Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΡΥΘΜΙΣΑΝ ΤΟ ΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ



Στις 4.000 ανέρχεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκαναν ρύθμιση στο ΙΚΑ για τα χρέη τους τα οποία μπορούν να αποπληρώσουν μέχρι και σε 4 αιώνες με αποτέλεσμα πλέον το πρώτο λόγο να τον έχει η δικαιοσύνη.

H υπόθεση του ΙΚΕ Ξυνή και  του κυρίου πρώην «Εξπρές Σέρβις» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην όλη υπόθεση. Και αυτό γιατί χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις  που άδραξαν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τα χρέη τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προς το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ίδρυμα της χώρας. Με βάση την ρύθμιση του νόμου 3038/12 οι εταιρίες θα πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ για εκατοντάδες χρόνια εις υγεία των κορόιδων επιχειρηματιών που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν. Τρανό παράδειγμα της Ελλάδας του σήμερα η ρύθμιση του ΙΕΚ Ξυνή που τα 758.865 ευρώ που χρωστά στο ΙΚΑ θα τα αποπληρώσει σε 4.700 δόσεις των 161 ευρώ που λήγουν το 2404.
Σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 15/10/2012 που υπογράφει ο διευθυντής Ασφάλισης – Εσόδων του ΙΚΑ κ. Δημήτρης Παπαχρήστου αναφέρονται τα εξής:
-          Ο συνολικός αριθμός αποφάσεων ρύθμισης που έχουν εκδοθεί από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και αφορούν ρυθμιζόμενες οφειλές κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1α του ν.4038/12 με έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2011 οφειλής για τις οποίες οι αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί από 1 Μαϊου 2012  ως τις 16 Ιουλίου 2012 ανέρχεται στις 3.921.
-          Ο συνολικός αριθμός αποφάσεων ρύθμισης που έχουν εκδοθεί από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και αφορούν ρυθμιζόμενες οφειλές κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1β του νόμου 4038/2012 για τις οποίες οι αιτήσεις υπαγωγής έχουν υποβληθεί από 1 Μαίου 2012 ως 16 Ιουλίου 2012 ανέρχεται σε 9.009.»
Με λίγα λόγια όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο του ΙΚΑ 3.921 επιχειρήσεις εκ των οποίων 190 με χρέη άνω των 100.000 ευρώ προσέφυγαν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους γνωρίζοντας ότι τέτοιες ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν και βέβαια κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο επίμαχος νόμος σχηματίστηκε προκειμένου τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ ΠΑΣΟΚ που χρωστούν 1,8 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ να μπορέσουν να πάρουν την κρατική επιχορήγηση για να κάνουν τις εκλογές. Και αυτό γιατί ο νόμος προβλέπει ότι δεν χορηγείται κρατική επιχορήγηση αν δεν προσκομιστεί ασφαλιστική ενημερότητα από τον δικαιούχο της επιχορήγησης.
Ωστόσο αυτός ο νόμος συνέχισε να ισχύει κανονικά μέχρι και τις 30 Απριλίου 2012. Στην συνέχεια το ΙΚΑ με δελτία Τύπου του διοικητή του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου ανακοίνωσε δύο παρατάσεις μέχρι και τις 16 Ιουλίου 2012. Το ζητούμενο βέβαια στην υπόθεση είναι ότι οι παρατάσεις ισχύος του νόμου αντί να γίνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις έγιναν με δελτία Τύπου κάτι που δεν στέκει νομικά και εμπλέκει ακόμη πιο πολύ την υπόθεση. Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι και το τέλος του 2013 καθώς η ρύθμιση αυτή είναι χαρακτηρισμένη από το ΙΚΑ ως «προσωρινή» για να μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν. Και αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι 130 από τις 190 επιχειρήσεις που έκαναν τις «προσωρινές» ρυθμίσεις με το ΙΚΑ πήγαν την περίοδο των ..μιλημένων παρατάσεων.
Οι σκανδαλώδεις αυτές ρυθμίσεις έγιναν επειδή το ΙΚΑ υπολογίζει τις δόσεις του χρέους με αλγόριθμο στον οποίο τα δεδομένα είναι ο τζίρος και οι εισφορές της επιχείρησης το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα χρέη αυτά για να διογκωθούν χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια μη πληρωμής των εισφορών από τις επίμαχες επιχειρήσεις και μάλιστα χρονιές που οι «αγελάδες» στην Ελλάδα ήταν πολύ …παχιές. 
Την υπόθεση ο Γενικός Επιθεωρητής κ. Λέανδρος Ρακιντζής την έστειλε αμέσως στον εισαγγελέα επισημαίνοντας τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που γίνονται στην ουσία εις βάρος της χώρας. Μιλώντας μάλιστα στα «Π» ο κ. Ρακιντζής επισημαίνει ότι «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα την ώρα που η οικονομία της χώρας είναι σε βαθιά κρίση και εις βάρος βέβαια των υγειών επιχειρήσεων που δίνουν την μάχη τους για να κρατηθούν ζωντανές.» Για τις ρυθμίσεις αυτές ο κ. Ρακιντζής τονίζει ότι υπάρχει και μεγάλη ευθύνη των υπαλλήλων που παρανόμησαν καθώς δέχθηκαν αιτήσεις για ρύθμιση χρεών με αυτόν τον τρόπο αδιαφορώντας για την κείμενη νομοθεσία.
Σε ότι αφορά τις 190 επιχειρήσεις που χρωστούν περισσότερα από 100.000 ευρώ ανάμεσα τους υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις, δήμοι αλλά και βαριές βιομηχανίες. Πάντως οι πρώτες τρεις σε χρέη προς το ΙΚΑ επιχειρήσεις είναι η Ναυπηγική Αμπελακίων με 4.915.873 ευρώ, ο δήμος Περάματος με 3.481.646 ευρώ και η Destinations Τουριστική με 1.252.475 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου