Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

«Επάγγελμα» βουλευτής



Oι «μόνιμοι» του κοινοβουλίου που ξέχασαν πότε κόλλησαν ένσημο σε άλλη δουλειά


Μπορεί τα τελευταία χρόνια  το μνημόνιο, να έφερε δραματικές ανατροπές στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, -όπου πλέον η έννοια μονιμότητα έχει μάλλον σχετική αξία-, υπάρχει όμως ένα «επάγγελμα» το οποίο δεν φαίνεται να επηρεάζεται διόλου από τις επώδυνες αλλαγές που επιβάλει η τρόικα. Πρόκειται για το λειτούργημα του βουλευτή το οποίο αρκετοί εθνοπατέρες  μετέτρεψαν σε επάγγελμα και μάλιστα πολύ προσοδοφόρο καθώς  σαράντα, τριάντα ή και είκοσι συναπτά  χρόνια επαγγελματικής θητείας αποτελούν πλέον ένα άπιαστο όνειρο για τους κοινούς θνητούς . Ακόμη περισσότερο όταν  τη δυνατότητα αυτής της  περίπου μόνιμης παραμονής στα έδρανα του κοινοβουλίου  απολαμβάνουν δεκάδες βουλευτές από όλα σχεδόν τα κόμματα.
Σήμερα 40 χρόνια μετά την μεταπολίτευση οι 300 χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες. Πρόκειται για τους «πρωταθλητές». Είναι οι βουλευτές που ξεπερνούν τα 30 χρόνια θητείας και εξελέγησαν για  πρώτη φορά την δεκαετία του ’70.
Δεύτερη ομάδα είναι οι βετεράνοι. Η ομάδα αυτή εμπεριέχει βουλευτές με θητεία που συνολικά ξεπερνά τα 25 έτη. Κομβικό ρόλο σε αυτή την ομάδα έχουν  αρχηγοί κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί αλλά και ισχυρά κομματικά στελέχη που μπήκαν στη βουλή στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Την τρίτη κατηγορία αποτελούν οι βουλευτές οι οποίοι  που έχουν συμπληρώσει εικοσαετία και έχουν λάβει μέρος τουλάχιστον σε 5 εκλογικές αναμετρήσεις . Οι περισσότεροι ξεκίνησαν την καριέρα τους στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση της διετίας 89-90.
Η τέταρτη ομάδα είναι οι λεγόμενοι «λοχαγοί»  που προσεγγίζουν τα είκοσι έτη θητείας. Οι περισσότεροι είναι πρώην υπουργοί και σημαίνοντα πολιτικά στελέχη στις τοπικές κοινωνίες.
 Η πέμπτη ομάδα περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους βουλευτές που βλέπουν ακόμη με θαυμασμό και δέος, τις 12 κοινοβουλευτικές  θητείες ή τις 17 εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες πρέπει να επιβιώσουν πολιτικά  για να μπουν στο club των πρωταθλητών ή έστω αυτό των βετεράνων.              
Ο Πρωταθλητής των πρωταθλητών
40 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου συμπληρώνει  σε λίγους μήνες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής  Απόστολος Κακλαμάνης κερδίζοντας άνετα το τίτλο του «πρωταθλητή των πρωταθλητών». Αν είχε παραμείνει στο στίβο της νομικής θα δικαιούταν σύνταξη ακόμη και με το νέο επώδυνο ασφαλιστικό του Ανδρέα Λοβέρδου.  Πέρασε επίσημα  για πρώτη φορά την πόρτα του κοινοβουλίου μετά τις εκλογές της μεταπολίτευσης τον Νοέμβριο του 1974. Εκτοτε απέκτησε μόνιμο έδρανο  δίπλα στον εκάστοτε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ  -διεκδικώντας ρόλο συνείδησης του κόμματος-  παρά το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια πέρασε τόσο από τα υπουργικά καθίσματα  όσο και τη περίοπτη θέση του προέδρου της βουλής.
Στην ίδια ομάδα συμμετέχουν δύο βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία. Ο νυν αντιπρόεδρος της βουλής Γιάννης Τραγάκης όσο και ο πρώην υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Τάσος Νεράντζης. Εκλέχθηκαν και αυτοί όπως και ο κ. Κακλαμάνης το 1974 όμως κάποια σύντομα διαλλείματα λόγω εκλογικών ατυχιών, τους στέρησαν τη δυνατότητα να κερδίσουν την πρωτιά. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια διετέλεσαν υπουργοί είτε μέλη του προεδρείου της βουλής ενώ ουκ ολίγες φορές ήταν πρόεδροι σε εξεταστικές επιτροπές.
Στην ομάδα των βετεράνων ή αλλιώς των στρατηγών  ξεχωρίζει ο υπουργός -ποιητής  Βύρων Πολύδωρας που φέτος συμπληρώνει αισίως 32 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Παρά τις αντίξοους εσωκομματικούς και ενδοκυβερνητικούς ανέμους κατάφερε να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος όσο και να γράψει το όνομα του στη ξεχωριστή λίστα  των προέδρων της βουλής έστω και αν η θητεία του κράτησε τελικά  μόνο 24 ώρες.
Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς είναι τα άλλα δύο στελέχη που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη λίστα.  Μανώλης Γκλέζος και Στάθης Παναγούλης ήταν δύο από τα πρόσωπα που για συμβολικούς και όχι μόνο λόγους επέλεξε το ΠΑΣΟΚ να φέρει στη βουλή επίσης το 1981 και συμπληρώνουν αυτή την κατηγορία. Βρέθηκαν ξανά  στο κοινοβούλιο  έστω και κάτω από άλλες  περιστάσεις με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ αν και στο παρελθόν είχαν δραστηριοποιηθεί έντονα και με άλλα κομματικά σχήματα.
Η επόμενη κατηγορία είναι η πιο πολυπληθής και ίσως η αντιπροσωπευτικότερη. Περιλαμβάνει βουλευτές που ξεκίνησαν την καριέρα τους στις εκλογές του ‘89  και οι περισσότεροι ανελλιπώς μετά από 24 χρόνια θητείας συνεχίζουν την μάχη προς τη κορυφή. Εδώ φαίνεται καθαρότερα πως για κάποιους η εκλογή τους στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν είναι μόνο προσφορά αλλά και μια επαγγελματική επιλογή καριέρας  που δύσκολα αποχωρίζονται. Μεταξύ αυτών είναι οι Απ. Μπασιάκος, Αθ Ταλιαδούρος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Ευγγ. Μειμαράκης  Ν. Νικολόπουλος, οι πράσινοι  Κ. Σκανδαλίδης και Μιχ. Χρυσοχοίδης. Επίσης στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιάννης Δραγασάκης και Φώτης Κουβέλης που αν και ξεκίνησαν μαζί είχαν λιγότερες θητείες  είτε γιατί μετακόμισαν στο Δήμο Αθηναίων είτε λόγω κάποιων εκλογικών ατυχιών.

Σπάσιμο
«Κολλημένοι» με την καρέκλα
Η είσοδος στη βουλή αποτελεί το διακαή πόθο εκατοντάδων κομματικών στελεχών που επί χρόνια στριμώχνονται στα  γραφεία των κομμάτων με την ελπίδα στις ερχόμενες εκλογές να σταθούν πιο τυχεροί. Όταν όμως εκλεγούν ξεχνούν τη λέξη αποχώρηση ενώ όσοι μιλούν για θέσπιση θητειών γίνονται πάραυτα εχθροί τους.   Οσο μειώνονται οι κοινοβουλευτικές θητείες τόσο αυξάνονται οι επαγγελματίες βουλευτές  και τόσο πολυπληθέστερη γίνεται η κατηγορία. Είναι οι βουλευτές που έχουν συμπληρώσει 20ετία στα έδρανα είτε βρίσκονται πλέον πολύ κοντά. Ανάμεσα τους οι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Αθανάσιος Δαβάκης, Γιώργος Καλαντζής και ακολουθούν ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο Προκόπης Παυλόπουλος ο Γιώργος Ορφανός, ο Γιώργος Καρασμάνης αλλά και οι νυν αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ  Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Καμμένος όσο και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που εκλέγεται  συνεχώς από το 1993.    

  
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου