Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

«Φυτεύουν» την Ελιά τον Φεβρουάριο




Πλησιάζει η ώρα της αποχώρησης για τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ Ξεκινούν οι διαδικασίες για την οργανωτική και προγραμματική σύγκλιση.    
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Στο κομβικό στοίχημα της Συντακτικής Συνέλευσης του νέου πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης στα τέλη Φεβρουαρίου στρέφεται πλέον η πρωτοβουλία των 58 μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έλαβε από την εκδήλωση της Αθήνας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποκτά καθοριστική σημασία για το μέλλον του εγχειρήματος καθώς εκεί θα ξεκαθαριστεί οριστικά ποια πρόσωπα θα αναζητήσουν ηγετικό ρόλο στο νέο φορέα από τους άλλοτε κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ καθώς  πέραν του πυρήνα του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου που έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια πρόσωπα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ή Αννα Διαμαντοπούλου δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους. Αντίθετα οι Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης  και Ανδρέας Λοβέρδος παίρνουν αποστάσεις καθώς αντιμετωπίζουν πλέον την κίνηση με σημαντικές επιφυλάξεις. 
 
Παράλληλα ο χρόνος διεξαγωγής της συνέλευσης αποτελεί και το απώτατο χρονικό όριο για να επιλέξουν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς αν θα αποχωρήσουν από τη Αγ Κωνσταντίνου καθώς η πολιτική κίνηση θα μετασχηματιστεί  πλέον σε κομματικό φορέα.
Ενας πολιτικός σχηματισμός που σύμφωνα με τις περιγραφές μελών του συντονιστικού οργάνου σε πρώτη φάση θα θυμίζει αρκετά τον Συνασπισμό του Χαρίλαου Φλωράκη και του Λεωνίδα Κύρκου. Αν δεν αλλάξει η στρατηγική της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ τότε πρόσωπα όπως ο νυν γραμματέας Σπύρος Λυκούδης, ο εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, αλλά και τα μέλη της Κ.Ε. Στ. Λιβαδάς, Γερ. Γεωργάτος, Γ. Αντωνίου, Ντόρα Τσικαρδάνη θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο πολιτικό σχηματισμό θα ακολουθήσουν. Θα καθοριστεί επίσης εάν θα υπάρξει εκλογή των υποψήφιων του Ευρωψηφοδελτίου με αναλογική ποσόστωση από τις κινήσεις  και τα κόμματα που συμμετέχουν ή θα στηθούν κάλπες για να επιλέξουν οι πολίτες όπως προτείνει ο Νίκος Μπίστης. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική επιλογή θα γίνει με ένα μικτό σύστημα που θα εμπεριέχει και ψηφοφορία αλλά και υποδείξεις προσώπων αναλογικά  από τις κινήσεις.
Ετοιμάζουν προγραμματική πλατφόρμα
Στις επόμενες συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου αναμένεται να ορισθεί ειδική ομάδα επικεφαλής της οποίας θα τεθεί ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης και η οποία θα ετοιμάσει την προγραμματική πλατφόρμα της Ελληνικής Ελιάς.      
Οι βασικοί άξονες θα είναι πρώτον η υπέρβαση του σημερινού πολιτικού σκηνικού που αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο που εκφράζει κυρίως την προσπάθεια οργανωμένων ομάδων να διατηρήσουν τα προνόμια τους και την οργή και την απελπισία άλλων κοινωνικών ομάδων που καθοδηγούνται με δημαγωγική πόλωση  και  εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά .
Δεύτερον: ριζική μεταρρύθμιση του κράτους για να σταματήσουν φαινόμενα όπως αυτά στα πανεπιστήμια και την υγεία.
Τρίτον: Δημιουργία νέου συνδικαλιστικού πλαισίου με βασικό στόχο την προστασία και τη βοήθεια των εργαζόμενων κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Τέταρτον: Αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και πέρασμα στην εποχή της Εθνικής ανασυγκρότησης.  Αφήνοντας πίσω τον κρατισμό, το πελατειακό σύστημα, και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας και προσανατολισμό στους κλάδους της ενέργειας ,του τουρισμού και των δικτύων.
Πέμπτον: Την αναδιάταξη του μοντέλου διακυβέρνησης με σαφείς στόχους αποτελεσματικότητας ώστε το κράτος να μην είναι ασυνάρτητη μηχανή, εξευμενισμού των οργανωμένων συμφερόντων, ούτε διανομέας ειδικών προνομίων και προσόδων.
Η ηγετική ομάδα της Ελληνικής Ελιάς εκτιμά την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόσκαιρη πολιτική διαφοροποίηση καθώς δεν μπορεί να πείσει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες χωρίς ξεκάθαρο πρόγραμμα.
Αντίθετα θεωρούν πως η Ελληνική Ελιά δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κόμμα-μπαλαντέρ για τη μία ή τη  άλλη συμμαχική κυβέρνηση καθώς  η μόνιμη εγκατάσταση στο κράτος  δημιουργεί φυτώρια διαφθοράς και τυχοδιωκτισμού.
ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Την ίδια ώρα πάντως φουντώνει η κριτική κατά της πρωτοβουλίας των 58 που για πολλούς μοιάζει με προσπάθεια ανασύνταξης του τραυματισμένου ΠΑΣΟΚ.
Οι κυριότερες ενστάσεις επικεντρώνονται στις ιστορικές καταβολές του εγχειρήματος καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν δημόσια την απορία τους για την ένταξη στην Κεντροαριστερά του Ελευθέριου Βενιζέλου οποίος ήταν Φιλελεύθερος όπως και του Γεωργίου Παπανδρέου που εξέφραζε σε άλλες εποχές τον κεντρώο χώρο αλλά όχι την αριστερά. Επίσης όσοι διαφωνούν αδυνατούν να εξηγήσουν με λογικά επιχειρήματα τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και αντίθετα τη έλλειψη σχεδίου συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμπειροι πολιτικοί όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος διαβλέπουν προσπάθεια μια πολιτικής ομάδας που εκφράστηκε στο παρελθόν με τον όρο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο να διατηρήσει τους δεσμούς της με την κρατική εξουσία δημιουργώντας ένα ομοσπονδιακό κόμμα χωρίς φρεσκάδα και ανανέωση. Επικοινωνιακά τα λάθη είναι ακόμη μεγαλύτερα σύμφωνα με όσους ασκούν κριτική. Η έλλειψη ηγέτη είναι φανερή όπως και ο σκοπός που θα υπηρετήσει το νέο πολιτικό σχήμα. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι σκέψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σημίτη δεν εφάπτονται καθώς ο πρώτος θα ήθελε  να καλυφθεί η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ ενώ ο δεύτερος να δημιουργηθεί ένα κόμμα με «σημαίες» την κυβερνητική σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την στοχοπροσήλωση για  όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν την εποχή του εκσυγχρονισμού. Αλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν μια υπερβολική επικοινωνιακή παρουσία έναντι της ουσίας χωρίς αυτοκριτική ενώ η Δράση προβλέπει ότι το σχήμα θα εξελιχθεί σε φορέα διαφυγής του ΠΑΣΟΚ από το ασφυκτικό πλαίσιο της χρεοκοπίας που έχει περιέλθει. 
Για προσωπικές στρατηγικές, εγωισμούς, εμπάθεια, γκρίνια και μιζέρια εγκαλούν όσους επικρίνουν την προσπάθεια στελέχη της πρωτοβουλίας που επιμένουν ότι το μήνυμα από τους πολίτες ήταν ξεκάθαρο και θα φανεί ακόμη καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες όταν θα ολοκληρωθεί η οργανωτική και στελεχιακή συγκρότηση της Ελληνικής Ελιάς.           
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου