Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ- ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Φωτιές άναψε  στο πολιτικό σκηνικό η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή για την εκλογή του 7ου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  ενώ τα κομματικά  επιτελεία προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν  τις προθέσεις όσο και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 Επισήμως οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι «η Προεδρική εκλογή είναι πολύ μακριά. Μεσολαβούν οι κάλπες και προς το παρόν μένουμε σε όσα είπε ο πρόεδρος στη βουλή». Ανεπισήμως όμως πρόσωπα που συνεργάζονται στενά με την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου έχουν δημιουργήσει μια βάση κριτηρίων με τα οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η κρίσιμη αυτή επιλογή του κόμματος.

Μάλιστα αναζήτησαν  και συνταγματική ενημέρωση  εάν αλλάζουν τα δεδομένα της  συγκεκριμένης ψηφοφορίας καθώς έχουν προφυλακιστεί 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατά το πρότυπο  των αλλαγών στην αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντίθετα με τον πήχη στα νομοσχέδια που έχει κατέβει, για την εκλογή  νέου πρόεδρου  θα χρειασθούν 200 θετικές ψήφοι αρχικά και 180 στην τρίτη ψηφοφορία.
Η πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά ξεκαθάριζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση την τακτική Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια. Συνεπώς ακόμη και αν προταθεί ένα πρόσωπο της Αριστεράς που δεν θα μπορούσε να πει όχι η Κουμουνδούρου η «απάντηση» θα είναι «ναι» μεν αλλά μετά τις κάλπες. Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα ήθελαν πάντως να αποφευχθεί για ευνόητους λόγους αυτή η εκδοχή και οι προτάσεις Σαμαρά σε προσωπικότητες της Αριστεράς να πέσουν στο κενό μέσω άρνησης των ίδιων να είναι υποψήφιοι. Αντίθετα εάν η κυβερνητική πρόταση γίνει αποδεκτή τότε θα δημιουργούσε μεγάλους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς με αχαρτογράφητες επιπτώσεις στο εκλογικό μέτωπο. Σαφώς μια  υποψηφιότητα με ισχυρή δυναμική στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς  είναι   του Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ είναι έμπειρος πολιτικός που συνομιλεί τακτικά με όλες τις πλευρές της βουλής, διακεκριμένος νομικός και θεωρείται μια πιθανή υποψηφιότητα όταν έρθει η ώρα καθώς  είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει πλήρως τα ζητούμενα της Αριστεράς. Αλλωστε  ο κ. Κωνσταντόπουλος για λίγο έχασε το τραίνο και στην προηγούμενη προεδρική  εκλογή το 2005 όταν η υποψηφιότητα του είχε συζητηθεί έντονα επί πρωθυπουργίας του Κώστα  Καραμανλή αλλά τελικά για λόγους ισορροπιών προτάθηκε ο Κάρολος Παπούλιας.    
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Στη Κουμουνδούρου θα ήθελαν η πρόταση τους να εμπεριέχει στοιχεία αλλαγής,  αιφνιδιασμού και πολιτικής ανατροπής «επενδύοντας» ίσως και σε  έναν συμβολισμό παρόμοιο με αυτόν που επέλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985 με την επιλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη. Ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να βρεθεί μια  υποψηφιότητα  με αντίστοιχα  πολιτικά χαρακτηριστικά και χωρίς το ρίσκο μελλοντικών  παρενεργειών. Τέτοιο υψηλό συμβολισμό θα είχαν  οι υποψηφιότητες των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Γκλέζου αλλά η προχωρημένη ηλικία  και η επιβαρυμένη υγεία τους αποκλείει κάθε  σκέψη καθώς θα αποτελούσαν ένα μόνιμο κίνδυνο πολιτικών εξελίξεων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει  τελικά μια επιλογή- έκπληξη ξεφεύγοντας ίσως από το πολιτικό προσωπικό. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν με νόημα το σκεπτικό των επιλογών Τσίπρα στις πρώτες παρουσίες του ως αρχηγός κόμματος στο προεδρικό μέγαρο.   
Ένα αντίστοιχο ενδεχόμενο πάντα με κριτήριο τον πολιτικό συμβολισμό θα ήταν η επιλογή γυναίκας μετά από 6  συνολικά θητείες ανδρών-προέδρων της Δημοκρατίας  τα τελευταία 40 χρόνια. Το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη θεωρητικά θα μπορούσε να ήταν ψηλά στην λίστα. Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο η αντιπαλότητα  που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της με αποτέλεσμα  αρκετά στελέχη να τη θεωρούν κόκκινο πανί και «καμένο» χαρτί πολιτικά παρότι διατηρεί  τους αναγκαίους για την εκλογή ισχυρούς διαύλους  επικοινωνίας με τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς όσο και τη ΝΔ.
    ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ    
Βασικό κριτήριο για την τελική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι κυβερνητικές συνεργασίες  που θα έχουν προηγηθεί εφόσον η κάλπη έχει δώσει  ευνοικό αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση με προσωπικότητες που θα είναι αδύνατο να αρνηθούν να στηρίξουν βουλευτές και άλλων κομμάτων.
Ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών πάντως θεωρείται δύσκολος στόχος ανεξαρτήτως της σύνθεσης της νέας βουλής. Ετσι η πρώτη κατηγορία των ρεαλιστικών υποψηφιοτήτων αφορά πρόσωπα εκτός του κόμματος όπως μια πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή. Το κανάλι επικοινωνίας με τον πρώην πρωθυπουργό και τα στελέχη που συνεργάζονται μαζί του έχει ανοίξει εδώ και μήνες. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτός των γαλάζιων βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη θα έδιναν και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Εναλλακτική υποψηφιότητα σε αυτή την κατηγορία είναι ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους της Αριστεράς και ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία θα άνοιγε το δρόμο για μια συνεργασία και το προεδρικό μέγαρο.
Ένα ακόμη γνωστό όνομα που ακούγεται στο παρασκήνιο είναι αυτό  του Γεράσιμου Αρσένη. Από το περιβάλλον της Λούκας Κατσέλη είχε διαρρεύσει στο παρελθόν ότι ενδιαφερόταν για τη θέση του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος –δεν ήταν άσχετη η πρόσφατη προειδοποίηση Τσίπρα στη βουλή- ωστόσο δεν αποκλείεται η υποψηφιότητα να είναι για ακόμη υψηλότερο αξίωμα σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και για τους κεντρογενείς βουλευτές και ψηφοφόρους.                 
 Από το χώρο του ΠΑΣΟΚ –γεγονός που προδιαθέτει  όμως ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου-  και αλλαγή πορείας του κόμματος  κάποιοι θα έβλεπαν σε ένα ακραίο σενάριο με πολλές πολιτικές καραμπόλες μια πρόταση προς τα ιστορικά στελέχη του κόμματος   Κώστα Λαλιώτη ή Κώστα Σκανδαλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου