Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΝΕΟ «ΠΑΠΑΔΗΜΟ»;




Οι τρείς εκδοχές για  παράταση της ζωής της κυβέρνησης  με αλλαγή πρωθυπουργού,  επιστροφή  της ΔΗΜΑΡ ή μεταγραφές βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ   

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Η πρόσφατη απομείωση στη δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την απώλεια της βουλευτού θεοδώρας Τζάκρη έφερε δυναμικά  στο προσκήνιο  το φάντασμα της  πολιτικής ρευστότητας αλλά και  μια σειρά παρασκηνιακών  διεργασιών στο πολιτικό σύστημα –οι οποίες έχουν ξεκινήσει από καιρό- με τελικό στόχο να αναβαπτιστεί  η δυναμική της κυβέρνησης εάν και εφόσον κριθεί αυτό αναγκαίο από την βουλή. 
Μέσα από μια πολύπλοκη παρτίδα πολιτικού πόκερ, ισχυρά πολιτικά συμφέροντα, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των δανειστών και βουλευτές  αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και αναζητούν εκείνο τον καταλύτη που θα επιμηκύνει χρονικά την ζωή της παρούσας βουλής καθώς θεωρείται  μάλλον απίθανο να διατηρηθούν και μετά τις κάλπες οι συγκεκριμένοι  αριθμητικοί και πολιτικοί συσχετισμοί.  Σε κάθε περίπτωση τα τρία σχέδια θα περάσουν σταδιακά  στη φάση της υλοποίησης ανάλογα με τις εξελίξεις  που θα τρέξουν μέχρι την ψήφιση του προυπολογισμού. Ποια είναι αυτά τα  σχέδια;  Πρώτον  επιχείρηση διεύρυνσης προς τα δεξιά από την δεξαμενή των ανεξαρτήτων ή βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεύτερον αλλαγή πρωθυπουργού και νέα κυβέρνηση από αυτή  τη βουλή και τρίτον αλλαγή στάσης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επαναπροσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ;
Πολιτικά κέντρα στις Βρυξέλλες όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών  σταδιακά εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Αθήνα καθώς ενώ  φουντώνει η πολιτική ρευστότητα, ο δρόμος είναι στρωμένος με  νομοσχέδια-νάρκες για την κοινωνική συνοχή όπως αυτά για τα ακίνητα και τους πλειστηριασμούς. Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές  θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο  ισχυροί παράγοντες της κοινωνικής ζωής όπως στρατιωτικοί ή δικαστικοί να συμπήξουν μέτωπο κατά του πολιτικού συστήματος έχοντας και τη βοήθεια σημαντικού μέρους από τον μηχανισμό της Χρυσής Αυγής. Αφετέρου διαβλέπουν ότι η Ευρωπαική πολιτική ελίτ έχει χάσει πλέον την εμπιστοσύνη της στο  πολιτικό σύστημα  καθώς θεωρεί ότι προσπαθεί να κερδίσει  χρόνο μεταθέτοντας για το μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν πως η τρόικα και κατ’ επέκταση  οι δανειστές δεν θα ήταν αρνητικοί  στο ενδεχόμενο να ηγηθεί  σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια ένα πρόσωπο εγνωσμένης αξίας  με ευρωπαικό προφίλ που θα ελέγξει της κατάσταση  χωρίς να έχει τα βαρίδια και τις υποχρεώσεις ενός στελέχους του πολιτικού συστήματος . Μια τέτοια υποψηφιότητα που έχει συζητηθεί αρκετά στα παρασκήνιο είναι του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου. Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος του Σ.τ.Ε είναι απόφοιτος της Γερμανικής σχολής ενώ η σύντομη πρωθυπουργική θητεία του δεν πέρασε απαρατήρητη στις Βρυξέλλες. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι δύο τελευταίες επίσημες  εμφανίσεις του ήταν στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη -που επίσης διατηρεί καλές σχέσεις με το Βερολίνο- στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση όσο και των πεπραγμένων του συνηγόρου του πολίτη μαζί με τον  Νικηφόρο Διαμαντούρο (οποίος επίσης διαθέτει ισχυρή επιρροή στην Ευρώπη) μόλις προχθές.
Στελέχη όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος  εκτιμούν  πως αν καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο δεν σημαίνει και αυτόματη πτώση της κυβέρνησης  αλλά μια χρυσή ευκαιρία σημαντικών δομικών αλλαγών ώστε να συνεχίσει την πορεία της. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο η παγωμένη φθινοπωρινή πρόταση  του Φώτη Κουβέλη για αλλαγή πρωθυπουργού με δέλεαρ τη στήριξη από 14 επιπλέον βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα έκοβε με το μαχαίρι το αντάρτικο των βουλευτών και την πολιτική ρευστότητα για τους επόμενους μήνες. Πρόταση που επανέφερε δημόσια ο Ανδρέας Παπαδόπουλος , συμφωνεί ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ έχει οπαδούς και στο ΠΑΣΟΚ όπως ο Θάνος Μωραίτης.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Γάλλο διπλωμάτη Ταιλεράνδο "Πολιτική είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνιση του". Εχει λοιπόν εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην συνέντευξη που παραχωρεί στα Παραπολιτικά και το Νίκο Σίμο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο  χρησιμοποιώντας μια ιστορική ρήση του Ταιλεράνδου καθώς την περίοδο της  κυβερνητικής κρίσης τον περασμένο Ιούνιο το όνομα του είχε συζητηθεί έντονα.
ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι  επικοινωνίας μεταξύ της οικογένειας  Μητσοτάκη  και του Φώτη Κουβέλη καθώς το καλοκαίρι είχαν γίνει συζητήσεις εφ όλης της ύλης με γεύμα  στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού. Ούτε  τυχαία θεωρείται η πρόσφατη δήλωση  της Ντόρας Μπακογιάννη που προτρέπει να επιστρέψει το κόμμα της Αγ Κωνσταντίνου στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό όμως τον Αντώνη Σαμάρα. Απόψη που έχει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ όπως ο βουλευτής Κώστας Τριαντάφυλλος. Παρά την απόσταση που κράτησαν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ με νέα προγραμματική συμφωνία και υπό τις κατάλληλες συνθήκες είναι διατεθειμένοι να το συζητήσουν. 
 Στο κυβερνητικό στρατόπεδο με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα  παρά τα πολιτικά  τραύματα του Ιουνίου διαβλέπουν ότι το να ρίξουν γέφυρες στον πρώην κυβερνητικό εταίρο είναι μια δύσκολη υπόθεση αλλά όχι αδύνατη εφόσον το ζητούμενο είναι να φτάσει η προσπάθεια διάσωσης της χώρας στο κομβικό σημείο της οριστικής λύσης για το χρέος.     
Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου της ΔΗΜΑΡ  εκτιμά ότι είναι δύσκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θα χρειαζόταν σαφή αλλαγή πολιτικής  προς  ηπιότερες ρυθμίσεις  από την κυβέρνηση. Διαβλέπει όμως πως το ΠΑΣΟΚ μετρά πλέον αντίστροφα.
Αλλα στελέχη του κόμματος  θεωρούν ότι ενδεχόμενη παραίτηση Βενιζέλου από τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα άλλαζε το κλίμα  και θα μπορούσε να συζητηθεί η επιστροφή της ΔΗΜΑΡ υπό την σημαία της πολιτικής διαπραγμάτευσης και την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ωριμάσουν οι συνθήκες για την επιστροφή 2-3 βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες που αντιδρούν με σφοδρότητα στις επιλογές Καμμένου και κυρίως στο πολιτικό φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες αν οι διαπραγματεύσεις καρποφορήσουν όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού  οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν τον προυπολογισμό ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα για την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία θα ανακτήσει σημαντικό κομμάτι της δυναμικής της και θα απενεργοποιήσει μέχρι τις ευρωεκλογές όλες τις προηγούμενες εκδοχές.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου