Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ «ΧΑΛΑΣΑΝ» ΤΟΝ ΑΡΡΑΒΩΝΑ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Όλα μαζί έτυχαν στον Φώτη Κουβέλη αυτή την εβδομάδα. Την ώρα που έπρεπε να ασχοληθεί με την προγραμματισμένη μικροεπέμβαση για την υγεία του, ο Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε να διαλύσει το αρραβώνα της ΔΗΜΑΡ με την «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».
Είναι ο δεύτερος αρραβώνας που διαλύεται μετά την δημιουργία της πρωτοβουλίας των 58 τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε προηγηθεί η παραλίγο συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την «Δυναμική Ελλάδα» του  Ηλία Μόσιαλου ενώ και από τη συνεργασία με την πολιτική κίνηση Π80 απέμεινε μόνο ο καθηγητής Οικονομικών  Γιάννος Τσαμουργκέλης.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η αποχώρηση μιας ομάδας μεσαίων  στελεχών της ΔΗΜΑΡ προς την Ελληνική Ελιά καθώς και το πάντα επίμονο φλερτ των Ανδρέα Παπαδόπουλου και Γρηγόρη Ψαριανού με τους 58 είναι απολύτως κατανοητός ο όποιος εκνευρισμός επικρατεί στα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αν και είχε στείλει τα δικά του μηνύματα από μέρες στην ηγετική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς είδε σε μια σειρά κινήσεων της Αγ. Κωνσταντίνου διάθεση προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου ο πρώην υπουργός παραμένει κόκκινο πανί -παρά τις όποιες παρασκηνιακές προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι- με κριτήριο πάντα την μνημονιακή δράση του στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου που όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ για τους εργαζόμενους».    
Ο πρώην υπουργός υγείας  θεωρούσε δεδομένη μια αλλαγή ονόματος του νέου πολιτικού μορφώματος που θα δημιουργούσε η ισότιμη συμπαράταξη της ΔΗΜΑΡ με την «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Κάτι που ήταν αδιανόητο από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ όπως ξεκαθάρισε και δημοσίως πρόσφατα ο Φώτης Κουβέλης. Το στίγμα Λοβέρδου όμως ήταν σαφές « δεν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να αφομοιωθούμε από κάποιο μικρότερο κόμμα».
Η αποχώρηση Λοβέρδου  επέφερε μικτά συναισθήματα  στην  ηγετική ομάδα της Αγ. Κωνσταντίνου. Κάποιοι βλέπουν ότι το εγχείρημα του τρίτου πόλου κινδυνεύει να θολώσει και το σχέδιο ηγεμονίας στην κεντροαριστερά να γυρίσει τελικά  μπούμερανγκ. Αντίθετα άλλοι δείχνουν ανακουφισμένοι καθώς δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πειστικά στη βάση  ποια ήταν η διαφορά του Ανδρέα Λοβέρδου που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές που επέβαλε το μνημόνιο  από τους άλλα «φθαρμένα» υλικά του ΠΑΣΟΚ που εξαρχής είχαν αποκλειστεί από τον διάλογο.  

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με ένστικτο αυτοσυντήρησης
Από την ημέρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος απαρνήθηκε την πανεπιστημιακή καριέρα για να περάσει στην πολιτική μέσω του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου ήταν γενικότερη πεποίθηση πως αποτελεί μια ισχυρή επικοινωνιακή μονάδα με επιστημονικά ταλέντα και διάθεση προσφοράς. Ενας ισχυρός πολιτικός παίκτης, ρεαλιστής με φιλοδοξίες συμπληρώνουν πρόσωπα που τον έχουν ζήσει πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Ηταν ο πρώτος υπουργός που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά αγγίζοντας το πρόβλημα-τοτέμ του πολιτικού συστήματος το ασφαλιστικό. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όμως τον έκαναν να στρίψει το τιμόνι από τη ΔΗΜΑΡ προς τους 58, αν και μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχε μιλήσει  για «φορείς του τίποτα, και  εκφραστές του κανενός». Φράση που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της πρωτοβουλίας και ανάγκασε μετά τις τελευταίες εξελίξεις τον Νίκο Μπίστη να δώσει άφεση αμαρτιών ως άλλος εκπρόσωπος της σοσιαλιστικής ορθοδοξίας.
Στην Αγ. Κωνσταντίνου αν και δεν αιφνιδιάστηκαν από την στάση του Ανδρέα Λοβέρδου ήρθαν σαφώς σε άβολη φάση καθώς οι πολύμηνες συζητήσεις απαγορεύουν κάθε κριτική προς τις επιλογές  του πρώην υπουργού εργασίας. Τακτική που θα αλλάξει σταδιακά όσο θα παγώνει η εσωκομματική πληγή που άνοιξε.
Κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ αν και δεν υιοθετούν τις πληροφορίες δεν τους αφήνουν αδιάφορους σχετικά με τη σταδιακή επιστροφή Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ για μια δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα –πιθανά στο μοντέλο Παπανδρέου- Βενιζέλου- και την προσφορά από τη Χαριλάου Τρικούπη της αντιπροεδρίας του κόμματος που αποτελεί ουσιαστικά το χρίσμα για τη διαδοχή.

Φώτης Κουβέλης: Ανακοινώνει τον τρίτο πόλο   
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν από αυτούς που πίστευαν περισσότερο στην αναγκαιότητα της συνεργασίας με το κόμμα Λοβέρδου ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι υποχρεωμένος το επόμενο εικοσαήμερο να παρουσιάσει όλο το σχέδιο, τις λεπτομέρειες και τα πρόσωπα για την ανασύσταση του τρίτου πόλου. «Θα κριθεί πολιτικά ποιος έχει δίκιο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε την επιλογή του» λένε στενοί συνεργάτες του.
Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως θα υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις τόσο από τα πρόσωπα που θα ανακοινώσει ο Φώτης Κουβέλης   όσο και στην  λίστα με τις υπογραφές των διανοουμένων που θα παρουσιάσει το κόμμα στο αγώνα  για τις ευρωεκλογές.
Παρότι η ηγετική ομάδα συναρτά την αποχώρηση Λοβέρδου από το διάλογο με τις εξελίξεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος προτιμά να λέει πως το κόμμα του διατηρεί την αυτονομία του κυρίως σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική του δράση. Την  ίδια ώρα πάντως πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις υπόγειες διεργασίες θεωρούν δεδομένο το ενδιαφέρον Λοβέρδου να επιστρέψει με διακριτή θέση στη  κυβέρνηση κάτι που δεν αφήνει αδιάφορο το Μαξίμου ενόψει της  ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.         
Στη ΔΗΜΑΡ υπολογίζουν ως σημαντική ενίσχυση τους παλιούς λοχαγούς του ΠΑΣΟΚ πλην των Δ.Ρέππα και Μ. Νεονάκη με  Στέφανο Μανίκα, Μηνά Σταυρακάκη και Γιάννη Νικολάου. Μια ομάδα στελεχών που στήριξε τον Γιώργο αλλά και ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, και  ο οικονομολόγος Γιάννης Τσαμουργκέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου