Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΗΘΕΙEΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΛΑΖΑΡΙΔΗ




TOY ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπορεί τα σενάρια συνύπαρξης Γιάννη Στουρνάρα – Χρύσανθου Λαζαρίδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να  αποδείχτηκαν  η απόλυτη Χριστουγεννιάτικη ίντριγκα -μετά  και την διάψευση του τσάρου της οικονομίας- ωστόσο οι γνωρίζοντες καλά   το ενδοκυβερνητικό παιγνίδι λένε ότι «δεν υπάρχει φωτιά χωρίς καπνό και ο καπνός στο κυβερνητικό παρασκήνιο  δεν είναι σαφώς αιθαλομίχλη από τα τζάκια».
Οι ίδιες πηγές δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για  την  κατηγορηματική διάψευση της φημολογίας  περί  υπουργοποίησης του πρωθυπουργικού συμβούλου λέγοντας χαρακτηριστικά  πως μάλλον ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε και πρωθυπουργικό ρόλο καθώς η επιλογή της  κυβερνητικής σύνθεσης ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό.
«Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα, αυτά είναι στη φαντασία ορισμένων», είχε  απαντήσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος βλέπει σταδιακά την επικοινωνιακή πίεση να κλιμακώνεται με γεωμετρική πρόοδο προς το πρόσωπο του όσο πλησιάζουμε  προς τις εκλογές.
 Πως όμως έφτασε ο κ. Στουρνάρας να διαψεύδει πολιτικά σενάρια; Αρκούσε η παρουσίαση ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ αλλά και η έκρηξη αναπαραγωγής των δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο από μια σειρά πολιτικών ιστοσελίδων για να μεταβληθεί η φημολογία σε επερχόμενη βεβαιότητα και ο ίδιος να  φτάσει στα όρια του.  Η πίεση που δέχεται επί καθημερινής βάσης από τους βουλευτές της Λαικής δεξιάς, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αλλά και πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει την κατάλληλη πολιτική ατμόσφαιρα.

Η επικοινωνιακή του δυσκαμψία και η τεχνοκρατική του προσήλωση στους αριθμούς τον καθιστούν τον κ. Στουρνάρα εύκολο στόχο και επικοινωνιακό αλεξίσφαιρο για την φορολογική αφαίμαξη των μεσοστρωμάτων, των παραδοσιακών δηλαδή ψηφοφόρων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σχεδόν καθημερινά τα παράπονα όσων αποδίδουν την μείωση της δημοσκοπικής επιρροής του κυβερνητικού συνασπισμού τις τελευταίες εβδομάδες στο μεγάλο πολιτικό κόστος που πληρώνουν εξαιτίας των χειρισμών Στουρνάρα και των επώδυνων μέτρων που φέρνει συνεχώς προς ψήφιση.
Η αστοχία περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ήταν  ο ακρογωνιαίος λίθος σε μια σειρά από γκάφες επικοινωνιακού χαρακτήρα  που δείχνουν ξεκάθαρα αφενός το άγχος που τον έχει καταβάλει αφετέρου την άγνοια  του πολιτικού κινδύνου λόγω της κοινωνικής υπερθέρμανσης.  
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ:ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ
Τα πολιτικά σενάρια για την «επιστράτευση» Λαζαρίδη δεν προέκυψαν έτσι ξαφνικά. Ηγείται της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ και καθόρισε από την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης ως τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.
Ο κ. Λαζαρίδης ήταν αυτός που ανέλαβε το ρόλο του πυροσβέστη τον περασμένο μήνα όταν  σήμανε συναγερμός στα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που φοβήθηκαν  ανταρσία βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά το αντάρτικο του Δάνη Τζαμτζή. Τότε  ο Υπουργός  Επικράτειας, ανέλαβε πρωτοβουλία μετά από εντολή Σαμαρά και κάλεσε στο Μαξίμου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον  Γιάννη Στουρνάρα  όπου άκουσαν  υπομονετικά τις προτάσεις  που κατέθεσαν οι Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Μακρυπίδης.
 Στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά υπάρχει  εισήγηση που λέει πως για λόγους πολιτικής αποσυμπίεσης θα πρέπει ο Γιάννης Στουρνάρας  να σταματήσει να αποτελεί την ασπίδα σε όλα τα δυσάρεστα μέτρα που υποδεικνύει η τρόικα. Παράλληλα ο πολιτικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελε το επόμενο εξάμηνο μαζί με την στροφή στην πραγματική οικονομία ένα  στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος  που με τις τεκμηριωμένες ενστάσεις του κατά της τρόικας να αναδείξει την σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται στο παρασκήνιο.
Το αριστερό παρελθόν Λαζαρίδη αποτελεί ακόμη ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα στη  μάχη κατά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό ατού στην προσπάθεια κατευνασμού των γαλάζιων ανταρτών ειδικά τώρα που μετά την διαγραφή Πολύδωρα οι αριθμοί στη βουλή πιέζουν ασφυκτικά.  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Η επικοινωνιακή αδεξιότητα του Γιάννη Στουρνάρα και η μη πολιτική του προσέγγιση τείνει να μεταβληθεί σε εφιάλτη της κυβέρνησης καθώς μια φράση μπορεί να τινάξει στον αέρα σχεδιασμούς εβδομάδων. Μετά την ομαλή υπερψήφιση για τα νομοσχέδια- αγκάθια ήρθε η φράση του για τις πισίνες προκαλώντας νέο μπαράζ διαμαρτυριών από τους 41 γαλάζιους βουλευτές αλλά και τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Χρήστο Σταικούρα «Η μείωση τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή και αυτούς για παράδειγμα που θέλουν να θερμάνουν πισίνες, να πω ένα ακραίο παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας βάζοντας εκ νέου φωτιές.
 Στην πλατεία Συντάγματος γνωρίζουν καλά πως η τακτική για «όλα φταίει ο Στουρνάρας»  βολεύει τους πάντες στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης όταν μάλιστα διακινούνται σενάρια περί επιστροφής του σε τεχνοκρατικές θέσεις όπως η διοίκηση της τραπέζης της Ελλαδος ή η αντιπροεδρία της ΕΚΤ.Δεν περνούν επίσης απαρατήρητα δημοσιεύματα που περιγράφουν ότι ο κ. Λαζαρίδης ήταν αυτός  που ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τον σάλο που προκάλεσε η διάταξη Στουρνάρα για τα ληξιπρόθεσμα για να υπάρξει στην συνέχεια η παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Ωστόσο το δίλημμα  που αντιμετωπίζει το Μαξίμου είναι καταλυτικό. Μπορούν να αντέξουν να ανοίξουν νέα μέτωπα με την τρόικα σε ένα  ήδη επιβαρυμένο διαπραγματευτικό τοπίο; Ή θα ακολουθηθεί η μέθοδος Στουρνάρα αψηφώντας  το πολιτικό κόστος προκειμένου να φτάσουν στον μεγαλύτερο στόχο,- αυτόν της διαπραγμάτευσης για το χρέος- δείχνοντας υπομονή τόσο στις εύλογες διαμαρτυρίες των πολιτών όσο και τα μικροπολιτικά παιγνιδάκια των βουλευτών.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου