Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ



Της Ντέμης Καραγιάννη

 
Όταν μια χώρα έρχεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία τα πράγματα είναι δύσκολα. Όταν όμως η παγωμένη πνοή μιας δεύτερης χρεοκοπίας σχηματίζει κρυστάλλους στα παράθυρα της Αργεντινής τότε οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες. Η απόφαση του δικαστή Τόμας Γκριέζα της Νέας Υόρκης να διατάξει την άμεση αποπληρωμή ομολογιούχων-μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου - που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, πάγωσε κυριολεκτικά τα όποια χαμόγελα είχαν αρχίσει να σχηματίζονται στην χώρα, μετά τον εφιάλτη της άτακτης χρεοκοπίας που έζησε μόλις πριν από δέκα χρόνια.  

Είναι βέβαια γεγονός ότι τα σύννεφα μιας νέας οικονομικής κρίσης είχαν αρχίσει να πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα πάνω από την χώρα. Απόδειξη η  πρώτη μεγάλη απεργία των τελευταίων πέντε ετών πού έγινε την περασμένη εβδομάδα και παρέλυσε τα πάντα. Οι συγκυρίες σίγουρα δεν ευνοούν την πρόεδρο Κριστίνα  Κίρσνερ που βλέπει ότι αυτό που ονομάστηκε «Μοντέλο χρεοκοπίας αλα Αργεντινή» δεν μπορεί να θεωρηθεί και υπόδειγμα απαλλαγής από πιστωτές που δεν συμμετέχουν στο κούρεμα. Ποιος δεν θυμάται τους πύρινους λόγους της προέδρου εναντίον των «αρπακτικών γερακιών» που κερδοσκοπούν σε βάρος του  αργεντίνικου λαού . Σίγουρα ο τίτλος του «αρπακτικού» κατά την Κίρσνερ ,ταιριάζει γάντι στην επενδυτική εταιρεία NML Capital Ltd του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Αργεντινή  εδώ και πολλά χρόνια. Στις μεγάλες επιτυχίες του σε αυτήν την διαμάχη πρέπει να πιστωθεί η θεαματική νίκη που πέτυχε στις 22 Οκτωβρίου όπου με δικαστική απόφαση η φρεγάτα «Ελευθερία» του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής δεσμεύθηκε στην Γκάνα. Η απόφαση  του Γκριέζα αποτελεί μια ακόμη νίκη για τα «αρπακτικά».
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος δικαστής είχε αποφασίσει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να εξοφλεί τα χρέη της προς τους πιστωτές της  και να αγνοεί εκείνους που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα. Το σκεπτικό της τότε απόφασης στηριζόταν στο γεγονός, ότι η πράξη αυτή της κυβέρνησης, παραβιάζει τις ρήτρες ίσης μεταχείρισης. Έπειτα από μια σειρά διευκρινίσεων που ζήτησε το Εφετείο ως προς τον τρόπο αποπληρωμής και το ύψος του χρέους, ο δικαστής κατέληξε στη νέα απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει την παλαιότερη και επιπλέον υποχρεώνει την κυβέρνηση της Αργεντινής να καταβάλει στην επενδυτική εταιρεία NML Capital Ltd καθώς και στην Aurelius Capital Management 1,3 δισ. δολάρια μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Σαν να μην έφθανε αυτό, ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής να περιμένει την επανεξέταση από το Εφετείο για την εκτέλεση της απόφασης. Η αιτιολογία ήταν ότι οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Αργεντινής καθιστούν απαγορευτική την αποδοχή του αιτήματος. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έως την έγκριση της απόφασης από το Εφετείο η Αργεντινή θα πρέπει να καταθέσει το 1,3 δισ. σε ειδικό λογαριασμό. Εάν δεν το πράξει, δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει, μέσω της Bank of New York Mellon που λειτουργεί ως  ενδιάμεσος , ούτε τους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί να συμμετάσχουν στο κούρεμα. Που σημαίνει ότι το μπλοκάρισμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεχνητή χρεοκοπία της τάξης των 24 δισ. δολαρίων.
Είναι πάντως γεγονός ότι ο δρόμος της διακυβέρνησης της χώρας από την Κριστίνα Κίσρνερ δεν είναι στρωμένος  με ροδοπέταλα. Από την πρώτη  στιγμή που εξελέγη, το 2007, αντιμετωπίζει εμπόδια, δυσκολίες τα οποία εν μέρει οφείλονται  στο «χάος» που κληρονόμησε ωστόσο και η ίδια λόγω του εκρηκτικού της χαρακτήρα δημιουργεί εντάσεις που επιτείνουν την ήδη  δύσκολη κατάσταση. Η Κριστίνα Κίρσνερ διαδέχθηκε τον σύζυγό της Νέστορ στην εξουσία της χώρας το 2007 και είναι  η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που εκλέχθηκε από τον λαό. 
Η πρώτη της θητεία σφραγίστηκε από τη διαφωνία της με τις ισχυρές αγροτικές Ενώσεις  τους Κάμπο - όπως ονομάζονται για το νέο καθεστώς φορολόγησης.
Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 2008 στην καθημερινή ατζέντα ήταν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και τα μπλόκα  που έστηναν στους δρόμους. Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2009 αποτυπώθηκε η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος με την απώλεια της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί και να διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο με αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Η Κίρσνερ ανακάμπτει ακολουθώντας πολιτική αναδιανομής του πλούτου με στόχο τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Η  «ανορθόδοξη»  όπως την χαρακτήρισαν οι αναλυτές της Γουώλ Στριτ- οικονομική της πολιτική ,είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.  Σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η μεσαία τάξη στην Αργεντινή σχεδόν διπλασιάστηκε: από 9,3 εκατομμύρια το 2001 έφτασε τα 18,6 εκατομμύρια το 2011 ,βάσει στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ωστόσο η δεύτερη θητεία της αποδεικνύεται πολύ δύσκολη καθώς η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική προκαλεί υπερπληθωρισμό –πάνω από 25% σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία-  με το ΔΝΤ να μιλά ανοικτά για «argentine statistics».Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου