Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΌΤΑΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA



TOY ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Σε επικοινωνιακή μόδα ( η οποία όμως προσφέρει άφθονη και δωρεάν δημοσιότητα) τείνει να μεταβληθεί η τάση αμφισβήτησης της Ελληνικής ιστορίας από μερίδα πολιτικών με  κίνητρο την αντίθετη ιστορική άποψη.
Πρωταγωνίστρια και εφευρέτρια της συγκεκριμένης τακτικής με σχετική επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια  είναι η Μαρία Ρεπούση βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, καθηγήτρια  Ιστορίας και Ιστορικής εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έγινε πανελληνίως γνωστή με το απόσπασμα για τον περίφημο «συνωστισμό» στην παραλία της Σμύρνης όπως περιέγραφε σε σχολικό εγχειρίδιο αντί της σφαγής των αμάχων που περιέγραφαν μέχρι τότε τα σχολικά βιβλία.

 Ακολούθησαν η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων, η αμφισβήτηση του χορού του Ζαλόγγου αλλά και η πρόταση κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών. Τελευταίο κατόρθωμα της η ευθεία επίθεση στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας για το θεσμό των μαθητικών παρελάσεων τις οποίες απέδωσε στην παράδοση που άφησε ο Ιωάννης Μεταξάς καθώς τέτοιες παρελάσεις όπως επεσήμανε  δεν υπάρχουν στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.
Ως αντίβαρο της κ. Ρεπούση ανήμερα της εθνικής επετείου για την επανάσταση του 1821 εμφανίστηκε ο πολυγραφότατος  Νίκος Δήμου (άλλοτε συντηρητικών πολιτικών καταβολών ,νυν στέλεχος του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη) με ένα προκλητικό άρθρο να δώσει τη δική του διαφορετική αλήθεια  για τις «θηριωδίες των επαναστατών» με μόνο κίνητρο τα λάφυρα.  Αποτέλεσμα  την ώρα που ο Ελληνισμός γιόρταζε την εθνική παλιγγενεσία να ακολουθήσει ένα «τσουνάμι» αντιδράσεων και εμπρηστικών δηλώσεων για τις «ιστορικά εξακριβωμένες αλήθειες», όπως τις παρουσίασε στο άρθρο του.  Σύμφωνα με τον κ. Δήμου η επανάσταση ξεκίνησε από τους εμπόρους και όχι από τους Κλέφτες και τους Αρματωλούς που ήταν περίπου απλοί πλιατσικολόγοι. Η εκκλησία είχε γυρίσει την πλάτη της  και πολέμησε τον εθνικό αγώνα με κάθε τρόπο. Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο που φτιάχτηκε αργότερα αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον».
Αλήθεια ή ψέματα, στο τέλος μιας νεκρής επικοινωνιακά ημέρας οι μάχες των υποστηρικτών με όσους αντιδρούσαν στις «νέες αλήθειες» κέρδισαν άνετα την πρώτη θέση σε όλα τα social media. Ο Νίκος Δήμου κέρδισε κατά κράτος τον Κολοκοτρώνη και τον Καραισκάκη παίρνοντας ως «λάφυρο» τα παράσημα μιας δήθεν νεωτεριστικής  αντίληψης που μπορεί να αποδειχθούν όμως  εξαιρετικά πολύτιμα στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών.     
Μαρία Ρεπούση: «ΑΛΛΑΖΕΙ» ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ
Μέλος της ανανεωτικής αριστεράς από τα φοιτητικά της χρόνια. Αργότερα οργανώθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Για πολλά χρόνια παρέμεινε  ανένταχτη αριστερή μέχρι τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ. Το 2007 ξεσπά η θύελλα για την σφαγή της Σμύρνης. Τότε το υπουργείο ζητά από την Ακαδημία Αθηνών να γνωμοδοτήσει για τις απαραίτητες αλλαγές. Το πόρισμα της Ακαδημίας μιλά για σοβαρές παραλείψεις, λάθη και απροσεξίες. Παρότι  γίνονται οι διορθώσεις, το βιβλίο αποσύρεται από την εκπαίδευση από τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, τον οποίο η κυρία Ρεπούση κατηγόρησε για...ανευθυνότητα.
Η στοχευμένη τακτική της κ. Ρεπούση να προσπαθεί να ανασκευάσει την ιστορία που διδάσκονται τα Ελληνόπουλα τα τελευταία 80 χρόνια δεν σταμάτησε εκεί. Στη βουλή  κατηγορήθηκε ότι έφυγε από την ολομέλεια όταν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Ποντιακής γενοκτονίας αναγκάζοντας την Αγ Κωνσταντίνου να βγάλει διορθωτική ανακοίνωση. Σταδιακά βέβαια οι απόψεις της βουλευτού Πειραιά προκαλούσαν  θυμηδία ακόμη και μέσα στο κόμμα της. Πρόσφατη είναι ακόμη η αιχμή από συνάδελφό της : « Μαρία μήπως και οι 300 του Λεωνίδα ήταν τελικά 200;» 
Τι απαντά η ίδια; «Την εθνική ταυτότητα κανένας δεν την αμφισβητεί. Δεν μπορεί η εθνική ταυτότητα του σήμερα να είναι ίδια με αυτή του 19ου αιώνα. Όσοι αγαπάμε την πατρίδα μας, πρέπει να συζητήσουμε με νηφαλιότητα, αλλά και με πάθος , για αυτά που ματώνουν το σύγχρονο πολιτισμό μας. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι διάλογος».



Νίκος Δήμου: ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗ «ΔΟΞΑ» ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ
Παρότι ο στόχος  του αρθρογράφου ήταν να κερδίσει την προσοχή των πολιτών ενόψει των  επερχόμενων ανακοινώσεων του κόμματος για τη λίστα των ευρωεκλογών , οι κακές γλώσσες λένε πως οι αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες (και συντριπτικές κατά του γνωστού συγγραφέα) που προκάλεσαν κομματική κρίση πανικού και επιστρατεύτηκαν άρον –άρον  γνωστοί αρθρογράφοι του Protagon για να στηρίξουν  διαδικτυακά περίπου ως «ναυαγοσώστες» το Νίκο Δήμου.
Μάλιστα την επόμενη ημέρα  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είχε έτοιμη και έδωσε στη δημοσιότητα  μια σειρά θέσεων για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα  σε μια προσπάθεια να σβήσει  έγκαιρα τη φωτιά που είχε ανάψει ο συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη.
Τι άλλο λέει ο Νίκος Δήμου στις «σκληρές αλήθειες» που παρουσιάζει στο άρθρο του. Εμφανίζει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ως αρχηγό μια ομάδας που στην Τριπολιτσά έκανε στρατιωτικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και πραγματοποιούσε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης ! Ο ίδιος μάλιστα ανάβοντας φωτιές επισημαίνει πως  αν σήμερα έβγαινε «ένα βιβλίο που θα έγραφε τα αληθινά συμβάντα του '21, θα καιγότανε στην πυρά και ένας καθηγητής που θα το δίδασκε, θα έχανε τη δουλειά του».
Δεν είναι λίγοι  βέβαια όσοι ακόμα και μέσα στο Ποτάμι βλέπουν με επιφυλάξεις την σπουδή να δημοσιεύσει  το συγκεκριμένο  άρθρο την ημέρα της  εθνικής επετείου. Λένε χαρακτηριστικά  « Είναι σαν να επιζητούσε τις επιθέσεις από την άλλη πλευρά, σαν να ήθελε να κερδίσει τις δάφνες της Μαρίας Ρεπούση και όλα αυτά μόλις 50 ημέρες πριν τις κάλπες».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου