Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΡΠΙΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΗΜΙΤΗ




 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε έκπληξη για τους όσους παρακολουθούν από κοντά  τις μετασεισμικές δονήσεις στο βαθύτατα πληγωμένο ΠΑΣΟΚ, η πρόσφατη επικοινωνιακή «βόμβα» του Θεόδωρου Πάγκαλου για την πρωτοβουλία των 58 και τις κινήσεις στήριξης από τον Κώστα Σημίτη και τα εκσυγχρονιστικά στελέχη στα οποία διαβλέπει διάθεση να καπελώσουν την προσπάθεια ανασύστασης της Κεντροαριστεράς.
Μετά την αποχώρηση του από τη βουλή, ο πρώην υπουργός εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια νέα στρατηγική ασκώντας κατά περιόδους σκληρή κριτική στους πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα στις σημερινές δύσκολες καταστάσεις.
 Με διατυπώσεις που θυμίζουν έντονα τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο επιχειρεί να καταστεί η συνείδηση του πάλαι ποτέ κεντρώου χώρου και αντίθετα από την πλειοψηφία  του πολιτικού συστήματος να λέει πικρές αλήθειες που συζητούν καθημερινά οι πολίτες μεταξύ τους. Την ίδια ώρα έχει μόνο καλά λόγια για τον νυν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τις προσπάθειες του να βγει η χώρα από την κρίση.
 Στη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδουν την όλη κατάσταση στην γνωστή εκρηκτικότητα του χαρακτήρα του και σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Θεόδωρου Πάγκαλου να διατηρηθεί στην επικαιρότητα αποσπώντας ίσως  μια τιμητική πρόσκληση από τους συντονιστές της πρωτοβουλίας. Έμπειρα  κομματικά στελέχη πάλι διαβλέπουν διάθεση παραμονής στο πολιτικό παιγνίδι με τη σκέψη στην προεδρική εκλογή του 2015. Εκεί αποδίδουν και τις συστηματικές επιθέσεις κατά Σημίτη και τη χαλαρή προσέγγιση προς τον Αντώνη Σαμαρά. Αφενός να αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική φθορά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αφετέρου να «κάψει» τυχόν σκέψεις για επιστροφή Σημίτη.
 Μια προσεκτική ανάγνωση των πρόσφατων δηλώσεων του που έγιναν χωρίς την ευγένεια που πρέπει να διαθέτει ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών δείχνουν πολλά  « Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι 80 ετών. Αλλά ξέρετε τι ψώνια υπάρχουν;» και πρόσθεσε: «Είμαι Σημιταριό κι εγώ, τον στήριξα, τον πρότεινα για πρωθυπουργό, υπήρξα υπουργός του, αλλά κατάλαβα πως κάποτε όλα τελειώνουν. Επιτέλους να βγoύν για υποψήφιοι στις ευρωεκλογές άνθρωποι που δεν έχουν ξαναβάλει υποψηφιότητα. Εγώ δεν θέλω να ξαναψηφίσω Παρασκευά Αυγερινό, Σημίτη ή τον εαυτό μου. Θέλω να ψηφίσω τον Παπαδόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ, ή κάποιον σαν τον Παπαδόπουλο».
"Η μισή βουλή", είπε, "σήμερα αποτελείται από παράφρονες, από ανθρώπους εκτός λογικής σκέψης".



 ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ:Η ΚΡΥΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
 Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας  Σημίτης και Παρασκευάς Αυγερινός συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη  μεγάλη σύγκρουση που δόθηκε το 1991, στο «Πεντελικόν», όπου ο Κ. Σημίτης βρέθηκε στη ίδια ομάδα με τους Γ. Γεννηματά, Κ. Λαλιώτη, Θ. Πάγκαλο και Βάσω Παπανδρέου, για να εκλέξουν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον Παρασκευά Αυγερινό, κόντρα στην πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Δεύτερη κομβική περίοδος ήταν το 1994, όταν ο Κώστας Σημίτης πρωτοστατούσε στη σύσταση  εσωκομματικής «αντιπολίτευσης», που έγινε ευρύτερα γνωστή ως «ομάδα των τεσσάρων». Αρχικά ήταν πέντε καθώς εκτός από τους Σημίτη, Πάγκαλο, Αυγερινό και Βάσω Παπανδρέου ήταν να παρακαθίσει στο ιστορικό δείπνο και ο Κώστας Λαλιώτης που τελικά δεν εμφανίστηκε.
Την επόμενη χρονιά ο κ. Σημίτης θα εκλεγεί διαδοχικά πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχοντας στο πλευρό του τον Θεόδωρο Πάγκαλο τον οποίο είχε επαναφέρει στο υπουργείο Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Κάρολο Παπούλια από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργίας του.    
Στο περιβάλλον Σημίτη παρακολουθούν με συγκατάβαση τις επιθέσεις  αποδίδοντας την επιμονή του πρώην υπουργού στην πικρία  για την αντικατάσταση του από τον υπουργικό θώκο στην υπόθεση Οτσαλάν και στο γεγονός ότι ποτέ δεν υλοποιήθηκε το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας των τεσσάρων. Τότε είχε συζητηθεί ότι ο Κώστας Σημίτης θα έμενε για τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα προωθούσε κάποιον άλλο για διάδοχο του. Τελικά ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε  να περάσει το δακτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου και φαίνεται πως ο άλλοτε στενός του συνεργάτης δεν το ξέχασε παρότι πέρασαν δέκα χρόνια.      


     ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΗΜΙΤΗ
Δεν ήταν όμως αυτή η πρώτη επίθεση του πρώην υπουργού στο άλλοτε πρωθυπουργό του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο - όταν η εμφάνιση Σημίτη στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρισθεί από πολλούς βαρυσήμαντη και προάγγελος εξελίξεων - δήλωνε ότι «ο κ. Σημίτης απέτυχε παταγωδώς στη δεύτερη θητεία του σε αυτό που περιμέναμε να πετύχει: στις διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές του κράτους και των θεσμών». Διαχωρίζει δηλαδή την πρώτη από την δεύτερη τετραετία που ο ίδιος έχασε έδαφος στη κούρσα της διαδοχής. Μάλιστα ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποδίδει στον Κώστα Σημίτη υστεροβουλία καθώς εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός  είχε σχεδιάσει να παραδώσει το κόμμα στον Παπανδρέου για να υποστεί όλη τη φθορά της επερχόμενης ήττας ώστε  να επιστρέψει ως σωτήρας του ΠΑΣΟΚ όταν θα φαινόταν εκ νέου η προοπτική επανόδου στην εξουσία. Μάλιστα ο Κώστας Σημίτης για να βλάψει πολιτικά τον Παπανδρέου – πάντα σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο- δεν είπε τίποτε κατά του Κώστα Καραμανλή.
Στις ενστάσεις Πάγκαλου για το εγχείρημα της Ελληνικής Ελιάς των 58, το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο βλέπει γκρίνια, μιζέρια και εμπάθεια. Εκτιμούν πως αν η προσπάθεια αποτύχει τότε πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός θα κληθούν να φτιάξουν μια άλλη κεντροαριστερά με τους ίδιους σε ηγετικούς ρόλους. Παρά τις επιθέσεις το μήνυμα παραμένει σταθερό προς τους διαφωνούντες η Ελληνική Ελιά θα προχωρήσει με όσους ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Χωρίς ειδικές  προσκλήσεις και προαπαιτούμενα.          





  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου