Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Έλληνες με υψηλό ΙQ: «Έχουμε λύσεις και προτάσεις, αλλά οι πολιτικοί ... δεν τις θέλουν»






-«Ο κ. Ταμήλος δεν θα άντεχε στην ομάδα μας εφόσον έχουμε συναντήσεις μακράς διαρκείας και ποικίλου ενδιαφέροντος και κανένας από εμάς δεν πληρώνεται για να παραστεί»

-«Ανδρέας Παπανδρέου, Φλωράκης, Κανέλλη, Καρατζαφέρης, Ρουσόπουλος, Πάγκαλος και Ανδρουλάκης στους πιο έξυπνους πολιτικούς της χώρας»

-«Μην ... παίρνεται όρκο για την ευφυΐα του Γιώργου Παπανδρέου»

ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ

Αν το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία είναι άπειρα, κατά τον Αϊνστάιν, διατηρώντας επιφυλάξεις ωστόσο για το σύμπαν, τότε το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού που διαθέτει υψηλό δείκτη νοημοσύνης, πάνω από 131 στην κλίμακα Wechsler, θα πρέπει να  ... ασφυκτιά στον κόσμο μας.
Για το λόγο αυτό ίσως οι εξυπνότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν φτιάξει την δική τους κοινότητα την MENSA, ώστε η ευφυΐα τους να μην μας ... τρομάζει. Κάποιοι είναι Έλληνες και ζουν στη χώρα μας έχοντας από το 1986 τη δική τους ελληνική MENSA. Οι  πιο ευφυείς  άνθρωποι της Ελλάδας και μέλη της ΜΕNSA μιλούν στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και μας αποκαλύπτουν όλα όσα ξέρουν οι ... έξυπνοι. Έχουν βρει άραγε λύση στα προβλήματα της χώρας; Τι δουλειά έχει ένας Παπανδρέου στη MENSA; Ποιος είναι ο πιο έξυπνος Έλληνας πολιτικός και ποιος ο ... λιγότερο; Έχουν βρει το μυστικό της ευτυχίας; Υπάρχουν άραγε «ξανθίες»  στην ομάδα τους;


Πρόκληση η Ελλάδα της κρίσης για τους ευφυείς ανθρώπους
Γιατί άραγε ένας έξυπνος άνθρωπος δεν αναζητά την τύχη του κάπου αλλού κι όχι σε μια χώρα που δεν έχει να του προσφέρει προοπτικές;
«Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις»  απαντάει ο κ. Χρήστος Αποστολίδης πρόεδρος της Ελληνικής MENSA. «Πάντοτε κάποιοι μένουν και κάποιοι φεύγουν. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι η πλειονότητα των νέων «δυνατών μυαλών» έχει πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς».
Η 22χρονη Κατερίνα Καϊρη, Καθηγήτρια πιάνου στο Εθνικό Ωδείο, μέλος της MENSA με IQ πάνω από 135 εκτιμά ότι «ο έξυπνος άνθρωπος μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να επιβιώσει σε οποιοδήποτε τόπο. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την νοημοσύνη μας έτσι ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα μας να μας κρατήσει πίσω».
Μια εντελώς διαφορετική άποψη κατέθεσε ο 28χρονος Αλέξανδρος Παπανδρέου  αντιπρόεδρος της ελληνικής Mensa, υπεύθυνος στον τομέα των Χαρισματικών Παιδιών και ένα από τα 5 μέλη της Gifted Youth Committee της διεθνούς Mensa. 
Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι «για έναν ευφυή άνθρωπο είναι πιο εύκολο να ανταπεξέλθει στην Ελλάδα της ύφεσης απ’ ότι κάποιος άλλος, οπότε και είναι λιγότερο επιτακτικό για αυτόν να την εγκαταλείψει τώρα. Πιστεύω ότι για έναν ευφυή άνθρωπο η σημερινή κατάσταση αποτελεί κάλεσμα και έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη διαφορά» .

Ποιος είναι ο πιο έξυπνος πολιτικός της χώρας;
Όταν συναντάς έναν Παπανδρέου στο club με τους εξυπνότερους Έλληνες δεν μπορείς να μην τον ταυτίσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Ο Αλέξανδρος δέχεται συχνά πειράγματα για το επίθετό του, όμως η απάντησή του είναι αποστομωτική σχετικά με όσους αμφισβητούν την ευφυΐα του πρώην πρωθυπουργού.
«Εντάξει πειράγματα υπάρχουν. Όλοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους απέναντι σε έναν Παπανδρέου, να τους στερήσω την ευκαιρία; Πάντως προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο όλο και περισσότεροι κρατάνε επιφυλάξεις για το κατά πόσο έξυπνες ή χαζές ήταν οι επιλογές του».
Για τον Αλέξανδρο ωστόσο είναι αρκετοί οι έξυπνοι πολιτικοί που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Φλωράκης, η Κανέλλη, ο Καρατζαφέρης, ο Ρουσόπουλος, ο Πάγκαλος.
Ο κ. Αποστολίδης θα προσθέσει στους ευφυέστερους πολιτικούς  και τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη συμπληρώνοντας «είναι πραγματιστής και ξέρει να προσαρμόζεται».
Όσο για τους λιγότερο ... χαρισματικούς πολιτικούς ο Αλέξανδρος Παπανδρέου σημειώνει πως «το πολιτικό σύστημα ευνοεί και τους λιγότερο ευφυείς εφόσον εξυπηρετούν έναν κομματικό μηχανισμό. Δε νομίζω πάντως να άντεχε στην ομάδα μας ο κ. Ταμήλος εφόσον έχουμε συναντήσεις μακράς διαρκείας και ποικίλου ενδιαφέροντος και κανένας από εμάς δεν πληρώνεται για να παραστεί.
Ωστόσο ο πολιτικός κόσμος παρά τα δείγματα ευφυΐας που υπάρχουν ουδέποτε έχουν απευθυνθεί στους εξυπνότερους ανθρώπους της χώρας για να τους συμβουλευτούν
« Προς το παρόν εμείς είμαστε αυτοί που απευθυνόμαστε στο κράτος κι εκείνο κωφεύει» σημειώνει ο κ. Αποστολίδης και συμπληρώνει: «Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων, αυτών που κατέχουν μια θέση χωρίς να το αξίζουν, που η αντιμετώπισή τους είναι μάλλον εχθρική, φοβούμενοι μήπως η συναναστροφή με ένα ευφυές άτομο αποκαλύψει τη γύμνια και την ανικανότητά τους και χάσουν την «καρέκλα» τους».


Θέμα παιδείας
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αξιοποιούμε το εθνικό κεφάλαιο των χαρισματικών ανθρώπων. Η γειτονική Τουρκία έχει 64 προγράμματα για χαρισματικά παιδιά ενώ δεν υπήρχε ούτε ένα μέχρι να τη στιγμή που δημιουργήθηκε η  Mensa Junior Academy.
Η 14χρονη Σταυρούλα Μπαγιονέτα, μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου με IQ που την κατατάσσει στο ανώτερο 1% του πληθυσμού, σχολιάζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ότι αυτό που επικρατεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ότι η ίδια γνώση απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Οι περικοπές στην παιδεία είναι περικοπές στα όνειρά μας και στο μέλλον της χώρας μας».


Η ευτυχία είναι επιλογή
Οι άνθρωποι με υψηλό IQ δεν είναι απαραίτητα άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Η ΜENSA μάλιστα ... καταρρίπτει και το μύθο της «ξανθιάς»  καθώς ως μέλη της, όπως μας επιβεβαιώνει και ο πρόεδρός της υπάρχουν και ξανθιές, «αν και οι γυναίκες είναι λιγότερες από τους άνδρες, γιατί οι
άνδρες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δοκιμάζουν συχνότερα να κάνουν το τεστ. Γι’ αυτό και 4 στα 5 μέλη είναι άνδρες». Η MENSA καταρρίπτει όμως κι έναν ακόμη μύθο... αυτόν που μας κάνει να πιστεύουμε  ότι είμαστε ο εξυπνότερος λαός. Ο μέσος δείκτης νοημοσύνης για τους Έλληνες είναι το 97 που είναι λίγο κάτω από τον γενικό μέσω όρο του ανθρώπινου πληθυσμού που είναι το 100!
Το υψηλό IQ ωστόσο δεν είναι αυτό που εξασφαλίζει την ευτυχία στον άνθρωπο. «Ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος όταν εκπληρώνει τις επιθυμίες του και όταν επιτυγχάνει τους σκοπούς του» εκτιμά η 22χρονη Κατερίνα Καϊρη. Όμως μπορεί να βρει λύσεις σε προβλήματα που σήμερα η χώρα μας ταλανίζεται να βρει εδώ και τρία χρόνια.
Για τον Αλέξανδρο  Παπανδρέου τα προβλήματα με τα οποία ασχολείται η κοινή γνώμη σήμερα είναι:  «στην πλειοψηφία τους προβλήματα οργάνωσης και διαχείρισης και θα ήταν σχετικά απλό για κάποιον που λύνει προβλήματα να τα λύσει. Δεν είναι όμως το ίδιο εύκολο να τα λύσουν και οι πολιτικοί μας αφενός γιατί κοιτάνε πρωτίστως το πολιτικό κόστος και αφετέρου γιατί έχουν αυξημένο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου