Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ–ΤΣΙΠΡΑ



AΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1974 Αλέξης Τσίπρας, τέσσερις μέρες μετά την πτώση της χούντας  ήρθε να ενσαρκώσει το πολιτικό όραμα του Αλέκου Αλαβάνου για την ανατροπή του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης αν και ίδιος ( ο Αλαβάνος) ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της.  Με την τακτική των εσωκομματικών  αλμάτων που παρείχε η ηγεσία Αλαβάνου, ο επικοινωνιακός Αλέξης βρέθηκε μέσα σε μια 15ετία από  Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας  της Νεολαίας ΣΥΝ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και αργότερα υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και αρχηγός του κόμματος.

Μετά το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και την αποχώρηση Αλαβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ η προνομιακή σχέση μέντορα –μαθητή μεταβάλλεται σε σχέση οργής. Κανένας δεν ξεκαθαρίζει τους λόγους της ρήξης και προτιμούν να τα ρίχνουν σε τυπικές κομματικές διαφωνίες.
Όταν η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κορυφώνεται λίγο πριν τις εκλογές καθώς τα περισσότερα στελέχη του κόμματος παίζουν κρυφτούλι με τη δραχμή ο Αλέκος Αλαβάνος αγγίζει το θέμα ταμπού, την έξοδο από το ευρώ ξεκαθαρίζοντας ότι καταγγελία του μνημονίου σημαίνει αυτόματη έξοδο από την ευρωζώνη. Η παρέμβαση αυτή φέρνει την αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως είναι ένα από τα σημεία που έκριναν την εκλογική μάχη οριστικά υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.
 Η χαλαρή πολιτική τακτική Τσίπρα φέρνει ξανά τον Αλέκο Αλαβάνο στο προσκήνιο με μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα που πλέον προσεγγίζει από άλλο δρόμο τις θέσεις του ΚΚΕ.  «Η παύση πληρωμών για το δημόσιο χρέος και η αποχώρηση από το ευρώ, το "Σχέδιο Β" είναι κατεπείγοντα. Και είναι ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα πώς και θα γίνει ταχύτατα και θα είμαστε στοιχειωδώς έτοιμοι γι αυτό». Ο ίδιος εκτιμά ότι  η πολιτική ζωή της χώρας χαρακτηρίζεται από την πιο ακραία κατάλυση της δημοκρατίας και πως αντί για τον λαό και το κοινοβούλιο αποφασίζουν το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και το Παρίσι.
Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα σε Γερμανική εφημερίδα όπου βάζει θέμα ταγμάτων θανάτου και κοινωνικής κατάστασης χειρότερης από αυτής του χειμώνα του 41, δείχνει καθαρά πως οι δύο άλλοτε συνεργάτες ξεκινούν από την ίδια πολιτική αφετηρία αλλά σταδιακά κατευθύνονται προς διαφορετικούς πολιτικούς προορισμούς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς την ευρύτερη κεντροαριστερά για αυτό και η απαραίτητη δόση υπερβολής και λαικισμού. Αντίθετα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ προς ένα σχήμα παραπληρωματικό του ΚΚΕ με ρόλο επικοινωνιακού τελάλη  εκεί που ο Περισσός παρουσιάζει τις γνωστές αγκυλώσεις ή αναπηρίες..  



ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΕ «ΕΝΣΗΜΑ» ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ότι  ο μαθητής με το επιθετικό στυλ από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων που πρωτοστατούσε στο κίνημα των καταλήψεων  εναντίον του νόμου Κοντογιαννόπουλου,22 χρόνια μετά θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα προηγείται μάλιστα στις δημοσκοπήσεις.
Εντάχθηκε στην ΚΝΕ λόγω και των οικογενειακών καταβολών. Γρήγορα πέρασε στον φοιτητικό συνδικαλισμό, στο ΕΜΠ όπου σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός.  
Λίγους μήνες με την αναρρίχηση του στην ηγεσία του ΣΥΝ το 2008, παρουσιάζεται η υπόθεση Γρηγορόπουλου  που χάρις την τεχνογνωσία των  καταλήψεων και της νεολαίας των κινημάτων  μεταβάλλεται σε πολιορκητικό κριό κατά του φθαρμένου πολιτικού συστήματος.
Παρά την  δημοσκοπική έκρηξη, ο  ασυγκράτητος ενθουσιασμός η βιασύνη και η απειρία φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικά λάθη. Οι ουτοπικές επιδιώξεις αλλά και η ανεπίσημη  παρασκηνιακή δραστηριότητα αποκαλύπτονται με την παρέμβαση της  Αλέκας Παπαρήγα και  έρχεται το πρώτο ισχυρό ταρακούνημα με την εκλογική προσγείωση όσο και η ρήξη με τον Αλέκο Αλαβάνο πολιτικό μέντορα του Αλέξη Τσίπρα έως τότε.
Η δεύτερη ευκαιρία δεν θα αργήσει. Η κρίση χτυπά την  Ελλάδα και οι αγανακτισμένοι βγαίνουν  στους δρόμους.  Υιοθετεί έντονα αντιμνημονιακό λόγο σε μια προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης. Η τακτική των αγανακτισμένων πολιτών κατά των υπουργών του ΠΑΣΟΚ  σε συνδυασμό με τα σκληρά μέτρα στην οικονομία  οδηγούν  στην αποδόμηση του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης. Μια αναπάντεχη επιτυχία που του άνοιξε το δρόμο για το έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.         


ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ο «ΔΗΜΑΡΧΟΣ» ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΑΧΡΙΡ

Το 1991 ήταν από τα κορυφαία στελέχη που αποχώρισαν από το ΚΚΕ μετά την ρήξη των ανανεωτικών  με την ηγεσία του κόμματος. Επιτυχημένος ευρωβουλευτής του ΣΥΝ για πολλές θητείες προετοιμαζόταν για την ηγεσία.Διαδέχτηκε τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Μετά τις εκλογές του 2007 άρχισε να δημοσιοποιεί σταδιακά το σχέδιο του για ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Πρώτη κίνηση η ανάδειξη μιας νέας  γενιάς στελεχών με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Ένα πρόβλημα υγείας επισπεύδει την διαδικασία διαδοχής και το δακτυλίδι της ηγεσίας περνά στον δημοφιλή υποψήφιο Δήμαρχο που κερδίζει άνετα τον Φώτη Κουβέλη.
Η διαχείριση των « Δεκεμβριανών» όπως έλεγαν στο ΣΥΝ τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η δημοσκοπική πτώση του κόμματος τον απομακρύνουν από τον Αλέξη Τσίπρα.
Το 2010 ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοινώνει την πολιτική πρωτοβουλία  Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής. Λίγους μήνες αργότερα ανακοινώνει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Απόφαση που τον οδηγεί  σε οριστική ρήξη και αποχώρηση.
Το κίνημα των επαναστατημένων στη βόρειο Αφρική τον επηρεάζει  καταλυτικά και δεν διστάζει να καλέσει τους πολίτες στο Σύνταγμα να ανατρέψουν την κυβέρνηση όπως οι Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ.
Λίγες ημέρες πριν ξεκινά μια νέα επικοινωνιακή καμπάνια για την επιλογή εξόδου από το ευρώ με ένα "Σχέδιο Β" καθώς έρχεται μια "τυφλή" έκρηξη οργής του λαού.


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου