Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ανδρέας σε «ρόλο» Αλέξη.




TΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Στο μακρινό …2004 τα αποτελέσματα από τις πρώτες έρευνες για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ έδειχναν πως το βασικότερο πρόβλημα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η απίστευτη φθορά των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Τότε η επιλογή του Γιάννη Ραγκούση αρχικά ως εκπροσώπου τύπου και μετέπειτα ως γραμματέα του κινήματος αποτέλεσε  την έμπνευση  μιας σειράς κινήσεων για την  ανανέωση της κορυφής όλων των κομμάτων.
 Τότε ήταν που ο Αλέκος Αλαβάνος εντόπισε  τον φέρελπι  Αλέξη Τσίπρα και τον προώθησε στα ηγετικά κλιμάκια του Συνασπισμού. Η απροσδόκητη επιτυχία του εγχειρήματος  (με βάση τις τότε πολιτικές συνήθειες) όσο και η φρέσκια εικόνα του οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λίγους μήνες  στις θέσεις του νούμερο δύο,  στην Νέα Δημοκρατία του Ανδρέα Παπαμιμίκου, στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και στη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Κομματικοί της Αγ. Κωνσταντίνου θεωρούσαν πως το αρχικό σχέδιο Κουβέλη ήταν να προωθηθεί στη θέση του Γραμματέα ο Ανδρέας Παπαδόπουλος αλλά η ξαφνική πολιτική  διαφωνία τους πέρσι το καλοκαίρι  άλλαξε αιφνιδιαστικά  τα προεδρικά σχέδια.

Ο Φώτης Κουβέλης έβλεπε πάντα  στο πρόσωπο του άγνωστου σχετικά δημοσιογράφου της Αυγής  τον οποίο τοποθέτησε  εκπρόσωπο τύπου, μια δυναμική προσωπικότητα με επικοινωνιακές αρετές και πολιτικά προσόντα που εύκολα θα τον έφερναν αργά ή γρήγορα στην βιτρίνα του πολιτικού συστήματος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτός από τις μεγάλες διαφοροποιήσεις με τις πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα που οδήγησαν στο βελούδινο διαζύγιο από τον Συνασπισμό και στην ίδρυση της ΔΗΜΑΡ δεν ξέχασε ποτέ την άνετη επικράτηση του αντιπάλου του όταν διεκδίκησαν την ηγεσία του κόμματος. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κερδίσει με βάση τις επιλογές , τις θέσεις του ή την πολιτική του διαδρομή αλλά κυρίως με την προσδοκία του νέου, άφθαρτου και πολλά υποσχόμενου στελέχους έναντι ενός σεβαστού προσώπου με ιστορική διαδρομή και σημαντικές αναφορές στην Ανανεωτική Αριστερά.       
 Η πολιτική παρέα της Αγ. Κωνσταντίνου εκτιμούσε πάντα ότι στην εποχή μετά τα μνημόνια  ο ιδανικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ένα στέλεχος με αντίστοιχα επικοινωνιακά προσόντα. Το πρόσωπο του Ανδρέα Παπαδόπουλου έδειχνε ιδανικό για τον ηγέτη της επόμενης ημέρας που θα αμφισβητούσε ευθέως την πολιτική ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστερά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Όπλο η επικοινωνία
Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι απόψεις Κουβέλη, Λυκούδη και Παπαδόπουλου συνέκλιναν  σε σημείο ταύτισης. Αλλωστε το δίδυμο του Γραμματέα με τον εκπρόσωπο τύπου μαζί με τους στενούς προεδρικούς συνεργάτες  Δημήτρη Χατζησωκράτη ,και Θόδωρο Μαργαρίτη αποτελούσαν την επικοινωνιακή αιχμή του κόμματος στα ΜΜΕ.
Η σταδιακή ενσωμάτωση του Ανδρέα Παπαδόπουλου στο πολιτικό σύστημα και η έμμεση πριμοδότηση του από την πολιτική οικογένεια που προέρχεται η σύντροφος του άλλαξαν τα δεδομένα.  Η επικοινωνιακή καταιγίδα που ακολούθησε οδήγησε σε σταδιακή αποστασιοποίηση. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για διαφωνίες σε τακτικές και  σημαντικά ζητήματα με την ηγεσία. Παρά την δυσφορία για την εμπλοκή  πολιτικής και life style ο πρόεδρος κάλυψε την επιλογή του. Ωστόσο ήταν εμφανές στα εσωκομματικά δρώμενα  ότι οι απόψεις  Λυκούδη- Παπαδόπουλου δεν ταυτίζονταν με αυτές του Φώτη Κουβέλη.
Οι εσωκομματικές  κρίσεις με την αποχώρηση από την κυβέρνηση όσο και  την δημιουργία του τρίτου πόλου τραυμάτισαν ακόμη σοβαρότερα  τις σχέσεις των τριών. Η παρουσία της μετέπειτα τάσης της μειοψηφίας στις εκδηλώσεις των 58 ήταν η χαριστική βολή. Η ενόχληση Κουβέλη για τη στάση του Ανδρέα Παπαδόπουλου έγινε θυμός,  και κάπως έτσι επήλθε και η άκομψη απομάκρυνση από την θέση του. Η αντίδραση του πρώην εκπροσώπου τύπου να υπερδραστηριοποιηθεί  στους  58 ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Κηφισιάς και η αντίδραση Λυκούδη έδωσε  το δικαίωμα στην ηγετική ομάδα να μιλά για «άδειασμα» Παπαδόπουλου από την πλευρά του γραμματέα. Την ίδια ώρα ο κ. Λυκούδης  τόνιζε ότι δεν αποδοκίμασε τον συνεργάτη του  αλλά έλεγε απλά το αυτονόητο για όποιο στέλεχος πατά σε δύο (κομματικές) βάρκες.                 
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Περιμένοντας αντίπαλο
Παρά το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος διατηρούσε πάντα στενές σχέσεις με τους ανανεωτικούς ως δημοσιογράφος ήταν από τα στελέχη που για μεγάλο διάστημα συνομιλούσε σχεδόν καθημερινά με τον μετέπειτα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας και Παπαδόπουλος είναι περίπου συνομήλικοι, πτυχιούχοι πανεπιστημίου και αντιπροσωπεύουν τη γενιά των thirty something που για πολλά χρόνια θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας. Ακολούθησαν διαφορετικές πορείες εντός και εκτός του κόμματος και καθώς τα σχέδια προώθησης του Ανδρέα Παπαδόπουλου σε ηγετική θέση δεν καρποφόρησαν εντός της ΔΗΜΑΡ άρχισαν οι σκέψεις αναβάθμισης του από το σχήμα της  Ελιάς.
Ποιοι θα ήθελαν τον Ανδρέα αντίπαλο του Αλέξη στις  εθνικές εκλογές; Ο Θεόδωρος Πάγκαλος που πρώτος είπε ότι θα τον έβλεπε στη ηγεσία του νέου σχήματος. Βετεράνος της πολιτικής ο πρώην υπουργός  έχει πάντα καλή πληροφόρηση. Δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τυχαία αν και  ουδείς γνωρίζει αν ήξερε ή λειτούργησε ως «πολιτικός λαγός» υιοθετώντας πληροφορίες του μέσου ενημέρωσης  που παρουσιάζει τις απόψεις του.
Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε επίσης ένα από τα πρόσωπα που ήταν κοντά του μέχρι πρότινος  τον Πέτρο Τατσόπουλο  να υποστηρίζει ότι ο εν δυνάμει αντίπαλος του είναι το κατάλληλο πρόσωπο να αναστήσει την κεντροαριστερά.
Αντίστοιχες εισηγήσεις καταθέτουν και άλλοι στους 58 θεωρώντας το άφθαρτο  πρόσωπο βασικό προαπαιτούμενο απέναντι στον έμπειρο πλέον Αλέξη Τσίπρα.
  Τι απαντά σε όλα αυτά ο Ανδρέας Παπαδόπουλος; Συνιστά ψυχραιμία και διαψεύδει όλα τα σενάρια μιλώντας για αόριστες και χωρίς ουσία βολιδοσκοπήσεις.
Αλλωστε ως έμπειρος δημοσιογράφος γνωρίζει καλά ότι η επιτυχία απέχει ελάχιστα από την επικοινωνιακή φούσκα.                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου