Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
O 95χρονος αντιστασιακός Γιάννης Οικονόμου (Γιαννούτσος) είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες μαυροσκούφηδες του Άρη Βελουχιώτη. Ηταν στη σωματοφυλακή του, που αποτελούσε επίλεκτο σώμα του ΕΛΑΣ με διευρυμένα καθήκοντα ομάδας εσωτερικών υποθέσεων για όσους αντάρτες   έπεφταν σε παραπτώματα. Ο σταθερός αριθμός των μαυροσκούφηδων ήταν γύρω στους 25. Συνολικά με τις αλλαγές, λόγω θανάτων και ασθενειών, η ομάδα δεν ξεπέρασε τα  35 άτομα.
 Πήραν το όνομά τους από τους  μαύρους σκούφους που φορούσαν.  Διαλεγμένοι από τον ίδιο τον Βελουχιώτη, ξεχώρισαν  για τα σωματικά τους  προσόντα  και την απόλυτη αφοσίωση στον αρχηγό. Εξαιτίας αυτής της αφοσίωσης  κυνηγήθηκαν μετά την αποκήρυξη του Βελουχιώτη από το ΚΚΕ, από όλες τις πλευρές.  Ελάχιστοι επέζησαν τελικά απομονωμένοι από όλους.
Ο Γιαννούτσος όπως ήταν το ψευδώνυμο του στην αντίσταση ήταν πρόταση του Κώστα Ησυχου για το τιμητικό προεδρείο σε μια συμβολική ενέργεια να συνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παλιότερες γενιές. Η κίνηση του αειθαλούς 95χρονου να σηκώσει την γροθιά και η αναφορά της παρουσίας του προκάλεσε συγκίνηση και παρατεταμένο χειροκρότημα ακόμα και από τον πρόεδρο της βουλής προκαλώντας στον παλιό μαυροσκούφη  μεγάλη συγκίνηση. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε τα πειράγματα των συνέδρων πως ο Γιαννούτσος του έκλεψε την παράσταση. Η κίνηση αυτή πάντως ενόχλησε  τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ που σε προσωπικές συζητήσεις μίλησαν για αντιγραφή των κινήσεων του Ανδρέα με την ένταξη στα ψηφοδέλτια την δεκαετία του ‘80 των Μανώλη Γκλέζου και Μάρκου Βαφειάδη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου