Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

«ΔΙΚΗ» ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Mε καζάνι που βράζει μοιάζει πλέον η προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τις συνεχείς λεκτικές μονομαχίες του πρώην εισαγγελέα και νυν προέδρου της επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη και της δικηγόρου και Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η πιο συχνή αντιπαράθεση είναι  βέβαια για την ατελείωτη διάρκεια των ερωτήσεων αλλά και την επιμονή της κ. Κωνσταντοπούλου προς τους εξεταζόμενους μάρτυρες που θυμίζει έντονα εξέταση σε ποινικό δικαστήριο. Σύμφωνα με τον κ.Μαρκογιαννάκη οι ερωτήσεις μελών της προανακριτικής πολλές φορές μετατρέπουν τους μάρτυρες σε...οσιομάρτυρες!


 Όταν οι προεδρικές  παρατηρήσεις του  Χρήστου Μαρκογιαννάκη ενοχλούν την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η μόνιμη επωδός της είναι πως «διοριστήκατε το 1972 από τη χούντα στο δικαστικό σώμα και  μάλλον κρίνετε όπως έκριναν τότε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ».
Οι τοποθετήσεις αυτές φουντώνουν κατακόρυφα την ένταση στην επιτροπή ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης, κατακόκκινος ,επιμένει να εξηγεί κάθε φορά πως «δεν έχει καμία σχέση η χούντα με τον διορισμό του στο δικαστικό σώμα».
Η στόχευση της κ.Κωνσταντοπούλου  να μην περάσει απαρατήρητη η παρουσία της από την επιτροπή  αφενός την οδηγεί συχνά σε υψηλούς τόνους όπως η κατηγορία κατά Μαρκογιαννάκη ότι «θέλει την  συγκάλυψη της υπόθεσης»,  «τοποθετώντας» έστω και λίγο τον πρώην εισαγγελέα στο εδώλιο. Αφετέρου περιορίζει τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ Κοντονή και Δρίτσα σε δεύτερο ρόλο, γεγονός που έχει αρχίσει να προκαλεί εσωκομματική δυσφορία.
Ηδη η κ. Κωνσταντοπούλου έχει θέσει θέμα αμεροληψίας του προέδρου της επιτροπής από τις πρώτες συνεδριάσεις καθώς  ο κ.Μαρκογιαννάκης  είχε δηλώσει πως «δεν θα επιτρέψει να γίνει αρένα η Προανακριτική».
Παρότι η συνεδρίαση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών καθώς είναι μυστική η διαδικασία μέλη της επιτροπής αναφέρουν πως ήδη η πληθωρική βουλευτής έχει ανταλλάξει λεκτικούς διαξιφισμούς με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα οποίος επεσήμανε "Επιτέλους, κύριε πρόεδρε, εδώ ήρθαμε να κάνουμε δουλειά όχι να παρακολουθούμε την κ. Κωνσταντοπούλου να αγορεύει και να διακόπτει". Τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου "Δεν έχουμε εδώ δυο κατηγορίες μελών, κάποιοι να μιλάνε συνεχώς και κάποιοι να τους ακούνε σιωπηλοί". Αλλά και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Οι πρώτες συνεδριάσεις έκλεισαν με τον Χρήστο. Μαρκογιαννάκη να λέει"κ. Κωνσταντοπούλου, εγώ είμαι ο πρόεδρος εδώ. Ξέρω να εφαρμόζω τον κανονισμό και θα τον εφαρμόσω, είτε θέλετε είτε δεν θέλετε. Δεν σέβεστε εμάς δεν σέβεστε ούτε τον κ. Δριτσα που είναι αρχαιότερος σας στη Βουλή;"
Τότε η βουλευτής αντέδρασε και έκανε λόγο για απαράδεκτο υπαινιγμό, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
"κ. πρόεδρε, δηλαδή τι θέλετε να πείτε, ότι ο κ. Δρίτσας είναι ηλικιωμένος;"
"Έλεος πια κυρία μου", απάντησε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Ζ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Οι συνεχείς κόντρες με τα άλλα μέλη της επιτροπής ανάγκασαν την κ. Κωσταντοπούλου να μιλήσει για οργανωμένο σχέδιο «Όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης, με την εξαίρεση ενός, λειτούργησαν εμπρηστικά και προς προσωπική στοχοποίηση μου, σε όλη τη διάρκεια, και αυτό συνιστά γεγονός συναφές που δεν μπορεί να εκφύγει της διερεύνησης» δήλωνε, η κ. Κωνσταντοπούλου.
 Όταν μάλιστα κάποια από τα περιστατικά καταγράφηκαν στον τύπο η βουλευτής επανήλθε και μίλησε για «αγανακτούντες» που υπερπληροφορούν  για δήθεν άγριους καυγάδες τονίζοντας πως "Το ότι ενοχλώ επειδή κάνω τη δουλειά μου, το έχω καταλάβει. Το ποιοι ενοχλούνται όταν κάνω τη δουλειά μου, το έχει καταλάβει το Πανελλήνιο».
Λίγες ημέρες αργότερα πάντως ακολούθησε  παρόμοια ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Οι διαρκείς και εντεινόμενες, πολύμορφες επιθέσεις εναντίον της βουλευτού,  Ζωής Κωνσταντοπούλου εκ μέρους πολιτικών κέντρων, εκδοτικών συγκροτημάτων και τηλεοπτικών σταθμών σε ένα και μόνο αποσκοπούν: στο να ανακόψουν την επίμονη προσπάθεια  να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μην υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ». «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή, σαν γνώμονα έχουν να υπηρετήσουν την λαϊκή απαίτηση να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες σε μια υπόθεση ελεγχόμενης ανομίας, μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής και διαφθοράς».

Στις δύο ανακοινώσεις ουσιαστικά γίνεται λόγος  για προσπάθεια  φίμωσης της κ. Κωνσταντοπούλου κάτι που σύμφωνα με τους άλλους βουλευτές στην επιτροπή είναι μια παντελώς μάταιη προσπάθεια.
Επίσης δεν δίνουν  καμία εξήγηση για τις αντιπαραθέσεις  που ξεκινά η δυναμική βουλευτής  σε προσωπικό επίπεδο με βουλευτές όπως οι κκ Οικονόμου και Γεωργιάδης είτε με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη..
Χ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΟ «ΕΔΩΛΙΟ»
Το κλίμα έντασης όσο και τραγελαφικών καταστάσεων έφεραν τον  Χρήστο Μαρκογιαννάκη σε απόγνωση ώστε να επισημάνει: "Με αυτά που γίνονται ή θα πάθω εγκεφαλικό ή θα τρελαθώ με αυτούς που έχω μπλέξει." Μάλιστα πρότεινε προς τον πρόεδρο της βουλής με στόχο την ομαλοποίηση  να ανοίξουν οι πόρτες στους δημοσιογράφους και ενδεχομένως στις κάμερες, «για να μπορούν οι πολίτες να κρίνουν και να βγάζουν συμπεράσματα» και πρόσθεσε πως « αμφισβητείται ήδη το αποτέλεσμα, βγαίνουν προς τα έξω παραποιημένες πληροφορίες» . Λίγες ώρες αργότερα ιστολόγια έφερναν στη δημοσιότητα  περιστατικό όπου ο πρόεδρος της επιτροπής  εμφανίστηκε  στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ως συνήγορος υπεράσπισης εφοριακού η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές  για  παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Μάλιστα η εφοριακός βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή κάθειρξης 15 ετών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο βουλευτής ζήτησε και πήρε αναβολή καθώς επικαλέστηκε φόρτο εργασίας λόγω της Προανακριτικής Επιτροπής.
Την ίδια ώρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε κατά της απευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων  τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο καθώς είναι μυστική η εξέταση των μαρτύρων. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούν να προετοιμάζονται για τις ερωτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε είναι αντίθετος στην καταγραφή της συνεδρίασης αλλά δεν μπορεί να γίνεται σε ζωντανή μετάδοση».
Σε αυτή την πρόταση συμφώνησε και ο Γιάννης Μιχελάκης οποίος υποστήριξε ότι «μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί η συνεδρίαση και να μεταδοθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος».
Πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση;  
Παρότι ο κ. Μιχελάκης δεν είχε διακόψει καθόλου την κ. Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής, προσπάθησε να παρέμβει την ώρα που μιλούσε λέγοντας: «κύριε Μιχελάκη, μιλάτε όλη την ώρα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου