Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΚΟΥΒΕΛΗ





TOY ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Απολύτως ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος η  ευρω-σοσιαλιστική πτέρυγα να μείνει  χωρίς εκπρόσωπο από την Ελλάδα στις επερχόμενες ευρωεκλογές  καθώς τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι καθόλου ευοίωνα ενώ  παρά τη δυσμενή συγκυρία ο «εμφύλιος» εντός της κεντροαριστεράς καλά κρατεί. Σταδιακά οι δύο πόλοι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γίνονται τρείς καθώς στο προσκήνιο βγαίνουν και τα στελέχη της Ελληνικής εκδοχής της Ελιάς. Το τελευταίο επεισόδιο στο πολιτικό αυτό σήριαλ ήταν η αντιπαράθεση για το χρίσμα από το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό κόμμα με την επίσκεψη του επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, στην Αθήνα. Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής λίγο πριν ανακοινώσει την αποχώρηση του από το ευρωκοινοβούλιο έβαλε «φωτιές» καθώς η σύγκρουση  Βενιζέλου- Κουβέλη βγήκε ξεκάθαρα στο προσκήνιο.

Ο κ. Κουβέλης υλοποιώντας τις εξαγγελίες  που είχε κάνει στο συνέδριο για ένταξη της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών  διατηρώντας όμως την εκλογική της ανεξαρτησία υποδέχτηκε θερμά  τον Χάνες Σβόμποντα και άκουσε με ικανοποίηση  αυτό που περίμενε. θα  αντιμετωπίζεται δηλαδή ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαικής οικογένειας  «ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπησή και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα». Η αποδοχή από τον κ. Σβόμποτα του προαπαιτούμενου της Αγ Κωνσταντίνου για τη μη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή τους 58 προκάλεσε νευρική κρίση στη Χαριλάου Τρικούπη.  Στο ΠΑΣΟΚ είδαν ξαφνικά ότι το ισχυρό χαρτί που είχαν για να οδηγήσουν την ΔΗΜΑΡ στο τραπέζι της συνεννόησης να ακυρώνεται.      
Το αποτέλεσμα ήταν  ο Ευάγγελος Βενιζέλος να στείλει το δικό του σαφές  μήνυμα  στο παρασκήνιο της εκδήλωσης που συμμετείχε με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι  εκφραστής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ελλάδα είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και πρέπει να συγκεντρώσει πολλές ψήφους»  είπε και πρόσθεσε  «Το ζήτημα δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο Έλληνες Ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ
Η αντίδραση Βενιζέλου έφερε νέα  απάντηση της ΔΗΜΑΡ που μίλησε για «ενόχληση» και «εκνευρισμό» του ΠΑΣΟΚ και  αιχμές του τύπου «ποιος δικαιούται να τοποθετείται επί των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι ζήτημα ιδιοκτησίας αλλά εφαρμοζόμενων πολιτικών». Ο «χαρτοπόλεμος» των δύο πυλώνων της κεντροαριστεράς συνεχίστηκε με νέα παρέμβαση της Χαριλάου Τρικούπη που σχολίασε την απάντηση της Αγ Κωνσταντίνου  «Καλό θα είναι, αντί η ΔΗΜΑΡ να βγάζει άστοχες ανακοινώσεις υπό το κράτος ενός νευρικού μικροκομματικού πατριωτισμού, να πληροφορηθεί ποιες είναι οι θεσμικές διαδικασίες εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και να μην αυταπατάται παρερμηνεύοντας με κουτοπόνηρο «επαρχιωτισμό» τις ευγενείς αλλά σαφείς θέσεις του κ. Σβόμποντα».
Κι όλα αυτά ενώ τα ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό των δύο κομμάτων παραμένουν και επισημοποιούνται. Με τις αντιπαραθέσεις των 75 του ΠΑΣΟΚ  με τους 58 της Ελιάς  να είναι περίπου σε καθημερινή βάση ενώ η τάση της μειοψηφίας στη ΔΗΜΑΡ που λοξοκοιτά προς τους 58 με παρόντες τους Λυκούδη, Παπαδόπουλο και Ψαριανό να παίρνει χθες το βράδυ επίσημη μορφή. Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Βενιζέλου,  γνωρίζοντας την προεδρική ενόχληση σημείωναν με νόημα ότι ο κ. Σβόμποντα δεν είναι αρμόδιος να εκφράζει τη στήριξη σε κόμματα στην Ελλάδα.
Αργότερα  ο κ. Σβόμποντα έκανε μερικά βήματα ακόμα καθώς  εξέφρασε τη στήριξή του, και στην Κίνηση των "58" όταν συναντήθηκε  με τους κκ Βούλγαρη, Καλογήρου, Παγουλάτο, Λειβαδά και την κυρία Δρέττα ενώ δεν έγινε γνωστό αν έδωσε χρίσμα και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τον οποίον είχε συναντήσει νωρίτερα.


ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ 
Ο Χάνες Σβόμποντα μπορεί  να δέχτηκε τα αιτήματα Κουβέλη και να άνοιξε την αγκαλιά των ευρωσοσιαλιστών στη ΔΗΜΑΡ ωστόσο δεν  φαίνεται να συμμερίζεται την τακτική του. Θεωρεί λανθασμένη την τακτική Κουβέλη που δεν συμπράττει με το ΠΑΣΟΚ και τους 58 ώστε να διασωθεί εκλογικά ο χώρος της κεντροαριστεράς.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί  παρόλο το εκλογικό ρίσκο ότι ο νικητής του ιδιότυπου εμφυλίου των ευρωεκλογών  θα καθορίσει με τους δικούς του όρους το μέλλον των κομματικών σχηματισμών αλλά κυρίως το πολιτικό μόρφωμα που θα πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ μελλοντικά ως νέος πόλος εξουσίας. Στην Αγ Κωνσταντίνου χωρίς την ασήκωτη κυβερνητική φθορά του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες εάν ευοδωθούν και οι  εκλογικές συνεργασίες να βγουν νικητές.
Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτές τις  θεωρίες και διακρίνουν πολιτικό καιροσκοπισμό από όλες τις πλευρές. Θεωρούν πως το εγχείρημα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης  είναι η μόνη ευκαιρία για όλους. Ζητούν επίσης να γίνουν προσπάθειες ώστε  το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό με την Νέα Δημοκρατία ανοίγοντας εκ νέου παράθυρο προς τη ΔΗΜΑΡ. Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με την εμπειρία αντίστοιχων εκλογών σε χώρες που πέρασαν στο παρελθόν  οικονομική κρίση  θεωρούν  μοναδική λύση  να επιλεγούν άφθαρτα πρόσωπα για το Ευρωψηφοδέλτιο.
Βενιζέλος και Κουβέλης παρά τη ψύχρανση των προσωπικών τους σχέσεων έχουν την ευκαιρία για ένα τελευταίο  εκλογικό χορό έως τις κάλπες του Μαίου.  Λίγο μετά τα exit polls των Ευρωεκλογών όλα θα έχουν αλλάξει και το αποτέλεσμα θα δείξει ποιος θα μεταβληθεί σε πολιτική Σταχτοπούτα .   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου