Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΠ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΙΑ»




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί η πρόσφατη διαμάχη για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ να εξαφανίστηκε το ίδιο αιφνίδια όπως εμφανίστηκε στον τύπο -ύστερα μάλιστα από την παρέμβαση των  κορυφαίων στελεχών στην ηγεσία με προεξάρχοντα τον Γιάννη Μανιάτη για τη δημοσκοπική υγεία του κόμματος-  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λύθηκαν μονομιάς  όλες οι αιτίες τριβής  που έχουν ανακύψει μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου του κινήματος. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις  όσο και η σταδιακή αποσκίρτηση του στελεχιακού δυναμικού του προκαλεί βαθιά ανησυχία τόσο στα εναπομείναντα νέα κυρίως  στελέχη όσο και στη βάση των μελών του κόμματος και γεννά πλήθος σεναρίων για νέα κόμματα ,συνεργασίες ή ακόμη και την αυτοδιάλυση του κινήματος όπως προτείνουν αρκετοί από τους πρώην κορυφαίους.  
 
Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα  επισήμαιναν με νόημα κάποια στελέχη θυμίζει έντονα στους παλαιότερους  την κίνηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου που όταν το κόμμα του δικού του πατέρα  η Ενωση Κέντρου είχε ολοκληρώσει τον πολιτικό της βίο ίδρυσε το 1974 το ΠΑΣΟΚ κόντρα σε όσους ήθελαν την αναβίωση της ΕΚ  παίρνοντας παράλληλα  την σκυτάλη της παράταξης.
Στην Ιπποκράτους οι στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις. Θεωρούν ότι οι κινήσεις τύπου Ελιάς που ακούγονται, είτε ένα προσωποπαγές κόμμα Παπανδρέου έχουν σαν βάση το ίδιο πολιτικό σχέδιο  την σταδιακή αποδόμηση του άλλοτε ισχυρού πόλου εξουσίας  και τη δημιουργία μιας ρευστής πολιτικής μάζας που θα εξυπηρετεί αφενός τις επιδιώξεις των οικονομικά ισχυρών αφετέρου να ρίξει όλη την κυβερνητική φθορά στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζοντας ότι τα άλλοτε μεγαλόσχημα στελέχη του θα διασωθούν πολιτικά είτε με νέα σχήματα είτε συνεργαζόμενοι σε κάποιο διαθέσιμο κομματικό σχηματισμό  από τη Νέα Δημοκρατία, τη ΔΗΜΑΡ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν μάλιστα ότι σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις θα παίξει και το άλλοτε εκσυγχρονιστικό  στρατόπεδο καθώς δεν θεωρούν τυχαία ούτε την παρέμβαση Παπαδόπουλου ούτε τα σενάρια για το ενδιαφέρον  Σημίτη να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και την σταδιακή επιστροφή μέσω παρεμβάσεων στην Ελληνική πραγματικότητα του Λουκά Παπαδήμου.

Ευ. Βενιζέλος: ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ   
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμά ότι «μπορεί το brand name των Παπανδρέου να έχει σβήσει πολιτικά μετά τις εξελίξεις του δημοψηφίσματος  αναγνωρίζει όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός δύσκολα θα παραιτηθεί της πολιτικής»
Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου παραδέχονται ακόμη  ότι  «ο γιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ είναι νέος έχει δημιουργήσει πολύ καλές επαφές στο εξωτερικό  και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς  θα προσπαθήσει να επιβιώσει πολιτικά. Εκτιμούν ακόμη πως δεν θα ακολουθήσει την στάση του Κώστα Σημίτη και χρησιμοποιώντας κάποιο πρόσχημα θα δημιουργήσει σύντομα το δικό του μαγαζί». Κάποιοι μάλιστα προβλέπουν πως θα θυμίζει έντονα το ΠΑΣΟΚ του 2004-2007 με επικοινωνιακές κινήσεις και κινηματικού χαρακτήρα εκδηλώσεις ενώ θα χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για ομιλίες και κινητοποιήσεις αρχικά  το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου ενώ αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ετήσιο μνημόσυνο του Α. Παπανδρέου.           
 Στις προβλέψεις αυτές δεν θεωρούν άσχετο τον πυρετό ζυμώσεων που αναζωπυρώθηκαν τελευταία για τη δημιουργία νέων σχημάτων με επικεφαλής πρώην κορυφαία στελέχη του κινήματος. « Θέλουν όλοι να διαπραγματευτούν το ρόλο τους όταν μορφοποιηθεί το νέο σχήμα» επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά όλο το εσωκομματικό παρασκήνιο. Επικεντρώνοντας σε μια δήλωση της Αννας Διαμαντοπούλου ότι «χρειάζεται πρόσωπο που θα εμπνεύσει τα διασκορπισμένα κομμάτια της παράταξης»  εκτιμούν πως αρχικά δεν θα υπάρχει επικεφαλής αλλά μια 15μελής γραμματεία προσωπικοτήτων που θα ζητήσει την  ταυτόχρονη αποχώρηση των κυρίων Κουβέλη και Βενιζέλου από την ηγεσία και την αυτοδιάλυση των κομμάτων.

Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ
Στο «στρατόπεδο Παπανδρέου διαφαίνεται μια τεράστια ανησυχία για την τύχη του ΠΑΣΟΚ.  Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι είναι απαραίτητη η ανοικοδόμηση του προοδευτικού λόγου με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές  ώστε μέσω ενός  ουσιαστικού διαλόγου  να δημιουργηθεί η πολιτική ατζέντα της επόμενης τετραετίας όπου θα κλείσουν οι πληγές στην κοινωνική συνοχή και θα δημιουργηθούν οι βάσεις για μια ισχυρή οικονομία.
Στα εσωκομματικά μόνη ομόφωνη θέση είναι πως « όλοι καταλαβαίνουν  ότι οι συγκεκριμένες επιλογές του ΠΑΣΟΚ δεν τραβούν». Στις συνομιλίες με άλλα στελέχη βρίσκουν πλέον κοινό τόπο ότι -ανεξάρτητα από το ζήτημα ηγεσίας-  το ΠΑΣΟΚ  οδηγείται σε ένα αργό  πολιτικό θάνατο. Αρα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι είτε τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου  το αργότερο να ξεκινήσει η πορεία ανάσχεσης. Οι συνεργάτες του εκτιμούν πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε από  τη διαρροή των οικονομικών στοιχείων όσο και τις κατευθυνόμενες επιθέσεις από  στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία  προκαλούν πολιτική ασφυξία στον πρώην πρωθυπουργό.
Ποια θα είναι η τελική επιλογή του;   Εδώ οι απόψεις διίστανται καθώς όσοι ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις απόψεις του βλέπουν ένα τρίτο γύρο αναμέτρησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και νέο κόμμα για επιδιωχθεί η πολιτική τους δικαίωση. Αλλοι πάλι συνιστούν ψυχραιμία καθώς  οι εξελίξεις και η πολιτική ρευστότητα θα επαναφέρει σύντομα τις επιλογές Παπανδρέου στο προσκήνιο. Ισως και τον πρώην πρωθυπουργό σε θέση ισχύος καθώς ένα αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει την πολυτέλεια να χάσει την πολυπληθέστερη ομάδα που του έχει απομείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου