Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι δαιδαλώδεις business των Γριβέα-Βάτσικα στο Λονδίνο




To κόλπο της εταιρικής αναδιάρθρωσης και η πολυτελής διαβίωση σε σπίτια εκατ. ευρώ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Ένα δαιδαλώδες πλέγμα εταιρικών σχημάτων με συνεχείς αναδιαρθρώσεις και αλλαγή εταιρικών ονομάτων (πιθανά για να καλυφθούν οι επιχειρηματικές κινήσεις στην Ελλάδα)  διακρίνει την  δραστηριότητα του Κυριάκου Γριβέα και της Αναστασίας Βάτσικα στο Λονδίνο, με την τελευταία να περιγράφεται ως το μυαλό των εταιρειών αυτών.

Από το 2008, όταν έγινε το άνοιγμα στην ξένη αγορά, έως και το καλοκαίρι του 2011 που η οικογένεια ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στο Λονδίνο, οι επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στη Βρετανία είχαν τη σφραγίδα της. «Εργασιομανής», «παθιασμένη» «υπερφιλόδοξη» αλλά  και «πολύ αυστηρή» με τους υφισταμένους της είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που της έχουν αποδοθεί. Κάποιοι μάλιστα λένε πως η φιλοδοξία της αυτή ίσως να οδήγησε το ζεύγος Γριβέα στις κινήσεις με τα δάνεια του Τ.Τ.

 Ηταν τότε που ο όμιλος αναζήτησε επιχειρηματικές ευκαιρίες για να εισέλθει στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης χρησιμοποιώντας το μοντέλο του Association Management σύμφωνα με το οποίο ο Σύνδεσμος ή Οργανισμός που ήθελε να διοργανώσει συνέδριο ανέθετε στη εταιρεία την οργάνωση η οποία καρπωνόταν ένα σεβαστό ποσοστό κέρδους. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόστηκε και στη περίπτωση του i4cence της ΜΚΟ του Ανδρίκου Παπανδρέου.  

Όσο το στρατηγείο τους βρισκόταν στην Αθήνα από εκεί η Αναστασία Βάτσικα διοικούσε το Λονδίνο, ενώ ο  Κυριάκος Γριβέας ήταν κατά κανόνα απομονωμένος στον τέταρτο όροφο του κτιρίου της Μεταμόρφωσης, απασχολούμενος με τα υπόλοιπα πεδία δράσης των εταιρειών του.

Ήταν αρχές του 2008 όταν η εταιρεία διοργάνωσης ιατρικών συνεδρίων C&C International Α.Ε. άρχισε τις πρώτες σοβαρές επαφές για τη σύσταση μίας νέας εταιρείας στο Λονδίνο.

Τελικά τις πρώτες δύο ημέρες του Μαΐου εκείνου του χρόνου Γριβέας και Βάτσικα ενέγραψαν την εταιρεία τους και μία εταιρεία συμμετοχών στο αγγλικό μητρώο επιχειρήσεων. Σιγά-σιγά συγκροτήθηκε μια ομάδα που για όσους γνώριζαν πρόσωπα συνιστούσε απόδειξη των φιλόδοξων προθέσεων τους.

Το μοντέλο λειτουργίας της νέας εταιρείας ήταν εξ ολοκλήρου βασισμένο στο ελληνικό, κάτι που μαρτυρά και η ιδρυτική ονομασία C&C International London Ltd (με τη μητρική εταιρεία συμμετοχών να παίρνει την επωνυμία C&C International Holdings Ltd). Μετά από μόλις 20 ημέρες η ονομασία της εταιρείας άλλαξε σε C&C London Ltd, σε έναν πρώτο διαχωρισμό των εταιρικών σχημάτων Ελλάδας και Αγγλίας.

Η νέα εταιρεία βασιζόταν στην καθοδήγηση της Αναστασίας Βάτσικα. Παρά το γεγονός ότι οι επισκέψεις της στο Λονδίνο από το 2008 έως το 2011 δεν ήταν ιδιαίτερα τακτικές, είχε στενή επίβλεψη της εταιρείας. Στους επιχειρηματικούς κύκλους του Λονδίνου δεν επεδίωξε να γίνει και δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή, κρατώντας χαμηλό προφίλ.
Το 2009 σημάδεψε την πορεία του ζεύγους. Ήταν η χρονιά της λήψης των επίμαχων δανείων που ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η νέα οικονομική δυναμική ενέτεινε το πάθος και τις φιλοδοξίες της Αναστασίας Βάτσικα. Άρχισε να καταστρώνει σχέδια για μια εταιρεία που θα ήταν σε θέση να διοργανώνει διεθνή συνέδρια με brand name πολύ ισχυρό
Αν και το άνοιγμα σε διεθνείς αγορές ήταν μία ακόμα καινούρια και αβέβαιη ως προς την απόδοσή της επιχειρηματική κίνηση, παρόλα αυτά η γενική αίσθηση που είχε επικρατήσει ήταν πως η σχετικά νεοσύστατη εταιρεία πατούσε σε στέρεα βάση, έχοντας ήδη ως παρακαταθήκη από την ελληνική της δράση σπουδαίες επαφές και επιτυχημένα συνέδρια.

Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε η δημιουργία μιας σειράς διακριτών σχημάτων είτε ως μέρος μιας εταιρείας-ομπρέλα είτε ως διαφορετικών εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς ιατρικών συνεδρίων. Έτσι προέκυψε ο όρος E.I. (Excellence in – Αριστεία σε) ως αρχικό συνθετικό στις επωνυμίες των εταιρειών συμφερόντων Γριβέα-Βάτσικα στο Λονδίνο – οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Η αρχή έγινε από τον τομέα της παιδιατρικής. Η εταιρεία του Λονδίνου διοργάνωσε μεγάλο συνέδριο στη Φλωρεντία στα τέλη του 2009 εκ μέρους του Ινστιτούτου Αριστείας στην Παιδιατρική που σχηματίστηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ελβετία. Ο τομέας της παιδιατρικής ήταν η προφανής επιλογή για την Βάτσικα ως πρώτο άνοιγμα σε αυτό το αναβαθμισμένο επίπεδο διοργάνωσης συνεδρίων. Υπήρχε ήδη η εμπειρία διοργάνωσης επιτυχημένων συνεδρίων της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθώς και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Παιδιατρικής Εταιρείας. Το κύρος του Ινστιτούτου γρήγορα μεγάλωσε, με την ενεργό συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων διεθνώς.

Το Ινστιτούτο Αριστείας στην Παιδιατρική είχε εξ αρχής καλό στήσιμο και ήταν βασισμένο σε εκτενή έρευνα. Γρήγορα έλαβε εξέχουσα θέση στο διεθνές συνεδριακό σκηνικό. Τον Απρίλιο του 2012 μάλιστα η Αναστασία Βάτσικα καταχώρισε ακόμα μία εταιρεία στην Αγγλία, με την επωνυμία Excellence in Paediatrics. 

Τα Ινστιτούτα Αριστείας δεν περιορίστηκαν στην παιδιατρική. Στην Ελβετία δημιουργήθηκαν αναλόγως τα Ινστιτούτα Αριστείας στη Ρευματολογία (ενεργό) και στην Ογκολογία (υπό εκκαθάριση), με την κα. Βάτσικα ως ιδρύτρια και μεταξύ των διευθυντών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου επιχειρηματικής εξάπλωσης συνέπεσε με ή ακολούθησε την εξασφάλιση των δανείων από το Τ.Τ. Ωστόσο στο Λονδίνο δεν υπήρξε καμία ένδειξη για τη σύναψη αυτών των δανείων. Οι λογαριασμοί όλων των εταιρειών δεν αποτυπώνουν καμία ανεξήγητη μεταβολή οικονομικής δύναμης. Από το αρχηγείο της Μεταμόρφωσης στέλνονταν εμβάσματα που κάλυπταν τα έξοδα της αγγλικής εταιρείας – ούτε ευρώ παραπάνω ή παρακάτω. «Ποτέ μα ποτέ σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του Λονδίνου δεν φαίνεται να έγινε προφανές ότι είχαν υπάρξει τόσο μεγάλα δάνεια», αναφέρει λογιστής που εξέτασε τους εταιρικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες του Λονδίνου λογίζονται ως μικρές εταιρείες με βάση τον τζίρο τους – επομένως είχαν το δικαίωμα εξαίρεσης από εξωτερικό λογιστικό έλεγχο με βάση τον κανονισμό 477 του νόμου περί Επιχειρήσεων.

Το πλέγμα των εταιρειών Γριβέα-Βάτσικα άρχισε να γίνεται δαιδαλώδες στην Αγγλία το 2011, από τις αρχές του οποίου το ζεύγος προετοίμαζε τη μόνιμη εγκατάστασή του στη βρετανική πρωτεύουσα. Στις 3/2 συγκροτήθηκε εταιρεία με την ονομασία Excellence in Conferences Limited η οποία στις 24/11 του ίδιου έτους μετονομάστηκε στη σημερινή E.I. Conferences Limited. Την ίδια ημέρα, στις 24 Νοεμβρίου, η C&C London επίσης μετονομάστηκε στη σημερινή E.I. Congresses and Communications UK Limited.

Η συνύπαρξη δύο εταιρειών με φαινομενικά ίδιο ή έστω όμοιο αντικείμενο είχε ως δεδηλωμένο σκοπό το διαχωρισμό των πλέον πολλών τομέων δράσης και πελατών.

Λίγο αργότερα η μητρική εταιρεία συμμετοχών C&C International Holdings Ltd μετονομάστηκε σε C&C International Holdings Ltd (στις 23/3/12). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε στη βρετανική εφορία ο λογιστικός οίκος Beechams που εκπροσωπεί τις εταιρείες, απώτερη μητρική εταιρεία όλων αυτών είναι η BE Blackwell Enterprises Limited, εταιρεία offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η κύρια εταιρεία Ε.Ι. Congress and Communications UK Limited δήλωσε προ τεσσάρων μηνών για το λογιστικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012 συνολικό τρέχον ενεργητικό (πιστώσεις, καταθέσεις και ρευστό μείον οφειλές) -334,193 λιρών. Το αρνητικό ενεργητικό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο συμψηφισμό υποχρεώσεων με μία από τις άλλες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου (E.I. Conferences Limited), ωστόσο οι λογιστές της εταιρείας σημειώνουν πως τα συνέδρια του 2013 απέφεραν κέρδη, με τα οποία καλύφθηκε το τρέχον παθητικό. Σημειώνεται δε ότι η εταιρεία παραχώρησε άτοκο δάνειο 127.000 λιρών στην Αναστασία Βάτσικα μέσα στο 2012, το οποίο δεν είχε αποπληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η κα. Βάτσικα έπαψε να είναι διευθύντρια της συγκεκριμένης εταιρείας στις 4/10/2013, ενώ ο Κυριάκος Γριβέας είχε τυπικά αποσυρθεί από τη διεύθυνση στις 28/4/2011. Αυτή τη στιγμή διευθυντής στην εταιρεία είναι ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση του Τ.Τ. Ιωάννης Ρόρρης, μαζί με δύο Βρετανούς. Ο κ. Ρόρρης είναι συνδιευθυντής με την Αναστασία Βάτσικα και στην εταιρεία E.I. Conferences Limited.


Η μετακόμιση στο Λονδίνο

Το 2011 σηματοδότησε την επόμενη καμπή στη δραστηριότητα του ζεύγους, που όπως αποδείχθηκε προετοίμαζε τη μόνιμη εγκατάσταση στο Λονδίνο, την ώρα που η επιχείρηση στην Ελλάδα όδευε προς κλείσιμο. Η τελική εγκατάσταση έγινε το καλοκαίρι, σε πολυτελή κατοικία στο Τουίκεναμ, νοτιοδυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η βάση των επιχειρήσεων είναι το Great West House, κτίριο που φιλοξενεί εταιρείες από διάφορους τομείς, με κύρια τη μεγάλη ασφαλιστική Allianz. Η περιοχή του Μπρέντφορντ, όχι μακριά από το αεροδρόμιο Χίθροου, είναι σημείο όπου συγκεντρώνονται τα κεντρικά γραφεία επιχειρηματικών κολοσσών, με το εντυπωσιακό κτίριο της φαρμακευτικής GlaxoSmithKline να δεσπόζει.

Από πέρυσι η οικογένεια Γριβέα ζει σε πολυτελή έπαυλη του 1930 στο Κίνγκστον-απόν-Τέμς, στα νότια της πρωτεύουσας. Η τρέχουσα αξία του σπιτιού των έξι υπνοδωματίων εκτιμάται κοντά στα 2,4 εκατομμύρια λίρες. Στον ίδιο αποκλειστικό δρόμο, λίγα λεπτά από τοπικό γήπεδο γκολφ, υπάρχει έπαυλη που πωλήθηκε πριν από τρία χρόνια έναντι 2,6 εκατομμυρίων λιρών. Το ζευγάρι πάντως ενοικιάζει την κατοικία.

Αμφότεροι δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στη βρετανική πρωτεύουσα αυτά τα δυόμισι χρόνια της διαβίωσής τους στην πόλη, σίγουρα όχι μεταξύ των ελληνικών επιχειρηματικών κύκλων. Η διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων εξακολουθεί να είναι η κύρια απασχόλησή τους, ενώ η παρουσία τους στα κεντρικά των εταιρειών τους, στον τρίτο όροφο του Great West House είχε αραιώσει το τελευταίο διάστημα.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα συναινούσαν στην έκδοσή τους στην Ελλάδα, η όλη διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί εντός δεκαημέρου από τη σύλληψή τους. Η επιλογή των δικηγόρων τους όμως καταδεικνύει ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τη μη υλοποίηση του αιτήματος των ελληνικών αρχών.

Το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ανέθεσαν την υπόθεσή τους, το Kingsley Napley  είναι από τα μεγαλύτερα στη βρετανική πρωτεύουσα. Μέλος της ομάδας των δικηγόρων του γραφείου είναι ο «πολύς» Μάικλ Κάπλαν, με εξειδίκευση μεταξύ άλλων και σε υποθέσεις έκδοσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Κάπλαν υπερασπίστηκε τον Αουγούστο Πινοσέτ κατά τη νομική του μάχη για την αποφυγή έκδοσής του από τη Βρετανία στην Ισπανία. Επίσης, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος της οικογένειας ΜακΚαν, στις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό της κόρης τους, της μικρής Μάντλιν που εξαφανίστηκε στην Πορτογαλία πριν από έξι χρόνια.

Αυτός όμως που θεωρείται αυθεντία σε υποθέσεις έκδοσης κατηγορουμένων σε άλλες χώρες είναι ο Μπεν Μπράντον, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το γραφείο και το ζευγάρι ενώπιον της έδρας. Ο κ. Μπράντον έχει μεταξύ άλλων υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο για τρομοκρατικά αδικήματα μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Χάμζα στην προσπάθειά του να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά ο κ. Μπράντον σημείωσε κατ’ αρχάς ότι ο δικαστής που αποφάσισε την ημέρα της σύλληψης του ζεύγους να τους αφήσει προσωρινά ελεύθερους με περιοριστικούς όρους «αναγνώρισε την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις αρχές, καθώς κανόνισαν ραντεβού για την παράδοσή τους και έπειτα οικειοθελώς παρέδωσαν τα διαβατήριά τους».

Κατά τον κ. Μπράντον, στην επόμενη εμφάνιση του ζεύγους στο δικαστήριο, το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου, «η υπεράσπιση θα κληθεί να παρουσιάσει έστω ένα σκεπτικό των επιχειρημάτων κατά της έκδοσης στην Ελλάδα». Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα επιχειρήματα θα είναι ουσίας ή δικονομικής φύσης, απάντησε πως όλα θα τεθούν επί τάπητος. Πρόσθεσε δε ότι η διαδικασία πλέον θα είναι ανοιχτή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Σημείωσε μάλιστα πως έχει γνώση της υπόθεσης της Αντωνίας Ηλία, η οποία τρία χρόνια μετά τη σύλληψή της ακόμα δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές. Οι δικηγόροι της κας. Ηλία μάλιστα τον είχαν προσεγγίσει ώστε να αναλάβει την υπεράσπισή της.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η βρετανική δικαιοσύνη δε θα ασχοληθεί με την ουσία του ελληνικού κατηγορητηρίου σε βάρος των κ.κ. Γριβέα και Βάτσικα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου