Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Λιφτινγκ κορυφής για τη ΔΗΜΑΡ


Επιταχύνουν ΔΗΜΑΡ και η πρωτοβουλία των 58 τις κινήσεις τους ενόψει του εκλογικού 2014
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ένα πολιτικό λίφτινγκ στην τσαλακωμένη εικόνα του κόμματος  θα επιχειρηθεί από τα κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ τις επόμενες εβδομάδες με αιχμή το συνέδριο. Σκοπός είναι να παραμείνει το κόμμα μια σημαντική εναλλακτική πολιτική λύση για τους ψηφοφόρους όσο και  η πολύφερνη νύφη- καταλύτης στο πολιτικό σκηνικό άσχετα με τις εξελίξεις στην μάχη του διπολισμού. 
Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς μπαίνει  στο επικείμενο κρίσιμο συνέδριο του Δεκεμβρίου με τρείς  σημαντικούς στόχους. Πρώτον να επανεκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης. Γεγονός που θα σημάνει ότι η κομματική βάση εγκρίνει πλήρως και χωρίς επιφυλάξεις όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ηγεσίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Δεύτερον να υπάρξει αλλαγή φρουράς στις κορυφαίες κομματικές θέσεις ώστε η ΔΗΜΑΡ με νέα πνοή να υποστηρίξει ότι παραμένει  η πολιτική δύναμη που έχει διακριτό ρόλο στο κοινοβούλιο.  Και τρίτον  να καταγραφεί η δυναμική του κόμματος ως κορμού του τρίτου πόλου όσο και η  στρατηγική του  για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις  χωρίς να υπάρξουν εσωκομματικές  αναταράξεις ή και αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών προς το εγχείρημα της κεντροαριστεράς των 58.

Για τα στελέχη που βρίσκονται κοντά  στον Φώτη Κουβέλη ο στόχος είναι  το ποσοστό επανεκλογής να κυμανθεί καθαρά πάνω από 73%. Σε μια τέτοια περίπτωση  εκτιμούν ότι θα πέσουν  σημαντικά οι τόνοι της κριτικής από την εσωκομματική  αντιπολίτευση και θα λυθούν τα χέρια της ηγετικής ομάδας για τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ
Δεδομένη θεωρείται και η εκλογή  γραμματέα από την νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλέξει το συνέδριο και θα αντικαταστήσει τον Σπύρο Λυκούδη. Κορυφαία στελέχη μάλιστα εκτιμούν ότι η αλλαγή φρουράς στη θέση του γραμματέα  θα γίνονταν ανεξάρτητα από τις διαφωνίες σχετικά με την συνεργασία για την κεντροαριστερά καθώς ο κ. Λυκούδης κατέχει επίσης και την προνομιούχο  θέση του βουλευτή Επικρατείας.
Τα πρόσωπα που φέρονται ως φαβορί να αναλάβουν το αξίωμα του γραμματέα μετά το συνέδριο είναι οι στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη  Δημήτρης Χατζησωκράτης  και Θόδωρος Μαργαρίτης. Μικρότερες είναι οι πιθανότητες για τον Σάκη Παπαθανασίου  άλλοτε διαπραγματευτή για το κυβερνητικό πρόγραμμα της τρικομματικής ή ελάχιστες για κάποιο στέλεχος νεώτερης γενιάς όπως ο Θράσος Φωτεινός.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές δεν θα σταματήσουν σε αυτό το επίπεδο αλλά συνεχιστούν και στους  κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ή το γραφείο τύπου. Οι γνωρίζοντες μάλιστα θα έβλεπαν την κ. Ρεπούση ή ακόμα και τον Γιάννη Πανούση στην θέση του Βασίλη Οικονόμου αλλά εκτιμούν ότι τελικά αφενός θα τηρηθούν οι προεδρικές συμφωνίες αφετέρου λόγοι  εσωκομματικών ισορροπιών θα περιορίσουν σημαντικά τις αλλαγές.  Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η στενή πολιτική σχέση του Ανδρέα Παπαδόπουλου με τον Σπύρο Λυκούδη ίσως  συμπαρασύρει τον εκπρόσωπο τύπου εκτός της νέας ηγετικής ομάδας.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Την ίδια ώρα επιταχύνονται σε σημαντικό βαθμό οι κινήσεις για το εγχείρημα της κεντροαριστεράς. Ετσι την  μεθεπόμενη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ακροπολ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κεντρική δημόσια συνάντηση της πρωτοβουλίας των 58 παρουσία εκτός απροόπτου και των πρώην πρωθυπουργών  Κώστα  Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει το πρόκριμα για την οργανωτική ολοκλήρωση του εγχειρήματος που ήδη έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα και τον μετασχηματισμό του σε κομματικό μηχανισμό αφενός με την ιδρυτική συνέλευση τον ερχόμενο Φεβρουάριο αφετέρου με την συμφωνία για την επιλογή των προσώπων του Ευρωψηφοδελτίου.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σε θέατρο όπου παρουσιάζεται το κλασικό έργο «ο Εμπορος της Βενετίας», θα έχει συμβολικό προεδρείο από όλες τις γενιές ενώ θα είναι κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιάννης Βούλγαρης. Επίσης θα υπάρξουν και πέντε ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους της νεολαίας και των πολιτικών κινήσεων που στηρίζουν το εγχείρημα. Σύμφωνα με πληροφορίες στους ομιλητές θα περιλαμβάνονται οι Γιάννης Μπέζος, Μιχάλης Χάλαρης και Πασχάλης Αγανίδης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα μέλη του συντονιστικού επέλεξαν στο κατάλογο των ομιλητών να μην συμπεριλαμβάνεται το όνομα του  οικονομολόγου Γιώργου Παγουλάτου ή   πρώην υπουργών  από το στρατόπεδο του εκσυγχρονισμού.
  Ο κατάλογος των προσκεκλημένων θα οριστικοποιηθεί το Σαββατοκύριακο και δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν  να δείχνουν ενδιαφέρον πρόσωπα όπως η Αννα Διαμαντοπούλου ή ο Γιώργος Φλωρίδης. Ερωτηματικό παραμένει η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ενώ αρκετοί περιμένουν εναγωνίως  και την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το σχήμα της Ελιάς. Σημαντικό ενδιαφέρον  έχει επίσης  για τους διοργανωτές η τελική στάση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ και κυρίως του γραμματέα του κόμματος  Σπύρου Λυκούδη  καθώς θεωρείται δεδομένη η απουσία του Φώτη Κουβέλη μετά την αρνητική θέση του να συνδράμει στην κινητοποίηση.
Στελέχη του συντονιστικού οργάνου της «Ελληνικής Ελιάς» όπως ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης εκτιμούν πως η ΔΗΜΑΡ προς το παρόν έχει διαφορετική στρατηγική από την πρωτοβουλία των 58 και δεν επιθυμούν την συνεννόηση των κομμάτων.  Στόχος των διοργανωτών είναι να αποκτήσει η πρωτοβουλία κοινωνική απήχηση και επικοινωνιακή παρέμβαση καθώς δέχονται ισχυρή κριτική ότι η κίνηση τους αφορά ένα εξαιρετικά περιορισμένο ακροατήριο.  Σύμφωνα με πληροφορίες το συντονιστικό όργανο της «Ελιας» μετά την εκδήλωση παράλληλα με την δημιουργία οργανώσεων σε όλη τη χώρα θα κληθεί να αποσαφηνίσει τον τρόπο επιλογής του επικεφαλής του εγχειρήματος όσο και των προσώπων που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Στις μέχρι τώρα συναντήσεις συνυπάρχουν διαφορετικές απόψεις καθώς άλλοι ζητούν εκλογή από την  βάση , άλλοι με προτάσεις από την κορυφή της κίνησης και άλλοι με μικτό σύστημα. Στις μέχρι τώρα προτάσεις από τις 100 και πλέον επιτροπές πρωτοβουλίας  ξεχωρίζουν τα ονόματα των κ. Γ Παγουλάτου, Τ. Γιαννίτση , και Στ Μπένου.                         
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου