Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

O ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΑ «ΟΜΗΡΟ» ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ




Οι “έμποροι” ψεύτικων ελπίδων και  το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

Η πρόσφατη αναφορά του υφυπουργού ανάπτυξης  στην «καυτή πατάτα» των πλειστηριασμών έγινε δεκτή περίπου με αναθέματα από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών αναγκάζοντας τελικά τον υφυπουργό και ανακαλέσει τις προτάσεις του για  να μην προκαλέσει ευρύτερη ενδοκυβερνητική κρίση. Τι είπε ο κ. Σκορδάς; «Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε πως θα χειριστούμε ως κοινωνία το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν παγώσει από το 2009». Ποιο ήταν το επιχείρημα  του; «Αν συγκεντρωθεί ένα μεγάλο απόθεμα ακινήτων όταν θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί θα μηδενιστεί η αξία της ήδη τραυματισμένης ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων». Ηταν  λάθος το επιχείρημα ή περιέγραφε την πραγματικότητα; Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι περιέγραφε την πραγματικότητα. Εκτός και αν κάποιοι εκτιμούν σοβαρά ότι η λύση στο πρόβλημα θα είναι η διαγραφή δανείων που βέβαια θα πληρωθούν και πάλι από τα υποζύγια των συνεπών που εξακολουθούν ακόμη να πληρώνουν.

Τι άλλο μας είπε ο κ. Σκορδάς; Ότι μαζί με όσους δεν έχουν όντως  τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο υπάρχει και ένα 30% που αρνείται να πληρώσει το στεγαστικό  γνωρίζοντας  εκ του ασφαλούς ότι καλύπτονται από το νόμο που έχει παγώσει τους πλειστηριασμούς. Μήπως είχε άδικο σε αυτή την επισήμανση; Όχι βέβαια ποιος δεν γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις στο προσωπικό του περιβάλλον.  Δανειολήπτες που γνωρίζουν καλά  ότι  οι υπόλοιποι που έχουν πρακτικά χρεοκοπήσει θα αποτελούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια πολύ καλή ασπίδα. Αρα η πρόταση Σκορδά να δοθεί ένα χρονικό διάστημα προειδοποίησης  θα αφαιρούσε  το αέρα όσους δηλαδή κάνουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους. Σαφώς βέβαια προυπόθεση για την  όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι μια σαφή πρόνοια για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικό προβλήματα λόγω των επιπτώσεων από την πρωτοφανή ύφεση.   
 Γιατί όμως δέχτηκε όλες αυτές τις ομοβροντίες; Μα είναι απλό ο λαικισμός ζει και βασιλεύει και διαπερνά οριζόντια όλους τους κομματικούς σχηματισμούς. Πόσο μάλλον όσους στην αντιπολίτευση έχουν μεταβληθεί σε εμπόρους ελπίδων πουλώντας σε πονεμένους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι  μπορεί με κάποιο μαγικό τρόπο να τους χαρίσουν το σπίτι !              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου