Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΔΥΟ ΚΥΡΙΕΣ «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ» ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Εν μέσω διασταυρούμενων πολιτικών πυρών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία οι κυβερνητικές αιχμές για τις θέσεις και την τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την άλλη η εσωκομματική σκληρή κριτική για την πολιτική στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία  με τα ταξίδια στο εξωτερικό, την αλλαγή της ρητορικής αλλά και την απάλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην κατάργηση ή ακύρωση του Μνημονίου που αποτελούσε μία από τις κεντρικές προγραμματικές του δεσμεύσεις.

Πρόσφατα το όλο σκηνικό έγινε περισσότερο σύνθετο και περίπλοκο καθώς στις φωνές της κριτικής προστέθηκε και η πρώτη σε ψήφους βουλευτής του κόμματος.
Η Σοφία Σακοράφα μίλησε  για «ιδεολογικό έλλειμμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, και «αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης» στους πολίτες αλλά  και επιλογές «που μας καθιστούν αναξιόπιστους».  Κύκλοι κοντά στην ηγετική ομάδα δεν αιφνιδιάστηκαν τόσο με την ξαφνική άνοδο στους  τόνους της κριτικής  από την συνήθως μετριοπαθή βουλευτή όσο με το γεγονός πως οι θέσεις που ανέπτυξε σχεδόν ταυτίζονται με όσα κατά καιρούς αποδίδουν τα στελέχη του Αριστερού ρεύματος  στον Αλέξη Τσίπρα.
    Παράλληλα  στο πλαίσιο της αναζήτησης κοινωνικών και πολιτικών ερεισμάτων  οδεύει προς το  τελικό στάδιο η προσέγγιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την  πρώην υπουργό εργασίας -επί  κυβέρνησης Παπανδρέου- κυρία Λούκα Κατσέλη όσο και της νέας πολιτικής κίνησης που ετοιμάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία Τσίπρα- Κατσέλη φαίνεται να επισφραγίζεται με τη διοργάνωση ενός φόρουμ στις 8-9 Μαρτίου με σαφείς πολιτικές διεργασίες για την ανασύνταξη του χώρου της κεντροαριστεράς. 
 Θέμα της εκδήλωσης  η «Εξοδος από την Κρίση»: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να μεταβληθεί σε κεντρικό πολιτικό  γεγονός με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα παρουσία των κορυφαίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου του κόμματος Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη Μηλιού.
Το τανγκό της διεύρυνσης προς το κέντρο έχει όμως πολλές ακόμη ανατροπές. Στο φόρουμ γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί  και η παρουσία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση που δεν δείχνει αρνητικός σε ένα φλέρτ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό συγκεκριμένες προγραμματικές προυποθέσεις.  ( όπως αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί στην συνέντευξη του στην απέναντι σελίδα).
Παράλληλα  τα στελέχη που απομακρύνονται από την Δημοκρατική Αριστερά όπως οι Οδυσσέας Βουδούρης και Ανδρέας Νεφελούδης  εμφανίζονται έτοιμοι να σχηματίσουν μέσω της τάσης  του Αριστερού Δικτύου μια νέα ΔΗΜΑΡ που θα καλύψει το ζωτικό χώρο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ «σηκώνοντας το εγχείρημα που εγκατέλειψε η Δημοκρατική Αριστερά» όπως τονίζουν στις επαφές τους με στελέχη και δημοσιογράφους.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως την επόμενη εβδομάδα( 22 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθεί από την κίνηση  μια άλλη εκδήλωση στη Βόρειο Ελλάδα που η σύνθεση της θυμίζει έντονα αυτή  του φόρουμ της Λ Κατσέλη με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά, της Ρένας Δούρου, του Γιάννη Πανούση του Μιχάλη Τρεμόπουλου των Οικολόγων και φυσικά του Αντρέα Νεφαλούδη.          



 ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ

Με δεδομένο πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και πολύ καιρό είχε καταλήξει στο συμπέρασμα  πως οι μεγάλες εκλογικές δεξαμενές βρίσκονται πλέον στα λαικά στρώματα που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ, η προσέγγιση με την παλιά  ομάδα Αρσένη η οποία στηρίζει την Λούκα Κατσέλη και διατηρεί σημαντικά ερείσματα στον συνδικαλιστικό χώρο ήταν αναμενόμενη και περίπου δεδομένη.       
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τις εξελισσόμενες στο παρασκήνιο συζητήσεις δεν αρνούνται ότι υπάρχει τακτική επαφή με τελικό στόχο είτε την κυβερνητική συνεργασία με εκλογική στήριξη είτε την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ομογενοποιημένου ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη με αρκετά από τα έμπειρα στελέχη που ακολούθησαν την κ. Κατσέλη στο εγχείρημα της Κοινωνικής Συμφωνίας. Θα διατηρούν  όμως μια σχετική αυτονομία. Η πρώην υπουργός εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως είναι κομβικό σημείο, ότι  δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα 
καταγγελίας του μνημονίου, αλλά  μόνο αλλαγής του και προσαρμογής στο Ευρωπαικό πλαίσιο με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πολιτική «προίκα» της κ. Κατσέλη στην μάχη για τις ευθύνες του κρίσιμου δωδεκάμηνου από τον Μαιο του 2009 έως την ανακοίνωση της προσφυγής στο ΔΝΤ το Μάιο του 2010 θα είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία με κορυφαία στελέχη και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και οι εισηγήσεις τους που θα δείχνει ότι υπήρχαν και εναλλακτικές πολιτικές επιλογές που τελικά δεν ακολουθήθηκαν.
Παράλληλα  η πλευρά της Σοφίας Σακοράφα θα κληθεί σύντομα να απαντήσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει καθώς η κριτική της στην κεντρική επιτροπή υπερφαλάγγισε ακόμη και τις ευθείες βολές των μελών του Αριστερού ρεύματος .   





ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Οι ευθείες βολές της κ. Σακοράφα είχαν πολλούς αποδέκτες πέρα από την ηγετική ομάδα. Σύντομα οι διαδικασίες για το ενιαίο κόμμα θα ολοκληρωθούν και δεν θα ήθελε να χάσει το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα που της έδωσε η πρωτιά στην περιφέρεια της μισής Ελλάδας στην Β Αθήνας. Η ίδια φαίνεται να έχει επιλέξει προς το παρόν το ρόλο της αριστερής συνείδησης της παράταξης όπως συχνά πυκνά έκανε παλιότερα στις μαραθώνιες κεντρικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ πριν έρθουν τα μνημόνια.  Φράσεις όπως « Έχω χάσει λίγο την μπάλα.
Η αναλογία είναι ότι εάν σε μένα συμβαίνει κάτι τέτοιο, πολύ φοβάμαι ότι για το λαό αυτό μεταφράζεται σε ένα αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης». Όσο και «Γύρω μας διαλύεται το σύμπαν.  Οι δε μήνες που έρχονται θα είναι οι σκληρότεροι μήνες που έχουμε ζήσει εδώ και 40 χρόνια» προιδεάζουν σε μεγάλο βαθμό για την πορεία που θα ακολουθήσει.
Με αυτά τα δεδομένα και καθώς η πίεση από τα αριστερά θα εντείνεται
 για τον κ. Τσίπρα  (παρά την επιστροφή στις γνωστές θέσεις του για το μνημόνιο) θεωρείται ζήτημα χρόνου η ανταλλαγή βολών από τις δύο κυρίες -που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ- για την τελική πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.
Αριστερά αναζητώντας μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ  όπως ήταν ο στόχος πριν τις εκλογές του 2012 και θέλει η κ Σακοράφα ή προς το κέντρο όπως επιδιώκει η κ. Κατσέλη αναζητώντας τις άστεγες  μάζες που απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ και ζητούν φιλολαικότερη πολιτική χωρίς τις αριστερίστικες θέσεις  ενός κόμματος διαμαρτυρίας.         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου