Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Θερμό  πολιτικό καλοκαίρι με έντονες αναταράξεις διαβλέπουν  οι στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα  στο ΠΑΣΟΚ που έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο. Ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές είναι λιγότερος από δώδεκα μήνες ενώ τα μέτωπα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν επικίνδυνα. Ο τέταρτος πρόεδρος του κινήματος εκτιμά ότι πίσω από τα  εσωκομματικά μέτωπα που ξεπηδούν ως κεφάλια μιας πράσινης λερναίας ύδρας   κρύβονται προσωπικά συμφέροντα και στρατηγικές. Πρόκειται για στελέχη που η τεράστια φθορά του κυβερνητισμού αλλά και τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου που έλαβαν  στο παρελθόν τα οδήγησαν σε ένα προσωπικό πολιτικό αδιέξοδο.

 Η αγωνία αλλά και η αγανάκτηση του κ Βενιζέλου φάνηκε από τις φράσεις που θύμιζαν πολιτική φωτογραφία «Τι απαλλάσσει κάποιους από την προσωπική τους ευθύνη για την συλλογική πορεία της παράταξης; Τι απαλλάσσει αυτούς που ήταν διορισμένοι νεοσσοί σε κρατικές θέσεις και έκαναν όλη τη διαδρομή τους χάριν της παράταξης; Ελεος! Απαιτείται συστολή και αυτοσυνειδησία. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν τον μουτζούρη και κάποιοι να το παίζουν μάγκες».    
Αντίθετα όσοι περνούν σταδιακά στο στρατόπεδο των διαφωνούντων και αποχωρούν  έχουν ως κοινή γραμμή πλεύσης, τις μεγάλες ευθύνες  από τις επιλογές και τις αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι τυχαίο - σύμφωνα με τους γνωρίζοντες- όσα συμβαίνουν εντός της Ιπποκράτους. Μετά την κόντρα με τον  Παπανδρέου,  την απομάκρυνση  Λοβέρδου, τη δημιουργία κίνησης από Μόσιαλο, τον δημόσιο καυγά με τον Ραγκούση, τη διαγραφή Σκανδαλίδη και το πάγωμα  των σχέσεων με  τον Χρυσοχοίδη ήρθε η οριστική ρήξη και με την Αννα Διαμαντοπούλου.
Αν και πρόσφατα συναντήθηκαν στην Λειψία σε πολύ φιλικό κλίμα στις εκδηλώσεις της προοδευτικής συμμαχίας  οι σχέσεις τους είχαν ουσιαστικά παγώσει από την αποδοχή των αλλαγών του Υπουργείου Παιδείας που ξήλωνε ουσιαστικά όλο το πλαίσιο της κ. Διαμαντοπούλου. Οι κακές γλώσσες  επιστρέφοντας  στον κ. Βενιζέλο το επιχείρημα του «ποιος σηκώνει την ευθύνη της παράταξης οι νεοεκλεγέντες ή η νεολαία;»  τονίζουν  πως ο δύσκολος  χαρακτήρας του  «τον άφησε χωρίς επιτελική ομάδα και στελέχη  καθώς εκτός των δικών του Κουκουλόπουλου και Γρηγοράκου , υπάρχουν μόνο οι θεσμικοί Μανιάτης και Σαχινίδης  από εκεί και πέρα νεαροί βουλευτές και πρώην νεολαίοι».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΑΜΨΩΝ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
Στην Ιπποκράτους εκτιμούν πως βρίσκεται υπό εξέλιξη σχέδιο που θα «μεταφέρει» το πολιτικό σύστημα στην περίοδο του ‘50 όταν κάθε στέλεχος διέθετε το δικό του κόμμα. Σε δεύτερη φάση διαβλέπουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα παίξει το ρόλο της ομπρέλας προσφέροντας την ασφάλεια της επανεκλογής στα πρόσωπα αλλά κερδίζοντας παράλληλα με την δυναμική που θα αναπτύξει,  την πολιτική ηγεμονία του χώρου της κεντροαριστεράς. Τελικός στόχος η αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ και η  μεταφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στα στελέχη που θα παραμείνουν  όλης της φθοράς του παρελθόντος. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί όπως επισημαίνουν συνεργάτες του ότι βρίσκεται ανάμεσα σε τρία μέτωπα. Αυτό του Γ Παπανδρέου, των στελεχών αλλά και του Κώστα Σημίτη που αναπτύσσει δράση πλέον  για την υστεροφημία του καθώς οι περιπέτειες του ευρώ όσο και η δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων «θολώνουν» την εικόνα του.
Στην  Ιπποκράτους βλέπουν με έντονο προβληματισμό τις εξελίξεις και εκτιμούν ότι η μόνη διέξοδος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι  πλέον να ειπωθεί η πραγματικότητα. «Είναι δυνατόν να γίνονταν όλα αυτά τα σκάνδαλα και ο Σημίτης να μην είχε ακούσει τίποτα;» Λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν « Ας μας πουν τα στελέχη που έφυγαν ποιοι ήταν οι συνομιλητές του Ακη;».  Προιδεάζουν μάλιστα για επιθετικότερες κινήσεις καθώς τονίζουν «είναι δυνατόν να μιλά η Διαμαντοπούλου για ταπείνωση και να σκέφτεται να φτιάξει κόμμα και παράλληλα να μιλά με την ΔΗΜΑΡ για την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο;» και προσθέτουν « Φεύγουν όσοι «έφαγαν» και μένουμε εμείς να πληρώσουμε το λογαριασμό;» .

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Στο στρατόπεδο της πρώην Υπουργού αιφνιδιάστηκαν από την σφοδρότητα της αντίδρασης Βενιζέλου. Όταν μάλιστα πολλά από όσα είπε στην τηλεόραση του ήταν ήδη γνωστά. Η αμηχανία ήταν εμφανής και στην δική της απάντηση « Η Άννα Διαμαντοπούλου σέβεται την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τους αγώνες του, αλλά επιμένει ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ, όπως το είδαμε  στα κανάλια, δεν εκφράζει τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης».  Η ίδια εκτιμά πως η έλλειψη ταυτότητας  οφείλεται και στις επιλογές  Βενιζέλου μεταβάλουν τον κορμό της παράταξης σε ένα μικρό κόμμα δίχως ουσιαστική παρέμβαση. Αλλα στελέχη που είδαν με σκεπτικισμό το «αντίο» της κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνουν ότι οι  προεδρικές κινήσεις μετέβαλαν το ΠΑΣΟΚ σε κινούμενη άμμο και  φέρνουν ως παράδειγμα  την επιλογή του νυν γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη οποίος -όπως λένε- δεν μπορεί  να σηκώσει το βάρος της θέσης. Με αποτέλεσμα να μεταφέρει τις νεολαιίστικες αντιπαραθέσεις στο κόμμα ανοίγοντας νέα μέτωπα για το κομματικό μητρώο ενόψει των εσωκομματικών εκλογών. « Ηρθε η ώρα να αναμετρηθεί με την επιλογή του ο κ Βενιζέλος» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Η Αννα Διαμαντοπούλου πάντως διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας τόσο με την ΔΗΜΑΡ όσο και με πρώην κορυφαίους  για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου σχηματισμού που θα κάλυπτε τις φιλοδοξίες των εκσυγχρονιστών. Η ίδια θεωρεί πως σήμερα λείπει ένας ηγέτης όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος  που θα εμπνεύσει και θα ενώσει την παράταξη με καθαρές θέσεις και μεταρρυθμιστικούς σκοπούς. Αλλωστε στη σελίδας της επισημαίνει στην εισαγωγή της το παλιό παθαίνει το νέο γεννιέται !!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου