Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ



Κίνηση Σαμαρά για γυναίκα –πρόεδρο Δημοκρατίας
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν δώδεκα έως 15 μήνες -έντονης πολιτικής πυκνότητας  που ενδεχομένως να αλλάξουν καταλυτικά τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό-  για τις διαδικασίες εκλογής του 7ου προέδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας,  η πρόσφατη  αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για υποψηφιότητα γυναίκας  από την Αριστερά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα άναψε μεγάλες φωτιές στα κομματικά επιτελεία.
 Πρόκειται για ένα  γρίφο αυξημένης πολιτικής δυσκολίας που απασχολεί τα κομματικά επιτελεία  και τους ενδιαφερόμενους  καθώς  μπορεί να αλλάξει άρδην τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσει μια αντίστοιχη πολιτική παρέμβαση. Η πρόταση του για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου το 1995 έφερε στο προεδρικό μέγαρο ίσως τον καλύτερο και σίγουρα τον δημοφιλέστερο πρόεδρο της Δημοκρατίας μπλοκάροντας παράλληλα τα σχέδια του Μιλτιάδη Εβερτ για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες . Στα χρόνια της θητείας του ο Κωσταντίνος Στεφανόπουλος  κατάφερε, να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να κερδίσει υψηλότατη αποδοχή μια αντίστοιχη επιτυχία αναζητά τώρα ο πρωθυπουργός. Δύο ήταν οι πρωθυπουργικοί στόχοι με την αναφορά στην προεδρική εκλογή  να δείξει εμπράκτως πως το εννοεί ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016 αφετέρου να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων πολιτικών συμμαχιών.

Κοιτάζοντας τις έξι προηγούμενες επιλογές που έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί από το 1974 και μετά είναι ξεκάθαρο ότι πάντα η εκλογή αφορούσε πρώην πρωθυπουργούς, πανίσχυρους υπουργούς εσωτερικών και εξωτερικών ή πρώην προέδρους κομμάτων. Μοναδική διαφοροποίηση  η εκλογή του Αρεοπαγίτη Χρήστου Σαρζετάκη αλλά μάλλον αυτή ήταν η εξαίρεση του κανόνα για πολλούς λόγους. Επίσης ποτέ στις υποψηφιότητες δεν υπήρξε το όνομα γυναίκας, ούτε καν σε επίπεδο σεναρίων. Με αυτά τα δεδομένα οι επιλογές των κομμάτων μοιάζουν τώρα να φωτογραφίζουν πέντε κυρίες που έχουν την δική τους ιστορία στην πολιτική.
Η φωνή του Πολυτεχνείου
Τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η θητεία στην Ευρώπη της Ελληνίδας επιτρόπου Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη. Εμπειρη πολιτικός διατηρεί άριστες επαφές με πολλά από τα κορυφαία στελέχη  της βουλής σε όλα τα κόμματα  ενώ η θητεία της στις Βρυξέλλες τις απέφερε πολύτιμες γνωριμίες με την Ευρωπαική ελίτ.  Πρώην βουλευτής ΚΚΕ, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και  σημαίνων στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια εμβληματική μορφή για την κεντροαριστερά καθώς ήταν η «φωνή του πολυτεχνείου». Οι επαφές με την γραφειοκρατία της ΕΕ ίσως αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στην δύσκολη -από κάθε άποψη περίοδο- που θα ακολουθήσει μετά το μνημόνιο.
Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της μπορεί να «διχάσει» επικοινωνιακά τον ΣΥΡΙΖΑ που δύσκολα θα μπορεί να απορρίψει  ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς ενώ πριν λίγα χρόνια μάλιστα το στήριζε για τον δήμο της Αθήνας.
Η πρώτη  αρχηγός κόμματος
Πριν λίγους μήνες μετά από 22 χρόνια θητείας η Αλέκα Παπαρήγα άφησε το τιμόνι του ΚΚΕ. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα του γγ του ΚΚΕ αλλά και η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε στην αρχηγία  ενός κόμματος. Εμπειρη πολιτικός κράτησε με πυγμή την εξουσία του κόμματος και παρά την αμφισβήτηση διατάξεων του Συντάγματος και την αντισυστημική γραμμή του κόμματος αποτελούσε πάντα μια αξιοσημείωτη σταθερά του πολιτικού συστήματος. Στο παρελθόν το ΚΚΕ είχε αναπτύξει  ανεπίσημη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία για να περιορισθεί ο ρόλος του άλλου κόμματος εξουσίας του ΠΑΣΟΚ κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στελέχη που κινούνται σε χώρους δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν δεδομένη τη συμφωνία καθώς θα αποδειχθεί επωφελής για όλους περιορίζοντας την επιρροή της αντιπολίτευσης που σήμερα εκφράζεται από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ερμηνεύτρια της Αριστεράς 
Μια  σημαντική προσωπικότητα της Αριστεράς με σπάνια μόρφωση και γενικότερη αποδοχή είναι η Μαρία Φαραντούρη. Κορυφαία ερμηνεύτρια έντυσε με τη φωνή της με τα μεγαλύτερα τραγούδια της Ελληνικής μουσικής που ταυτίστηκαν με κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες .  Στο πλευρό του Μ. Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη έκανε γνωστούς στο κοινό τους νομπελίστες Σεφέρη και Ελύτη. Σύμβολο αντίστασης και ελπίδας, καθόλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας. Ο διεθνής Τύπος την ονόμασε Μαρία Κάλλας του λαού, Joan Baez της Μεσογείου  αφιερώνοντάς της εκτενείς διθυραμβικές κριτικές. Σε πρόσφατη συναυλία της στο Ηρώδειο ήταν παρούσα όλη η ηγεσία της σύγχρονης Αριστεράς ( Τσίπρας, Κουβέλης, Κουτσούμπας) γεγονός που δείχνει πως δύσκολα θα απέρριπταν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για μία τετραετία.
Μια μάνατζερ για το προεδρικό
Η Νίκη Τζαβέλλα είναι μια από τις ελκυστικότερες  υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας από το χώρο της κεντροδεξιάς. Προσωπικότητα με σημαντικές σπουδές και εξαιρετική επαγγελματική πορεία παλιότερα ήταν βουλευτής της ΝΔ ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Πρόσφατα ήταν από τα στελέχη που δημοσίως πρότειναν στον Γιώργο Καρατζαφέρη την επιστροφή στην ΝΔ. Μια υποψηφιότητα της θα «άνοιγε» το δρόμο για ένα δεύτερο γύρο πολιτικής διεύρυνσης της κυβέρνησης αλλά θα ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό των πολιτικών σχημάτων που εκπροσωπούν την κεντροδεξιά. Στα υπερ μια υποψηφιότητας της κ. Τζαβέλλα συνηγορούν οι πολύ καλές  σχέσεις που έχει αναπτύξει σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και το γεγονός ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη των ανθρώπων της οικονομίας.
Εμπειροι πολιτικοί παράγοντες πάντως στοιχηματίζουν ότι στην τελική ευθεία με τις κυρίες  θα μπουν σίγουρα και δύο ακόμη κορυφαία στελέχη της Αριστεράς ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Φώτης Κουβέλης καθώς σε μια τέτοια περίπτωση μια ενδεχόμενη άρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα τραυμάτιζε θανάσιμα την πορεία της αριστεράς προς την εξουσία φέρνοντας στο προσκήνιο τις εσωκομματικές αντιπαλότητες που ταλανίζουν την παράταξη τα τελευταία 80 χρόνια
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου