Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΒΑΖΟΥΝ ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ




Αγκάθια στην συνεργασία ΔΗΜΑΡ-Λοβέρδου. Θεοχαρόπουλος, Μαλέλης, Παναγιώτου,  και Μαχαίρας τα νέα πρόσωπα του πρωινού καφέ.   
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Διψήφιο ποσοστό στις Ευρωκλογές ώστε να εκλέξουν δύο ευρωβουλευτές και νίκη σε  2-3  μεγάλους δήμους στις εκλογές  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα είναι ο στόχος της Ελληνικής Ελιάς των 58 που μπαίνει σε  αγώνα δρόμου 40 ημερών ώστε να διευθετήσει το «βουνό» των εκκρεμοτήτων.  Ηδη τις επόμενες ημέρες το όνομα Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που θα εκπροσωπήσει το νέο πολιτικό σχήμα θα συμμετέχει στις δημοσκοπικές έρευνες αφήνοντας εκτός το ΠΑΣΟΚ ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και τα βαρόμετρα για πρόσωπα και υποψηφιότητες. Προτεραιότητα των στελεχών του συντονιστικού  οργάνου είναι η επικύρωση της συμφωνίας με το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό κόμμα στην επικείμενη επίσκεψη του Χάνες Σβόμποτα προέδρου των Ευρωσοσιαλιστών. Υπόθεση που όμως θεωρείται  τυπική διαδικασία μετά την ολόθερμη στήριξη που υπάρχει  από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα τα μέλη του συντονιστικού οργάνου έχουν ξεκινήσει την διαδικασία οργάνωσης των 54 νομαρχιακών επιτροπών οι οποίες  στα μέσα Φεβρουαρίου θα πρέπει να πραγματοποιήσουν στην Αθήνα την πρώτη Πανελλαδική τους συνδιάσκεψη.

ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Η επιλογή των υποψηφίων για το Ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται προς το παρόν να αποτελεί αγκάθι στο εσωτερικό της κίνησης καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για την εκλογή τους. Η πλειοψηφία των μελών φαίνεται να επιθυμεί εκλογή των υποψηφίων με κάλπες από τη βάση όμως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει σημαντικό κόστος και αρκετούς πολιτικούς κινδύνους απαντούν άλλα στελέχη. Μια συμβιβαστική πρόταση είναι να υπάρξει εκλεκτορικό σώμα ( πιθανά οι εκπρόσωποι των 54 νομαρχιακών επιτροπών) που να υποδείξουν μια λίστα υποψηφίων. Αλλά στελέχη πάντως θεωρούν ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να μπει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Προβάδισμα πάντως εξακολουθεί να έχει ο Τάσος Γιαννίτσης λόγω εμπειρίας, αναγνωρισιμότητας και σχέσεων με το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο  ενώ ισχυρούς υποστηρικτές διαθέτει και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Παγουλάτος στέλεχος της κυβέρνησης Παπαδήμου.
ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΛΟΒΕΡΔΟ
Στο συντονιστικό όργανο της πρωτοβουλίας των 58 δεν περνά απαρατήρητη η ψύχρανση των σχέσεων της ΔΗΜΑΡ με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Επισήμως ο γενικός διευθυντής του κόμματος Δημήτρης Τσιρώνης τονίζει στα Παραπολιτικά  ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει στις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ και οι καθυστερήσεις στην δημιουργία του μετώπου οφείλονται στο χρόνο που χρειάζονται τα αρμόδια όργανα της ΔΗΜΑΡ να επικυρώσουν τις συμφωνίες». Ωστόσο πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο της υπόθεσης εκτιμούν πως η διαδικασία ενσωμάτωσης στη ΔΗΜΑΡ και η  συμμετοχή στο διάλογο ως ισότιμων μελών άλλων προσώπων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ όπως ο  Πάνος Μπεγλίτης ή ο Χάρης Καστανίδης ενόχλησαν αρκετά τον Ανδρέα Λοβέρδο που δεν συζητά καμία οργανωτική ενσωμάτωση και δεν δέχεται  το νέο σχήμα να μην έχει διαφορετικό όνομα όπως Προοδευτική Συμπαράταξη ή να μην περιλαμβάνει όλα τα ονόματα των συμμάχων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έλεγε χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του « Δεν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να αφομοιωθούμε  σε ένα άλλο κόμμα».
 Το κλίμα ανησυχίας φτάνει στα ενδότερα της ΔΗΜΑΡ και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος με δήλωση του στα Παραπολιτικά ζητά « την άμεση ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Ανδρέα Λοβέρδο για τη συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων». Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Οικονόμου που ανησυχεί καθώς και στελέχη  της μειοψηφίας εκτιμούν ότι «το κομματικό στίγμα  της ΔΗΜΑΡ θολώνει» και ετοιμάζουν πανελλαδική συνδιάσκεψη στελεχών της τάσης στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα στελέχη εκτιμούν πως «σταδιακά το τιμόνι στρίβει προς τον ΣΥΡΙΖΑ» κίνηση που εκτιμούν πως μεσοπρόθεσμα θα αποδυναμώσει τη Δημοκρατική Αριστερά.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Στην Αγ. Κωνσταντίνου τα κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες. Η ψηφοφορία για την  εκλογή του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη θέση του Γραμματέα του κόμματος ανέδειξε ένα νέο  σκηνικό εντός της ΔΗΜΑΡ με το Αριστερό  ρεύμα να στέλνει σαφές μήνυμα προς τον Φώτη Κουβέλη ότι μπορεί να βρέθηκε  σημείο ισορροπίας με τους «βαρώνους»  αλλά η τάση  θα έχει λόγο και θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση για τις κρίσιμες αποφάσεις. Αμεση ήταν η απάντηση του προέδρου μέσω αναδίπλωσης με την τοποθέτηση του Δημήτρη Αναγνωστάκη ( που η τάση τον ήθελε για γραμματέα)  στη θέση του συντονιστή της Κ.Ο. θέση που κατείχε ο Γιάννης Αμοιρίδης οποίος θα αναλάβει να τρέξει άλλη κομματική δουλειά.
Η επικοινωνιακή πρεμιέρα του νέου Γραμματέα προκάλεσε αρρυθμίες καθώς άφησε ανοικτό να στηριχθεί η Ευρωπαική υποψηφιότητα του  Αλέξη Τσίπρα. Αποψη που «μαζεύτηκε» στη συνέχεια από έμπειρα στελέχη του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία με το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό κόμμα θα  επικυρωθεί στην επίσκεψη Σβόμποντα. Την ίδια ώρα πάντως αρκετά μεσαία στελέχη επέμεναν πως το ζήτημα της ανανέωσης δεν λύνεται με τέτοιου είδους επιλογές στην κομματική βιτρίνα. 
Μετά την αναδόμηση της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύνθεση του πρωινού καφέ. Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν του κ. Κουβέλη και του γραμματέα Θανάση Θεοχαρόπουλου  θα συμμετέχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Οικονόμου, οι δημοσιογράφοι Σταμάτης Μαλέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου , Χρήστος Μαχαίρας  αλλά και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος Θεόδωρος Μαργαρίτης , Δημήτρης Χαντζησωκράτης, Σάκης Παπαθανασίου και  Χρήστος Μαυροκεφαλίδης.   
Ως ένα νέο άνοιγμα στον εκσυγχρονιστικό χώρο εκλήφθηκε από τα κομματικά στελέχη η τοποθέτηση του Χρήστου Μαχαίρα που αντικατέστησε   στο γραφείο Τύπου τον Ανδρέα Παπαδόπουλο. Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη τόνιζαν  ότι ο νέος εκπρόσωπος πέρα από την μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο πολιτικό ρεπορτάζ και τον χώρο των ΜΜΕ διατηρούσε στενή επαφή με την Αγ. Κωνσταντίνου και επικράτησαν τα ίδια  ακριβώς κριτήρια με τον προκάτοχο του.         
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου