Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΟΥΡΟΥΤΗ -ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ



Η σχέση του εκάστοτε υπουργού τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου με τον εκπρόσωπο τύπου του πρωθυπουργού παραδοσιακά περνά μεγάλες διακυμάνσεις και δεν είναι λίγες οι φορές  που  τελικά, εξελίσσεται σε μια ενδοκυβερνητική κόντρα δίχως τέλος.
Οι υπουργοί συνήθως παραπονούνται ότι  μαθαίνουν τα νέα τελευταίοι και συχνά εμφανίζονται « αδιάβαστοι» στους δημοσιογράφους. Οι εκπρόσωποι τύπου από την πλευρά τους  λένε πως βγάζουν όλη την «λάντζα» της επικοινωνίας αλλά την προβολή, τα εύσημα και  τις αποφάσεις τις καρπώνονται οι υπουργοί.

Από αυτή την παγίδα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το επικοινωνιακό ζευγάρι του νυν υπουργού Σίμου Κεδίκογλου και του εκπροσώπου Γιώργου Μουρούτη.
Από τις πρώτες ημέρες η συγκατοίκηση των δύο έμοιαζε δύσκολη. Η ανάθεση των καθηκόντων του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Σίμο Κεδίκογλου από τον πρωθυπουργό ήταν μια μικρή έκπληξη. Κάποιοι  έκαναν λόγο για μια παρασκηνιακή νίκη του Γιώργου Μουρούτη που απεγκλωβίστηκε από τον ισχυρογνώμονα Γιάννη Μιχελάκη.
Η νηνεμία δεν κράτησε πολύ, με αφορμή την εμπλοκή των αρμοδιοτήτων αλλά και την προσπάθεια για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι και κυρίως τον πρώτο λόγο στα ΜΜΕ, σταδιακά το κλίμα άρχισε να γίνεται ψυχρό.
Ο Γιώργος Μουρούτης με όπλο τα social media -κυρίως το δημοφιλές twitter- έστελνε αιχμηρά μηνύματα τόσο για την ΕΡΤ όσο και στους αντιπάλους. Οι καυγάδες -με εντυπωσιακή μαχητικότητα- που έστησε μέσα σε λίγους μήνες με Καμμένο, Παπαδημούλη, Παππά, Kούλογλου, Αρβανίτη-Κατσίμη, αλλά και η σκληρή κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα όπως και  την ομάδα του Παναθηναικού έφεραν σύντομα στο προσκήνιο ένανμόνιμο εκνευρισμό.
Ο δεύτερος γύρος ήταν το χρυσόμαλλο δέρας της ΕΡΤ με  τις τοποθετήσεις στις θέσεις ευθύνης και δευτερευόντως η διεύθυνση του ΑΠΕ. Παρά την παρασκηνιακή κόντρα με πολλές ανατροπές κυρίως για την θέση του διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης το σετ κέρδισε η πλευρά Κεδίκογλου με όπλο την πολιτική αναγκαιότητα του διακομματικού συμβιβασμού ενώ η επιλογή Μουρούτη άλλαξε αστραπιαία κανάλι.  Ωστόσο η «μάχη» αυτή ήταν η αφορμή ενός πολύπλευρου διαδικτυακού αγώνα με τη συμμετοχή των περίφημων blogs των media  αλλά και ιστολογίων που ενημερώνουν καθημερινά για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι  ξαφνικά στελέχη της ΕΡΤ εμφανίζονταν να στέλνουν e-mail προς blog με μεγάλη αναγνωσιμότητα για την «προσπάθεια» Μουρούτη να διορίσει τον “κουμπάρο” του Μένιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο ίδιος μιλούσε προεκλογικά για ροζ και πράσινα παπαγαλάκια της ΕΡΤ. «Μέχρι πρότινος είχαμε το Γιώργο Μουρούτη να γράφει κάθε τρεις και λίγο στο twitter για τα κατορθώματα της ΕΡΤ, σχολιάζοντας με τα χειρότερα λόγια τους υπεύθυνους ειδήσεων και ενημέρωσης. Τη μία δεν του άρεσε ο... τρόπος που έλεγε την είδηση η Ε. Στάη. Την άλλη δεν του άρεσαν τα πλάνα του Σαμαρά. Την τρίτη τον ενοχλούσε κάποιος από τους παρουσιαστές, καθώς δεν ήταν αντικειμενικός. Πάντα κάτι θα τον ενοχλούσε και με θάρρος το έγραφε στο twitter του. Και ξαφνικά το twitter του κυρίου Μουρούτη έπαψε να… κελαηδά. Γιατί άραγε; Tονίζει ο… Ερτικός.
Την ίδια ώρα «αναστέναζαν» φιλικά ιστολόγια της Εύβοιας με ρεπορτάζ του τύπου «δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο της πολιτικής του καριέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Τα λάθη του, οι αστοχίες του, οι επιλεκτικές διαρροές σε φίλους του δημοσιογράφους και οι απίθανες εισηγήσεις του για την ΕΡΤ, τον οδηγούν, όπως αρκετοί εκτιμούν μέσα στη ΝΔ, με μαθηματική ακρίβεια σε αδράνεια, σε πρώτη φάση, και πολύ πιθανόν εκτός κυβέρνησης στον πρώτο ανασχηματισμό».  Η μάχη σκληρή και φούντωνε καθημερινά με  δημοσιεύματα «Αστεία καταντά η αλληλοεναπόθεση ευθυνών για την ΕΡΤ -και όχι μόνο- από τον Κεδίκογλου στον Μουρούτη και από τον Μουρούτη στον Κεδίκογλου. Κάτι σαν τον καλό και κακό μπάτσο. Οι κακές γλώσσες πάντως λένε ότι ο Μουρούτης -με τις πλάτες Σαμαρά- θεωρεί τον Κεδίκογλου «αναλώσιμο» και «ευκόλως διαχειρίσιμο». Η πλάκα είναι ότι τους έχουν πάρει χαμπάρι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και όταν αναφέρονται στον Κεδίκογλου και την ΕΡΤ, λένε με μια δόση στοργής «τι να σου κάνει και ο καημένος ο Σίμος. Έχει μπλέξει άσχημα».
Οσο  ο καιρός περνούσε  η κόντρα κορυφωνόταν με απρόβλεπτες διαστάσεις. Μια διαρροή για τους καυγάδες του Μουρούτη οποίος είχε όντως κακές σχέσεις με τους Λυκουρέντζο, Μιχελάκη, Κυρ. Μητσοτάκη, Σπηλιωτόπουλο, Κιουτσούκη επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα και την… κριτική των blogs. “ Κάποιοι στο Μαξίμου και στη ΝΔ δεν ξεχνούν πως ο Σίμος Κεδίκογλου υπήρξε, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα, ένθερμος οπαδός της Ντόρας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές του 2009...”
Λίγες ημέρες αργότερα η υπόγεια διαμάχη  έσκασε και «έφτασε» στον ημερήσιο τύπο.  «Θέλει να πιστεύει ότι είναι η «σκιά» του Αντ. Σαμαρά και πως οι απόψεις του (επί παντός του επιστητού) παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου... Οι φίλοι του μετρημένοι στα δάχτυλα, οι αντίπαλοί του πολλαπλασίως περισσότεροι, εξαιτίας -κυρίως- της έλλειψης αξιοπιστίας που τον διακρίνει… Ο λόγος για τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τη... φιλοδοξία του να γίνει «ο Θ. Ρουσόπουλος του Σαμαρά». Ωστόσο, όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό, και η δική του αντοχή έχει όρια και πως δεν πρόκειται να συνεχίσει επί μακρόν να αντιμετωπίζει τον Γ. Μουρούτη ως τον κακομαθημένο μικρό του αδελφό. Η κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά σοβαρή και δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια και ερασιτεχνισμούς..»
Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η  απάντηση:  «Κι όπως αναφέρεται στο "έγκυρο" ρεπορτάζ  ο "αιμοδιψής" Μουρούτης ετοιμάζεται να "αποκεφαλίσει" και τον Σίμο Κεδίκογλου. Κι αυτό διότι όπως γράφει ο «καλά» ενημερωμένος συντάκτης ο Μουρούτης θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ΕΡΤ…»
Με τους δύο συνεργάτες  να μην ανταλλάσουν πλέον ούτε καλημέρα το γόρδιο δεσμό στην επικοινωνία  καλείται να λύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου