέστη στην ολομέλεια και την ψηφοφορία. Επίσης οι δεξαμενές άντλησης υποστηρικτών περιορίσθηκαν καθαρά στο μνημονιακό στρατόπεδο από το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου νυν συμμάχου της ΔΗΜΑΡ. Παρά τη απόρριψη της πρότασης οι βολές Τσίπρα βοηθούσαν τιςστρατηγικές Σαμαρά  και Κουβέλη που περιμένουν κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ τακτική που θα συνεχιστεί έως ότου αλλάξουν τα δεδομένα.   
Αντίθετα εκτιμούν πως η καταγγελτική τακτική Βενιζέλου κατά ΣΥΡΙΖΑ θα χάνει την δυναμική της όσο πλησιάζει η χώρα στις εκλογές όταν μάλιστα δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για την «απάτη» κατά του δημοσίου αλλά και το ζήτημα των υποβρυχίων.
      Στη Χαριλάου Τρικούπη διαβλέπουν ότι μετά το καθαρό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα πάρουν μια μικρή χρονικά ανάσα μέχρις ότου το επιτελείο της Κουμουνδούρου «ανακαλύψει» μια νέα εστία έντασης κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπως στο παρελθόν είχε εφαρμοσθεί με τη λίστα Λαγκάρντ, τα υποβρύχια ή το κάλεσμα των βουλευτών σε αποστασία, επενδύοντας πολιτικά ο κ. Τσίπρας όπως λένε  πάντοτε στην οργή των πολιτών με άσφαιρα επιχειρήματα και νεοπλουτίστικο χαρακτήρα.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου