Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ «ΕΙΣΒΑΛΕΙ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ «ΕΙΣΒΑΛΕΙ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί ο Σταύρος  Θεοδωράκης και το «ποτάμι» του να εμφανίστηκαν περίπου ως επικοινωνιακοί κομήτες -αιφνιδιαστικά λίγες ώρες μετά την  προσγείωση του εγχειρήματος της κεντροαριστερής  Ελιάς- ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα  στα κομματικά επιτελεία όσο και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι χάρις την πρωτοφανή προβολή που απολαμβάνει σε συμβατικά αλλά και νέα μέσα ενημέρωσης  μπορεί να διεκδικήσει ρόλο εκλογικού καταλύτη στις επερχόμενες εκλογές.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία  για τις ευρωεκλογές ογδόντα μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη προσφυγή στην κάλπη οι δημοσκόποι διαπιστώνουν σε πρώτη φάση μια σειρά ποιοτικών στοιχείων τα οποία αν διατηρηθούν και τις επόμενες εβδομάδες καθώς θα εντείνεται η πίεση της δημοσιότητας τότε θα μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια για την ύπαρξη σημαντικής αλλαγής στα εκλογικά δεδομένα που θα επηρεάσουν τόσο τον αγώνα για την  πρωτιά όσο και την τακτική  των είκοσι  και πλέον κομματικών σχηματισμών που  διεκδικούν την είσοδο τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Όλα θα κριθούν από τους επικοινωνιακούς πυρήνες που θα εμφανιστούν τις πρώτες ημέρες  στη τηλεόραση» τονίζει στα Παραπολιτικά έμπειρο κομματικό στέλεχος της κεντροαριστεράς  που έχει αναλώσει πάνω από  μια εικοσαετία στις εκλογικές μάχες και προσθέτει «αν εμφανίσουν πολιτικές  θέσεις χωρίς τις γνωστές γενικολογίες  αλλά  εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας τότε θα λειτουργήσουν ως υπαρκτός κίνδυνος για το πολιτικό σύστημα. Διαφορετικά το εγχείρημα θα ξεφουσκώσει σταδιακά στην πορεία προς τις εκλογές»  
ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός στα γραφεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων καθώς όλα τα κομματικά επιτελεία και όχι μόνο αναζητούν περισσότερα στοιχεία για την επικοινωνιακή «χιονοστιβάδα» του Σταύρου Θεοδωράκη.
Πέντε  είναι τα πλεονεκτήματα του νέου πολιτικού σχηματισμού  που διαπιστώνουν οι δημοσκόποι σχεδόν όλων των εταιρειών από τα στοιχεία που φτάνουν από τις υπό εξέλιξη μετρήσεις και βαρόμετρα  που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.
Πρώτον «το ποτάμι» έρχεται από την ίδια πολιτική μήτρα που δημιούργησε τους πολιτικούς σχηματισμούς του 2012, δηλαδή τους ΑΝΕΛ, τη ΔΗΜΑΡ και τη Χρυσή Αυγή ως απότοκο του θυμού που κατατρέχει την εκλογική βάση για τα δεινά της κρίσης. Φαίνεται να απαντά σε μεγάλο βαθμό στο αίτημα σημαντικής κοινωνικής μερίδας που θέλει την πολιτική «αποστρατεία» όλων των εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος που διαχειρίστηκε την εξουσία πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.     
 Δεύτερον «το ποτάμι» εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά και σημαντική δυναμική στα social media όπως και το κόμμα του Πάνου Καμμένου την περίοδο ίδρυσης του, αν και επικρατούν τελείως διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες από εκείνη τη χρονική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα που ο δημοσιογράφος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του οι αντιδράσεις θετικές ή αρνητικές παραμένουν  οι κορυφαίες επιλογές στις ατελείωτες συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των χρηστών στο Τwitter ή το Facebook προκαλώντας έναν επικοινωνιακό παροξυσμό που βοηθά καταλυτικά στην γνωστοποίηση του εγχειρήματος .
Τρίτον: Παρότι οι τριάντα συνεργάτες που ανακοινώθηκαν είναι άγνωστο ποιές θέσεις θα καταλάβουν  τελικά στο κομματικό οργανόγραμμα και  δεν προέρχονται από κομματική παρθενογένεση όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής, ωστόσο διατηρούν την εικόνα του άφθαρτου στελέχους και κυρίως  του επαγγελματικά επιτυχημένου με κοινωνικές ευαισθησίες και πρωτοβουλίες.
Τέταρτον: Τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν καθαρά -κάτι που επιβεβαίωσε και η δημοσκόπηση της Αlco- πως ο νέος σχηματισμός έχει εισροές και από τις δύο πλευρές του εκλογικού σώματος. Το γεγονός ότι εμφανίζεται  για πρώτη φορά ένα άγνωστο πολιτικό σχήμα με εισροές ψηφοφόρων ισόποσα από το ΠΑΣΟΚ τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ αλλά και τη δεξαμενή των αναποφασίστων προκαλεί σημαντικό ενδιαφέρον για τη εξέλιξη του.  
Πέμπτον: Οι ενστάσεις των κομματικών αντιπάλων όσο και οι επιθέσεις κάποιων μεγάλων ΜΜΕ φαίνεται να λειτουργούν επίσης ως σημαντικό  πλεονέκτημα. Τα  επικοινωνιακά χτυπήματα  προσδίδουν σε πρώτη φάση  αίγλη αντισυστημικού σχηματισμού όταν μάλιστα το σύνολο των στελεχών του εγχειρήματος έχει περάσει από κορυφαίες θέσεις της κρατικής μηχανής.
Ο Γιάννης Μαυρής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue διαβλέπει με βάση τα στοιχεία του βαρόμετρου που είναι σε εξέλιξη και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες ότι «το ποτάμι» έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και  την επικοινωνιακή μάχη κυρίως στο χώρο της κεντροαριστεράς καθώς «το τελευταίο δεκαήμερο  έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και των 58 αλλά και του τρίτου πόλου της ΔΗΜΑΡ». Το ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Μαυρή είναι αν και κατά πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει τον αγώνα των δύο μεγάλων σχηματισμών.
Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης πολιτικός αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Stratego θεωρεί πως “το ποτάμι” αντιμετωπίζεται με τακτική παλιότερων αντιπαραθέσεων  και επικεντρώνει τις εξελίξεις «στην αντίδραση που θα έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης στις επιθέσεις που θα δεχθεί καθώς και αν θα πει κάτι πέρα από το αναμάσημα του αυτονόητου».       
 ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ
Τα πρώτα δημοσκοπικά  αποτελέσματα αύξησαν καταλυτικά τις ενστάσεις και την ισχυρή δόση πικρίας των αντιπάλων του Σταύρου Θεοδωράκη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής μιλούσαν ευθέως  «περί στημένων δημοσκοπήσεων καθώς είναι αδύνατο σχηματισμοί χωρίς θέσεις, στελέχη και δομές να κερδίζουν τέτοια ποσοστά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».
Στους 58 φουντώνουν οι προβληματισμοί για την τακτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα και δεν λείπουν οι επιθέσεις κατά του νέου σχήματος « Μόνο στις σούπες δεν υπάρχουν αντιθέσεις» λένε στις συζητήσεις τους και παρομοιάζουν τον Σταύρο Θεοδωράκη με την Ελληνική εκδοχή του Πέπε Γκρίλο «είναι ένας Πέπε Γκρίλο χωρίς μούσια» τονίζουν χαρακτηριστικά και αναρωτιούνται «γιατί δεν κάνει και η Μενεγάκη ένα κόμμα;».
Στην ΔΗΜΑΡ μάλλον αιφνιδιάστηκαν από την απήχηση που έχει «το ποτάμι» στη βάση του κόμματος καθώς διέβλεπαν ότι θα επηρέαζε κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης θεωρεί αδιανόητο να μην υπάρχει πολιτικός αυτοπροσδιορισμός του κόμματος πριν οι πολίτες πάνε στις κάλπες. Άλλο έμπειρο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ μιλά για «ενεργοποίηση του plan b καθώς η Ελια ξεράθηκε» και διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις που φτάνουν έως την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για εκδοτικά παιγνίδια που δίνουν όπως τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης υψηλή δημοσκοπική αποδοχή όπως παλιότερα έδιναν 15% στην Ελιά.            
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΑ ΠΡΌΣΩΠΑ                             
Τα εντυπωσιακά νούμερα των πρώτων δημοσκοπήσεων έδωσαν  τον απαραίτητο ενθουσιασμό και  «ροή» στα νερά του “ποταμιού” όμως σταδιακά το φως των προβολέων πέφτει στα πρόσωπα που θα αναλάβουν να μετατρέψουν το ελκυστικό επικοινωνιακό προιόν σε ένα  πολιτικό σχηματισμό με συγκεκριμένες θέσεις  αλλά και στον οργανωτικό μετασχηματισμό του που θα ακολουθήσει που κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι.
Από τους τριάντα συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη  αρκετοί έχουν ως κοινή επαγγελματική καταγωγή τη δημοσιογραφική στέγη του Protagon γεγονός που θα προσπαθήσουν  να εμφανίσουν ότι έχουν  πολιτική και ιδεολογική ομοιογένεια. Ωστόσο μεγάλο αγκάθι θεωρούν και οι ίδιοι πως είναι η άποψη που διαχέεται από τα αριστερά πως πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση των media χωρίς μάλιστα να υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όπως αυτό του αντιμνημονίου που χρησιμοποιήθηκε από άλλους σχηματισμούς στο παρελθόν.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν το σχήμα ως τη πρώτη απόπειρα δημιουργίας κόμματος μετά την κρίση που θα φέρει νέα στοιχεία στην επιφάνεια ενώ  δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό τους υπενθυμίζοντας το 14-19% που είχε πάρει στην πρώτη του εμφάνιση το ΚΕΠ του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Παράλληλα ένα ακόμη αγκάθι είναι οι πληροφορίες  που διαχέονται στο διαδίκτυο περί στήριξης  του εγχειρήματος από την ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου καθώς στο παρελθόν ο Σταύρος Θεοδωράκης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του.  Οι ίδιοι συνεργάτες θεωρούν μάλιστα  αστείες «τις θεωρίες περί  νέου Πέπε Γκρίλο καθώς ουδείς μπορεί να μιλά για λαικίστικο και καταγγελτικό λόγο του Σταύρου Θεοδωράκη.»
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Τα στελέχη του νέου κόμματος χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
 Πρόκειται για τα πολιτικά στελέχη τα οποία στο παρελθόν είχαν δραστηριοποιηθεί  σε άλλους κομματικούς μηχανισμούς χωρίς να είναι απαραίτητα στελέχη πρώτης γραμμής. Η δεύτερη ομάδα είναι οι καθηγητές Πανεπιστημίου και οι επιτυχημένοι επαγγελματίες με  την έντονη κοινωνική δράση. Τρίτη ομάδα είναι οι συνεργάτες του Protagon και οι δημοσιογράφοι.
Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται: Ο Νίκος Δήμου συγγραφέας του βιβλίου «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας» που δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης και ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2009 με το ψηφοδέλτιο του κόμματος Δράση.
Η καθηγήτρια φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Βάσω Κιντή ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα όταν διαφώνησε καθώς το κόμμα δεν προχώρησε σε πολιτικές υπερβάσεις και τολμηρές πρωτοβουλίες. Η ίδια στήριξε την προσπάθεια της Αννας Διαμαντοπούλου στα Πανεπιστήμια. Συνεργάτης επίσης της πρώην υπουργού Παιδείας υπήρξε και ο δραστήριος Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Πρωτέας» και κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη ο φανατικός υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο καθηγητής δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στο κόσμο το 2012 διατηρούσε στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

Από την Αριστερά προέρχονται ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης παλιός γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος ο οποίος συνελήφθη από το δικτατορικό  καθεστώς ενώ τώρα υποστηρίζει την σοσιαλδημοκρατία. Επίσης ο στιχουργός και  σκηνοθέτης, Θ. Γκόνης, με παρουσία στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ αλλά και κάποια περάσματα από το ΠΑΣΟΚ όταν διετέλεσε επικεφαλής των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Καβάλας. Από την ΚΝΕ έχει περάσει και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου οποίος ξεκίνησε από την εφημερίδα Πρώτη την καριέρα του όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Εντονα πολιτικοποιημένοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας είναι και ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης που φλέρταρε στο παρελθόν με την ΔΗΜΑΡ και τους 58 αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γ. Παπαληός οποίος καταγράφεται ως φιλελεύθερος.

Μαζί τους  η κόρη του Τάκη Λαμπρία, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου επί 18 χρόνια στη «Mεσημβρινή», και  συνιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου Ποταμός.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι Αννα Ευφραιμίδου Ογκολόγος, παθολόγος, Μαρία Δημητρίου ελληνίδα τσιγγάνα επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας, Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός ,Αναστασία Μήνου υδροβιολογος, διευθύντρια έρευνας στο Αρχιπέλαγος, Γιούλη Μενουδάκου υπεύθυνη Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ και ο Ολυμπιονίκης με την ομάδα του Πόλο Γιώργος Μαυρωτάς επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ.

Εντυπωσιακές παρουσίες εμπεριέχει και η ομάδα του Protagon ανάμεσα τους η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αννα Λυδάκη με έργο στο ζήτημα των Ρομά. Ο Χάρης Μαθιόπουλος διαχειριστής  επενδύσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια και συγγραφέας, ο  έντονα πολιτικοποιημένος ηθοποιός Νίκος Ορφανός που τελευταία ξεσήκωσε επικοινωνιακό θόρυβο με την κριτική για τους ηλικιωμένους ηθοποιούς που εξακολουθούν να παίζουν στο θέατρο. Επίσης οι δημοσιογράφοι  Γεωργία Λινάρδου άλλοτε συνεργάτης του Γιάννη Δημαρά, Λίνα Παπαδάκη
'Αντρη Κωνσταντίνου,και η Χριστίνα Ταχιάου. Ακόμη συμμετέχει ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ και του ΣΚΑΙ δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος αλλά και
ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του καναλιού  Alpha N. Γιατρομανωλάκης, νυν επικεφαλής της καμπάνιας του υπό σύσταση κόμματος.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου