Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

KOYMOYTΣΑΚΟΣ VS ΣΓΟΥΡΟΥ



TOY ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μια χαλαρή συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου  για τις επερχόμενες ευρωεκλογές  στα τέλη Ιανουαρίου ήταν η πρώτη κίνηση για να λυθεί ο εκλογικός πονοκέφαλος της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Αττικής που λίγο έλειψε να διχάσει τα γαλάζια στελέχη  τις τελευταίες ημέρες. Το εκλογικό επιτελείο του κόμματος είχε εντολή να εξετάσει τρία ενδεχόμενα. Την στήριξη προσώπου από την αυτοδιοίκηση που τελικά δεν καρποφόρησε στο πρόσωπο του έμπειρου Ανδρέα Παχατουρίδη. Την διακριτική στήριξη του Γιάννη Σγουρού οποίος εκτός από μεγάλες συμπάθειες είχε και μεγάλες αντιπάθειες  εντός της Νέας Δημοκρατίας.  Η τρίτη εκδοχή θα ήταν ένα πρόσωπο- έκπληξη. Την τελευταία εκδοχή άρχισε να δουλεύει -ενώ έτρεχαν οι απαραίτητες δημοσκοπήσεις – ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στις πρώτες επαφές μια –δυο φορές εξέφρασε τον προβληματισμό του αν το μέλλον του ευρωβουλευτή ήταν στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα.

Η συζήτηση επαναλήφθηκε αρκετές φορές μέχρι ότου στην ολιγόλεπτη  συνάντηση των δύο ανδρών  στο παρασκήνιο της επίσκεψης Σαμαρά στο Στρασβούργο να επιτευχθεί  η τελική συμφωνία.
Η πορεία στην αυτοδιοίκηση του νυν επικεφαλής της περιφέρειας Αττικής  Γιάννη Σγουρού πάντα είχε μια περίεργη σύνδεση  με τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Το 2002 στην πρώτη εμφάνιση του στο πλάι της Φώφης Γεννηματά είχε να αντιμετωπίσει τον Θάνο Βεζυργιάννη τέσσερις φορές δήμαρχο στο Παλαιό Ψυχικό και φαβορί για την τότε νομαρχία Αττικής ως υπεύθυνος αυτοδιοίκησης της Ρηγίλλης. Τελικά παρότι  αουτσάιντερ Σγουρός-Γεννηματά κέρδισαν το «χάμερ» του Γιάννη Τζανετάκου όπως παρουσιαζόταν στις πολιτικές διαφημίσεις της εποχής. Τότε βασιζόταν στο έργο που είχε παρουσιάσει ως παράγοντας της άρσης βαρών που σάρωνε τα χρυσά μετάλλια. Το 2006 επανέλαβε την επιτυχία του ενώ το 2010 έγινε ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης κόντρα στον Βασίλη Κικίλια που αποτελούσε τότε ένα πολιτικό στοίχημα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά στελεχών όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Αδωνις Γεωργιάδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Διονύσης Χατζηδάκης είχαν εκφραστεί θετικά για τον Γιάννη Σγουρό ανοίγοντας παράθυρο αισιοδοξίας ότι τελικά θα αποσπούσε μια διακριτική δήλωση στήριξης. Μια ομάδα όμως άλλων στελεχών που εκφράστηκαν πολιτικά από τον Γιάννη Μιχελάκη απέκλειε  κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η επιλογή του πρωθυπουργού έδωσε τη βέλτιστη λύση λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά παιγνίδια αλλά και τους  ευρύτερους εκλογικούς στόχους του Μαίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ:  ΕΥΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ
Η λύση Κουμουτσάκου ικανοποίησε πλήρως την Καραμανλική πτέρυγα αλλά και μια σημαντική ομάδα στελεχών όπως η Φωτεινή Πιπιλή και ο Γιάννης Μιχελάκης που ζητούν υποψηφιότητες προσώπων που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση με την Ευρωπαική τεχνογνωσία που κουβαλούν.
Ο  ευρωβουλευτής  της χρονιάς Γιώργος Κουμουτσάκος -οποίος αναδείχθηκε κόντρα σε έναν Ιταλό και μια Γερμανίδα συνάδελφο του- θέλει να σηματοδοτήσει το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης όπου οι επαφές με την Ευρώπη και την γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα είναι καθημερινότητα λόγω και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ο άλλοτε εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ σε μια τέτοια περίπτωση διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα καθώς γνωρίζει τα πρόσωπα –κλειδιά.
Ο παλιός συνεργάτης του Κωστή Στεφανόπουλου και του Πέτρου Μολυβιάτη δεν παραγνωρίζει την δυσκολία του εγχειρήματος καθώς ο αντίπαλος του Γιάννης Σγουρός έχει διανύσει μια σημαντική πορεία  αλλά «δεν φοβάται καθώς θεωρεί ότι είναι η εποχή που αλλάζουν οι σελίδες».
Σύμφωνα με πληροφορίες το εκλογικό επιτελείο της Συγγρού θεωρεί εκτός της ευρωπαικής εμπειρίας ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει ένα ακόμη επιπλέον πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Πρόκειται για νέο και άφθαρτο πρόσωπο με άριστη γνώση της επικοινωνίας σε μια περίοδο που οι πολίτες αποζητούν έντονα την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.
Η επόμενη μέρα βρίσκει τον υποψήφιο Περιφερειάρχη να προετοιμάζει με αισιοδοξία το επιτελείο του  καθώς θα ακολουθήσει ένας δύσκολος εκλογικός μαραθώνιος. Ο ίδιος σύμφωνα με το περιβάλλον του κρατά για μότο της προεκλογικής εκστρατείας τη φράση που του είπε ο Αντώνης Σαμαράς όταν έδωσαν τα χέρια «η ζωή πάντα κρύβει ενδιαφέρουσες εκπλήξεις».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ: ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ο παλιός αθλητής του μπάσκετ και έμπειρος παράγοντας της άρσης βαρών αν και δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του για την περιφέρεια αποτελεί ένα δύσκολο αντίπαλο και το έχει αποδείξει. Πολιτικός παίκτης με ένστικτο δεν δίστασε στο παρελθόν να πάρει εκλογικά ρίσκα ακόμη και να διαφωνήσει δημοσίως με πράσινους συνυποψήφιους. Ξεκίνησε από κλητήρας στην τράπεζα για να αναδειχθεί ανώτερος υπάλληλος πριν γίνει πρόεδρος στον Μίλωνα και αργότερα αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής ομοσπονδίας άρσης βαρών και μετέπειτα της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Για μια πενταετία διετέλεσε  γενικός γραμματέας αθλητισμού οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των Ολυμπιακών αγώνων.
Το επιτελείο του Γιάννη Σγουρού ποντάρει πολλά στο μεγάλο έργο που έχει να επιδείξει στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά την δωδεκαετή θητεία του. Θεωρούν επίσης σημαντικό πλεονέκτημα την εμπειρία του έναντι του άφθαρτου μεν αλλά άπειρου δε Γιώργου Κουμουτσάκου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αισιοδοξούν και για έναν επιπλέον λόγο ως εκφραστής του κέντρου θα εισπράξει από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του αντιπάλου που θα μείνει εκτός είτε αυτή είναι η Ρένα Δούρου είτε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Από την άλλη η πρωθυπουργική επιλογή είναι μηδενικού πολιτικού ρίσκου, αν κερδίσει ο γαλάζιος ευρωβουλευτής  θα πρόκειται για μια σημαντική πολιτική επιτυχία αν χάσει θα ενισχυθεί μέσω πλάγιου τρόπου η συγκυβέρνηση. Παράλληλα ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχει δημιουργήσει το κατάλληλο επιτελείο και θα είναι μια ισχυρή και προβεβλημένη υποψηφιότητα για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι γαλάζιοι στραβομουτσούνιασαν στη βουλή όταν άκουσαν την πρωθυπουργική επιλογή.            
    
        
  
          




Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Η απόφαση ελήφθη χθες σε συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Κουμουτσάκο, στο Στρασβούργο.
Με τον συγκεκριμένο γαλάζιο ευρωβουλευτή αυτό μπαίνει τέλος στις αναταράξεις που είχε δημιουργήσει στο εσωτερικό του κόμματος το ενδεχόμενο να στηριχθεί ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ εν ενεργεία περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός και ταυτόχρονα κλείνει ο κύκλος «ταλαιπωρίας» που είχε ανοίξει με τις επαμφοτερίζουσες δηλώσεις του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος επίσης είχε συζητηθεί για την Περιφέρεια.
Ποιος είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος 
Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην Αθήνα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.
Το 1995-1997 υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Από το 1997 έως το 2001 εργάστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Το 2001 τοποθετείται στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη.
Από το Μάρτιο του 2004 διατέλεσε Εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, οπότε και εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής. Τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009 ορίζεται εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. Τον Ιούλιο του 2010 εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Μέχρι τον Ιανουάριο 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας και Άμυνας. Είναι Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου