Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Πάνω σε ένα  πολιτικό «ναρκοπέδιο»  βαδίζει προσυνεδριακά  η Δημοκρατική Αριστερά καθώς οι πρώτες ταλαντώσεις που εμφανίστηκαν στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη μετά την αποχώρηση  από την κυβέρνηση εξελίσσονται  πλέον σε «πληγές» εξαιτίας της ακολουθούμενης  στρατηγικής συνεργασιών για τον τρίτο πόλο της κεντροαριστεράς.
Το επερχόμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ στις 13-15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει όλες τις σκιές που βαραίνουν το εσωκομματικό τοπίο με αφορμή τη διαφοροποίηση προέδρου και γραμματέα του κόμματος στην πρόσφατη σύνοδο της κεντρικής επιτροπής.
   
Τους τελευταίους μήνες το ρήγμα καθημερινά γινόταν βαθύτερο παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο παρέμεναν καλές.  Μέσα σε έξι μήνες το λευκό ψηφοδέλτιο του Σπύρου Λυκούδη στη δραματική συνεδρίαση που επικύρωνε την  αποχώρηση από την κυβέρνηση έγινε διαφωνία για  την «ταυτότητα και τη στρατηγική»  της ΔΗΜΑΡ ενώ η φράση του γραμματέα  «δεν συμμετέχω πια στη διαμόρφωση της γραμμής του κόμματος» ήταν η θρυαλλίδα για την δημιουργία εσωκομματικών στρατοπέδων.
Βασικές πολιτικές επιλογές του κόμματος για πρώτη φορά  αμφισβητούνται ανοικτά από μια ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση που προσεγγίζει το 25% των μελών της κεντρικής επιτροπής. Τα 24 λευκά ψηφοδέλτια, έναντι των 76 ψήφων υπέρ των θέσεων της πλειοψηφίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος. Η καταληκτική φράση στην ομιλία του Σπύρου Λυκούδη έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια διαφορετική προσέγγιση στην πρωτοβουλία των 58 για την κεντροαριστερά:  «Δεν αισθάνομαι καθόλου έτοιμος να παραδώσω τα κλειδιά της λογικής, του ήθους και της ιστορίας της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Δημοκρατικής Αριστεράς, ούτε στο Βενιζέλο ούτε στον Τσίπρα. Αλλά ούτε και να τα κρεμάσω στον τοίχο. Θέλω να συνεχίσω στο δρόμο που χαράξαμε όλοι μαζί πριν 3 χρόνια. Με τη ΔΗΜΑΡ, όπως την έχω στο νου και στην καρδιά μου».
Η απάντηση του Φώτη Κουβέλη ήταν αρνητική και θύμισε αρκετά μια ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να μην ομφαλοσκοπούν και πρόσθεσε πως «η Δημοκρατική Αριστερά έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά, το κόμμα μας δεν δημιουργήθηκε με στενούς ορίζοντες. Δεν ρευστοποιείται και δεν διαχέεται. Συνομιλεί, συνεργάζεται, συμπράττει». Το κλίμα στην Αγ. Κωνσταντίνου μεταξύ των δύο είναι πλέον ιδιαίτερα ψυχρό. Μια  πολιτική σχέση που κρατά από τη μεταπολίτευση δέχθηκε σημαντικό πλήγμα ενώ η αποκατάσταση αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα
Σπύρος Λυκούδης: Αγαπημένος φίλος του Κύρκου  
Ο 68χρονος γραμματέας του κόμματος αποτελεί τη συνέχεια της Ανανεωτικής Αριστεράς καθώς βρέθηκε διαδοχικά σε όλα τα πολιτικά σχήματα όπου στην ηγετική ομάδα ήταν  ο Λεωνίδας Κύρκος.  ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ και Συνασπισμός. Στενός φίλος του ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς έμεινε κοντά του μέχρι το τέλος  της ζωής του. Λίγο πριν φύγει ο ιστορικός ηγέτης του εμπιστεύθηκε  την αγαπημένη του φυσαρμόνικα, που ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ φυλάει ως κόρη οφθαλμού. Ανάμεσα 308 στελέχη της ΔΗΜΑΡ που επικροτούν την πρωτοβουλία των 58 βρίσκεται και η υπογραφή του γιού του Λ. Κύρκου
Με τον Φώτη Κουβέλη βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο στις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού και αργότερα μετά την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέλαβε τον ρόλο του γραμματέα της ΚΕ. Οι δυο τους είχαν αγαστή συνεργασία μέχρι τη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης με  μια κλειστή ομάδα στελεχών τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισαν την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ασκώντας κριτική στις επίσημες θέσεις του κόμματος για την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και του λόγους αποχώρησης τόνισε: «είναι το Βατερλώ της λογικήςΠροσπαθώντας να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα, δυναμιτίζουμε την αξιοπιστία μας. Χάσαμε τα 2/3 της εκλογικής μας δύναμης μέσα σε 2 εβδομάδες, και εδώ και 4 μήνες μειώνεται κάθετα η επιρροή μας, όχι επειδή γενικώς αποχωρήσαμε από την Κυβέρνηση, αλλά επειδή το κάναμε, με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και για λάθος αφορμή».Με τις απόψεις Λυκούδη συντάσσονται οι Γρ. Ψαριανός, Α. ΠαπαδόπουλοςΣτ. ΛιβαδάςΓερ.ΓεωργάτοςΓ.ΑντωνίουΝτόρα Τσικαρδάνη,και Γωγώ Κανελλοπούλου.
Φώτης Κουβέλης: Επικράτηση στο συνέδριο
Κορυφαία διαφωνία των δύο ηγετικών στελεχών είναι η στρατηγική ανασύνταξης της κεντροαριστεράς ο Σπύρος Λυκούδης δηλώνει πως «θέλει μια πιο ανοιχτή ΔΗΜΑΡ στα άλλα κεντροαριστερά κόμματα». Αντίθετα ο Φώτης Κουβέλης  ετοιμάζει συνεργασίες με το κόμμα του Α. Λοβέρδου αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι Μ Μπόλαρης, Χ Καστανίδης, Π Μπεγλίτης και δηλώνει «παρών» στις διεργασίες  αλλά αποφεύγει την πρωτοβουλία ανασύνθεσης που προέρχεται από την κίνηση των «58».
Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ συμμερίζονται τις επιφυλάξεις Κουβέλη για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ όσο και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το «διαζύγιο» στη κυβέρνηση συνεργασίας πόσο μάλλον στη δημιουργία ενός νέου πόλου. 
Παράλληλα ο Φώτης Κουβέλης έδωσε τη δική του ανάγνωση για την εσωστρέφεια του κόμματος: «Υποχρέωση όλων μας είναι η ενίσχυση του κόμματος κι όχι περιχαρακώσεις, όχι υποκειμενισμοί, όχι εγωκεντρισμοί. Σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε μια πιο δυναμική παρουσία της ΔΗΜΑΡ στις πολιτικές εξελίξεις».
Κοντά στον Φώτη Κουβέλη βρίσκεται πάντα μια ομάδα  στελεχών όπως οι  Χρ. Μαυροκεφαλίδης, , Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης , Ν. Τσούκαλης, Μ. Ρεπούση και ο Σ. Παπαθανασίου του οποίου η κριτική ανέβασε τους τόνους με την πλευρά του γραμματέα. Η ηγετική ομάδα εκτιμά ότι οι απόψεις Κουβέλη θα επικροτηθούν και από το συνέδριο του κόμματος χωρίς να υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών. Τι απαντά ο Σπύρος Λυκούδης; « Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όταν τελειώσει το συνέδριο η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι ενωμένη». Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να διανύσουν 40 μέρες ανηφορικού προσυνεδριακού διαλόγου.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου