Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ "ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ" ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ




 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Το φημισμένο κολλέγιο Queens  του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενώνει τους κύριους εκφραστές των δύο διαφορετικών σχολών στην Ελληνική οικονομία. Ο Γιάννης Στουρνάρας αντιπροσωπεύει τη ρεαλιστική πλευρά αυτή που σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει περικοπές στο δημόσιο τομέα, εξυγίανση των ΔΕΚΟ, περιορισμό της σπατάλης , πάταξη των παράνομων χρηματικών μεταβιβάσεων.
Εφαρμογή της επώδυνης εσωτερικής υποτίμησης αλλά με προαπαιτούμενο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θα δώσουν ώθηση απαραίτητη στην Ελληνική οικονομία για προσεγγίσει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% όπως την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων. Μετά τη εξυγίανση θα ήθελε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και το κράτος θα είναι επόπτης και ελεγκτής.
Η άλλη σχολή αυτή των ετερόδοξων οικονομικών με επίκεντρο τον άνθρωπο έχει ως εκφραστή τον «σκιώδη υπουργό» οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο ίδιος πιστεύει σε διαφορετική πορεία από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του ΔΝΤ και της Μέρκελ. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι στα οικονομικά μπορούν να υπάρξουν και ουδέτερες στάσεις και απαντήσεις με άξονα τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς που αποκομμένοι δεν οδηγούν πουθενά.
Ο  καθηγητής οικονομικών Τσακαλώτος εκτιμά πως καθηγητής  Στουρνάρας αυτά που λέει τα πιστεύει και προσθέτει πως ο  υπουργός πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας απελευθερωμένος από το κράτος θα δώσει την απάντηση στο πρόβλημα. Ωστόσο επισημαίνει πως αυτός είναι ο πυρήνας της δεξιάς άποψης για την κρίση. Το ανερχόμενο στέλεχος του Σύριζα στο φοιτητικό παρελθόν του στην Βρετανία στήριζε πολιτικά το ΚΚΕ Εσωτερικού ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας το ΚΚΕ καθώς ο πατέρας του ήταν γραμματέας του ΕΑΜ φθιώτιδας.
Στη δεκαετία του ’80 ακολούθησε την Κενσιανή σχολή και ήταν σε μια διαρκή αντιπαράθεση τότε, με τον εκφραστή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου Γιώργου Αλογοσκούφη και πιο κοντά με το σημερινό αντίπαλο του.   
Στουρνάρας και Τσακαλώτος συναντήθηκαν στην Οξφόρδη στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν ο νυν υπουργός ήταν στο πρώτο μεταπτυχιακό έτος και ο σκιώδης υπουργός του στο πρώτο προπτυχιακό και  τότε ανέλαβε να τον προετοιμάσει και ξεκίνησε μια βαθιά φιλία 33 ετών. Μια δυνατή σχέση αλληλοεκτίμησης,  με διαφορετικές αφετηρίες, κοινή πανεπιστημιακή πορεία με έντονες αντιπαραθέσεις ιδεολογικού περιεχομένου αλλά και  αποκλίνουσες  πολιτικές πορείες και επιλογές.
          
Γ. Στουρνάρας: Ο Αριστερός, σοσιαλδημοκράτης υπουργός του Σαμαρα
Ο υπουργός οικονομικών γεννήθηκε το 1956 και οι σπουδές  στην Οξφόρδη υπήρξαν κομβικός σταθμός στη ζωή του. Πήρε διδακτορικό και Μάστερ ενώ εκεί γνώρισε  τη γυναίκα του. Η παρέα του πανεπιστημίου είχε ιδεολογία σοσιαλδημοκρατίας ο ίδιος όμως προσπαθούσε να προσαρμόσει τις αριστερές του ιδέες στην παραδοσιακή οικονομία.
Εκτός του Ε Τσακαλώτου στην Αγγλία γνώρισε ακόμη τον Γιώργο Ζανιά νυν πρόεδρο της εθνικής τράπεζας  που υπήρξε και συγκάτοικος του ( και έτσι λύνεται και το μυστήριο της άψογης συνύπαρξης  τους για λίγες ημέρες στην κυβέρνηση Σαμαρά) αλλά και τους Λουκά Τσούκαλη καθηγητή διεθνών σχέσεων και πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ όπως και την Ελένη Λουρή υποδιοικητή της τράπεζας της Ελλάδος και πρώην στενή συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή.
Ο νυν υπουργός οικονομικών συνάντησε ως καθηγητή στο οικονομικό τμήμα της Νομικής τον μετέπειτα πολιτικό του προιστάμενο Γιάννο Παπαντωνίου οποίος του άνοιξε τον δρόμο για το επιτελείο του Κώστα Σημίτη και πολύ αργότερα για την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει καλά  ότι οι παλιότερες προβλέψεις του για την ύφεση ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ δεν δικαιώθηκαν με αποτέλεσμα οι κακές γλώσσες να λένε «ότι ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε την είσοδο στην ΟΝΕ θα διαπραγματευτεί και την έξοδο».  
 Οι επιλογές του δεν είναι δημοφιλείς  ό ίδιος αναγκάστηκε να σταματήσει την αυτόνομη πορεία της Αγροτικής τράπεζας  σε ένα παράξενο παιγνίδι της ζωής καθώς το συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα του είχε δώσει την υποτροφία  για την Οξφόρδη.. 


ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Ο  κόκκινος «αντικαταστάτης»  του υπουργού   
Ο επικοινωνιακός καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1960 και έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία με αποτέλεσμα  τα στελέχη του Σύριζα να το βλέπουν με επιφύλαξη περίπου ως «κρυφοδεξιό».
 Η ευρύτατη παιδεία του και η επιστημονική του κατάρτιση σε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομία αλλά και η σχέση αμοιβαίας  εκτίμησης και φιλίας  με πρόσωπα όπως ο Γιάννης Στουρνάρας  αλλά και οι συχνές γόνιμες αντιπαραθέσεις του για την οικονομία με πρόσωπα όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Θεόδωρος Λιανός, Πέτρος Δούκας επέτειναν την εντύπωση αυτή.
Γρήγορα όμως τα δεδομένα άλλαξαν και όταν ο Γιάννης Δραγασάκης αναζήτησε οικονομολόγους για την ομάδα που θα έφτιαχνε την αριστερή οικονομική πλατφόρμα που θα στήριζε πολιτικά ο Σύριζα και ο  Αλέξης Τσίπρας έγινε βασική επιλογή μαζί με τους Γιάννη Μηλιό, και Γιώργο Σταθάκη. 
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου