Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Oι τακτική των δορυφόρων και οι γκρίνιες και τα παράπονα για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Ρ Δούρου: Θα αποφανθεί το συνέδριο    
Του Γιάννη Αργυρού
Συμμαχίες με πράσινους «δορυφόρους»  συνάπτει σταδιακά  ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την δημιουργία μιας ευρύτερης εκλογικής πλατφόρμας που θα έχει ως κορμό το κόμμα της αριστεράς αφυδατώνοντας πολιτικά το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ. Στόχος της Κουμουνδούρου είναι η σταδιακή διεύρυνση προς το κέντρο ή πάλαι ποτέ μεσαίο χώρο και η απορρόφηση όλων εκείνων των έμπειρων κομματικών στελεχών που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Αλλωστε εκτιμούν πως η επόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης με διαχωρισμούς Δεξιάς –Αριστεράς και εκεί τοποθετούν και τα πρόσφατα ανοίγματα βουλευτών της ΝΔ προς τους ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς, ενώ η απάντηση είναι το σταδιακό άνοιγμα προς τους ανένταχτους ψηφοφόρους του κέντρου.

Τα πολιτικά αυτά σχήματα που σύντομα θα βγουν στο πολιτικό προσκήνιο μπορούν να λειτουργήσουν ως η καλύτερη δεξαμενή υποδοχής ψηφοφόρων όσων  έως σήμερα αρνούνται να επιλέξουν  ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εκτιμούν ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξισορρόπηση των ακραίων φωνών που συχνά-πυκνά επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει και του κρίσιμου συνεδρίου. Παράλληλα θα περιορισθεί σημαντικά και ο ζωτικός χώρος ανάπτυξης νέων πολιτικών εγχειρημάτων στο χώρο της κεντροαριστεράς προκαλώντας ενός είδους  πολιτικής ασφυξίας στην ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα πάντως έμπειροι πολιτικοί αναλυτές από το χώρο  του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζουν τις μετακινήσεις αυτές ως «πολιτικά ρετάλια χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τις κεντρικές επιλογές ενός πλειοψηφικού ρεύματος από το χώρο της κεντροαριστεράς». Παραδέχονται όμως πως σταδιακά αυξάνεται η πολυφωνία και η απήχηση του σχήματος.    
Τρείς είναι οι κατηγορίες  των κομμάτων και των κινήσεων που φιλοδοξούν να συνεργαστούν εκλογικά  με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πασοκογενείς: Πρόκειται για οργανωμένους κομματικούς και συνδικαλιστικούς πυρήνες που έχουν διαχωρίσει την θέση τους από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.
Η ομάδα των συνδικαλιστών και των σαραντάρηδων του ΠΑΣΟΚ. Φιλοδοξούν να συμπτύξουν ένα πολιτικό οργανισμό που θα εμπνέεται από τις ιδέες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα συμπαράταξης. Κυριαρχούν τα πρόσωπα του Νίκου Φωτόπουλου της ΓΕΝΟΠ ,του Νίκου Μαδεμλή πρώην οργανωτικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο Θέμης Μπαλασόπουλος από τον χώρο των ΟΤΑ ενώ κοντά τους είναι παλιοί νεολαίοι όπως ο Κ. Βασιλικόπουλος, Γ. Παναγόπουλος και Δ Νικολάου.          
Μια άλλη ομάδα στελεχών με αναφορές στα συνδικάτα είναι οι Χρ. Κοκκινοβασίλης και ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Δημήτρης Πιπεργιάς άλλοτε κομματικοί αστέρες στο στρατόπεδο του Γ Αρσένη.
Η κίνηση Πράττω του καθηγητή πανεπιστημίου  Νίκου Κοτζιά  και άλλοτε στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, νυν συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα. 
Επίσης πρόσωπα που έχουν διανύσει  την δική τους πορεία στο ΠΑΣΟΚ όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Τάκης Κορμάς από την Αριστερή πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.     
Δεύτερη ομάδα είναι άλλα μικρότερα κόμματα που ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος όσο και η αποτυχία τις περσινές εκλογές άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία αλλά και τη σίγουρη είσοδο στη Βουλή. Πρόκειται για το κόμμα των οικολόγων πρασίνων. Αρκετά από τα στελέχη του τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας πολιτικής ομπρέλας που είτε θα συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε θα συνενώσει τα κατακερματισμένα κομματίδια του χώρου ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Μια άλλη  περίπτωση είναι τα στελέχη της κοινωνικής συμφωνίας που ακολουθούν την κ. Λούκα Κατσέλη αλλά και πρώην βουλευτές όπως ο Λάμπρος Μίχος. Δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα η στάση του Χ Καστανίδη. Η ομάδα αυτή έχει κομβικό ρόλο καθώς συνομιλεί με όλες τις άλλες ομάδες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Τρίτη ομάδα είναι στελέχη και κινήσεις που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ. Ηδη το άλλοτε αριστερό ρεύμα έχει πάρει το δρόμο του και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μετεξελιχθεί σε κόμμα ενώ πρώτος στόχος του θα είναι η ομογενοποίηση των προγραμματικών θέσεων και το άνοιγμα στην κοινωνία. Επικεφαλής είναι οι τρείς ανεξάρτητοι βουλευτές, Ο. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Θ Παραστατίδης.
Σε αντίστοιχη πορεία βρίσκονται και μια σειρά στελεχών που τους τελευταίους μήνες διαφώνησαν με τις επιλογές Κουβέλη όπως ο Ανδρέας Νεφελούδης.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως και άλλα στελέχη ή βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ήθελαν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αναμένουν την σχετική πρωτοβουλία όπως ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης.
Ένα από  τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η κ .Ρένα Δούρου τονίζει στα Παραπολιτικά  πως « συνθέτουμε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες για τη κοινωνική δυναμική της παράταξης και όχι για να αθροίσουμε ποσοστά. Δεν παίζουμε με συμφωνίες σε επίπεδο ηγεσιών αλλά με τους πολίτες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου