Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Σε ένα φαύλο κύκλο που δεν εξυπηρετεί την αλήθεια αλλά τα πολιτικά παιγνίδια των εμπλεκόμενων προσώπων και των κομμάτων έχει περιέλθει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με όχημα  συνεχόμενες ανατροπές που αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα, η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται παρά να ξεκαθαρίζει προκαλώντας επικοινωνιακή σύγχυση. Ταυτόχρονα  όμως πληθαίνουν  τα αναπάντητα ερωτήματα.

Πρώτον γιατί η έρευνα έχει εστιαστεί στα πολλά και ανεξέλεγχτα αντίγραφα και όχι στην αναζήτηση της τύχης του πρωτότυπου CD; Αλλωστε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωρίζει  ποιος και για ποιους  λόγους επεξεργάσθηκε το αρχικό αντίγραφο που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή του υπουργείου οικονομικών. Από αυτόν και μόνο τον υπολογιστή μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.  
Τα άλλα αντίγραφα που έχουν εμφανιστεί ή εξετάζονται  έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές περιόδους και  δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα καθώς  οι ειδικοί περί τα ηλεκτρονικά μπορούν να αλλάξουν κατά το δοκούν τα ίχνη που ακολουθούν την ηλεκτρονική λίστα.
Επίσης γιατί δεν ελέγχονται οι κινήσεις στους λογαριασμούς των 2059 προσώπων της λίστας   που ακολούθησαν μετά την παραλαβή της από το υπουργείο οικονομικών; Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να ρίξει φως στο ποιοι είχαν κίνητρο να κρατηθεί στο σκοτάδι.  Η τύχη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα κριθεί κατά κύριο λόγο από το πόρισμα των φορολογικών αρχών για το αν τα χρήματα των συγγενών του είχαν φορολογηθεί και εξήχθηκαν νόμιμα στο εξωτερικό. Διαφορετικά η όλη υπόθεση στη βουλή μπορεί να αποκτήσει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και  τυπική σημασία.   
Δεύτερον γιατί διαρρέονται ημερομηνίες δημιουργίας των αντιγράφων  παρότι το usb δεν έχει δοθεί επίσημα στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος; Διεξάγονται παράλληλες έρευνες; Υπήρξε και αντιγραφή της λίστας στην πρεσβεία στο Παρίσι πριν την παραλάβει το υπουργείο οικονομικών; Πόσες ηλεκτρονικές λίστες έχουν δημιουργηθεί τελικά; Αλλά και με αυτές τις ημερομηνίες που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν αποδεικνύεται πότε έγινε η νόθευση του εγγράφου.
Τρίτον  Τι απαντούν στα στοιχεία που δημοσιεύει  ο Κώστας Βαξεβάνης από την επεξεργασία της λίστας που έχει στην κατοχή του και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο η μεταγραφή έγινε στις 4-5 Αυγούστου του 2010 δηλαδή ένα μήνα πριν φτάσει στα χέρια του Παπακωνσταντίνου από την οποία όμως λείπουν τα τρία ονόματα των συγγενών ;  
Τέταρτον Γιατί ο καταγγελόμενος από το ΠΑΣΟΚ  Ιωάννης Διώτης παραμένει έως σήμερα σιωπηλός; Οι απαντήσεις που θα δώσει την Δευτέρα στους οικονομικούς εισαγγελείς όπως και ο Γιάννης Καπελέρης κρίνονται ότι θα λύσουν πολλά από τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.  
Πέμπτον  Και για αυτή όσο και για τις άλλες λίστες παρότι σύμφωνα με τις καταθέσεις υπάρχουν πρόσωπα που ξεκάθαρα είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής  ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία ούτε διαδικασία για την είσπραξη έστω και ενός ευρώ για τα κρατικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου