Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η ΒΕΝΤΕΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Σε επικοινωνιακή βεντέτα με απροσδιόριστες εξελίξεις  τείνει να εξελιχθεί η διαχρονική κόντρα των εκπροσώπων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σίμος Κεδίκογλου και Πάνος Σκουρλέτης έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης τους τελευταίους μήνες  ξεπερνώντας συχνά το μέτρο.
Ετσι μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που το συνοδεύουν ή καθημερινή αντιπαράθεση μοιάζει με ένα ιδιότυπο πολιτικό ριάλιτι  που όσο περνά ο καιρός οι ευγένειες αποφεύγονται και θυμίζει όλο και περισσότερο  ένα είδος πολιτικού Κάτς με θεατές αλλά χωρίς στοιχήματα. Οι «μονομάχοι» μετράνε ήδη από ένα γύρο επικράτησης έναντι του αντιπάλου.

Ο Σίμος Κεδίκογλου, με το πρόσφατο κορυφαίο  λάθος του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε  να καλύψει την προεδρική γκάφα για τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα ισοφάρισε τον πόντο που είχε κερδίσει από αυτογκόλ του υπουργείου τύπου  με το video του βουλευτή Διαμαντόπουλου ο Πάνος Σκουρλέτης.

Οι τηλεοπτικές μάχες καθημερινά είναι ομηρικές με σκαμπρόζικους διαλόγους  όπως πρόσφατα  στον ANT 1 για την υπόθεση της τρομοκρατίας:
Σίμος Κεδίκογλου: «Από τις εμπρηστικές δηλώσεις στις εμπρηστικές πράξεις η απόσταση είναι μικρή. Στο βίντεο του κυρίου Διαμαντόπουλου υπάρχει μια δικαιολόγηση της οπλοχρησίας, μια κατανόηση της βίας».
Πάνος Σκουρλέτης: «Δικαιολόγηση της οπλοχρησίας λέει, τον ακούτε; Ποιος είναι λοιπόν ο τρομοκράτης τώρα; Είναι φωνητική τρομοκρατία αυτή. Σας γνωρίζουμε, έχετε αποκαλυφθεί κύριε Κεδίκογλου»

Σίμος Κεδίκογλου: Με έχετε πει τρομοκράτη, με έχετε πει πλαστογράφο, έχετε χάσει κάθε όριο.
Πάνος Σκουρλέτης: Είναι παρακρατικού τύπου πρακτικές αυτές.

Σίμος Κεδίκογλου: «Να μάθετε ελληνικά κ. Σκουρλέτη, να μάθετε τι σημαίνει πλαστογράφος»
Από τις εμπρηστικές δηλώσεις, στις εμπρηστικές πράξεις η απόσταση είναι μικρή.
Πάνος Σκουρλέτης: Καλά που το καταλάβατε, βάλτε την ουρά στα σκέλια λοιπόν.
Σίμος Κεδίκογλου: Κύριε Σκουρλέτη, αποκηρύσσετε κάθε μορφή βίας;
Πάνος Σκουρλέτης: Επανειλημμένα, και τη δική σας αυτή τη στιγμή λεκτική βία και τα ψεύδη που έχουν αντικαταστήσει την πολιτική σας.
Σίμος Κεδίκογλου: Συνεπώς δικαιούται κάποιος να ασκήσει βία επάνω μου γιατί ασκώ λεκτική βία. Προσέξτε αυτό το σκεπτικό κύριε Σκουρλέτη.
Τελικά φανερά εκνευρισμένος ο κ. Κεδίκογλου έκλεισε το τηλέφωνο


Π ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: «ΜΠΑΧΑΛΑΚΙΑΣ»  ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ
Παιδί των Εξαρχείων σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Πειραιά και οργανώθηκε στην Αριστερά από µαθητής. Υπήρξε η δεύτερη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του εκπροσώπου τύπου.  Μέχρι  τις εκλογές κρατούσε χαμηλούς τόνους κάτι που δεν εκτίμησαν οι ψηφοφόροι οι οποίοι τον άφησαν εκτός βουλής. Από τότε πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως  η μετριοπάθεια δεν είναι το δυνατό του σημείο.  
 Η αποτυχία αυτή σε συνδυασμό με τις νέες ανάγκες για δυναμικότερη αντιπολίτευση δημιούργησαν ένα πολύ σκληρό επικοινωνιακό πρόσωπο με καθημερινή παρουσία  στις πρωινές εκπομπές. Από εκπρόσωπος τύπου μεταβλήθηκε σταδιακά σε μια τηλεπερσόνα που μόνιμα έβαζε  «φωτιά» στα πάνελ είτε με χαρακτηρισμούς που συχνά ήταν ακραίοι ή υπερβολικοί ,είτε με επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και καναλιών. Η υπερδραστηριότητα και το ύφος όσο και επιχειρήματα όπως «αντιασφυξιογόνες μάσκες, και ξύλινα κοντάρια είναι πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι του καθενός μας» αλλά και χαρακτηρισμοί « σύγχρονοι Γκαίμπελς ή πρώην βοηθοί της Ρούλας Κορομηλά» προκάλεσαν τριβές στην Κουμουνδούρου.
Πρόσφατα μάλιστα δεν δίστασε να παρέμβει δυναμικά σε τηλεοπτική εκπομπή παραμερίζοντας ουσιαστικά τον καλεσμένο που εκπροσωπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας νέες δυσαρέσκειες. Παλιότερα κατάφερε να εξοργίσει  ακόμη και δημοσιογράφο της ΕΡΤ που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα όταν τον ρώτησε στο αέρα «αν θέλει να βάζει ο ίδιος τους όρους που θα κάνουν εκπομπή».  
Κάποιοι μιλούν πλέον επικριτικά για την τακτική Σκουρλέτη (τον οποίο με μια δόση κακίας επικρίνουν για τις προηγούμενες αποτυχημένες επαγγελματικές του επιλογές στο χώρο των ινστιτούτων αδυνατίσματος) που δεν λαμβάνει υπόψιν του την στροφή προς τον πολιτικό ρεαλισμό του Αλέξη Τσίπρα αλλά ακολουθεί  προσωπική στρατηγική  ικανοποιώντας  μια ομάδα σκληρών του κόμματος, απομακρύνοντας όμως όσους προέρχονται από τον κεντρώο χώρο.                    



Σ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ:  Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ «ΔΕΛΤΙΟΥ»
Ο Σίμος Κεδίκογλου σπούδασε Χημικός Μηχανικός στη Μόσχα  και Διεθνείς σχέσεις, στο Παρίσι και αργότερα δημοσιογραφία στις ΗΠΑ στο CNN. Μετά από μια σύντομη δημοσιογραφική καριέρα πέρασε  γρήγορα στην πολιτική διαδεχόμενος στη  βουλή τον πατέρα του αλλά από  άλλο ιδεολογικό στρατόπεδο. Η νίκη στις εκλογές τον «έφερε» στο υπουργείο τύπου κυρίως χάρις την «αποχώρηση» του αντιπάλου στην Εύβοια Κώστα Μαρκόπουλου για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
 Δυναμικός, μεθοδικός για πολλούς μήνες -παρά την κριτική που δέχονταν-  κατάφερνε να αντιμετωπίζει με άνεση τις επιθέσεις από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση ξέφυγε από τότε που η άλλη πλευρά βλέποντας να μην επιβεβαιώνονται  οι προβλέψεις της για πτώση της κυβέρνησης  «απασφάλισε»  επικοινωνιακά ανεβάζοντας δραματικά τους τόνους  για την ταχύτερη αποδόμηση της.
Η καθημερινή πίεση που ασκεί μέσω της τηλεόρασης   ο Πάνος Σκουρλέτης  κάποιες φορές προκαλεί άγχος και κατά συνέπεια  λάθη όπως το πρόσφατο video με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου. Ακόμη οι συνεχείς αντιπαραθέσεις δίνουν απαντήσεις με  σκληρές εμπρηστικές φράσεις του τύπου  «λαλίστατος εγκέφαλος της παραχάραξης»  για τις  αλλοιωμένες δηλώσεις Τσίπρα ή «την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, ο κ. Σκουρλέτης εύχεται να καούν άνθρωποι από ξυλόσομπες ή να πεθάνουν από το κρύο, για να κερδοσκοπήσει πολιτικά». Απόψεις που ξενίζουν πολιτικά αρκετούς μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά προκαλούν τριβές με άλλα ενδοκυβερνητικά  επικοινωνιακά επιτελεία που τις θεωρούν περίπου χλιαρές.
Την ίδια ώρα καθώς η αντιπαράθεση μαίνεται, σε μια διαμάχη δίχως τέλος έρχεται  και η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη : «Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσαι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου