Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ Ή ΣΟΟΥΜΑΝ;





Ο συνδικαλιστής που «άλλαξε» τα φώτα στη ΔΕΗ

 ΤΗΣ ΣΤΕΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ

Τον πολέμησαν και τον πολεμούν. Τον αμφισβήτησαν και τον αμφισβητούν. Κάποιοι τον είπαν βολεμένο και εξαρτημένο από το σύστημα. Δεν φάνηκε όμως  να επηρεάζει  ή να στέκεται εμπόδιο στην ακτιβιστική του δράση.
Φωνάζει, επιτίθεται, διαφωνεί έντονα, διεκδικεί τολμηρά, αδιαφορώντας για όσους μιλούν για … ένα «νέο σόουμαν».

Ο Νίκος Φωτόπουλος, ο συνδικαλιστής που «άλλαξε» τα φώτα στη ΔΕΗ, μετά την υπηρεσία του στην επιχείρηση, μεταμορφώνεται σε «Ρομπέν» των φτωχών και στέκεται στο πλευρό των αδύναμων και σε όσων  η ΔΕΗ και η πολιτεία δείχνει μια ανεξήγητη σκληρότητα , διακόπτοντας την παροχή ρεύματος, χωρίς να εξετάζει τα ανθρώπινα δράματα που κρύβει κάθε παγωμένο και σκοτεινό ελληνικό νοικοκυριό.
Καθημερινά η ΔΕΗ διακόπτει το ρεύμα σε περισσότερους  από 1.200 καταναλωτές, χωρίς να αξιολογεί την οικονομική ή την οικογενειακή τους κατάσταση, ούτε καν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν.
Ο Νίκος Φωτόπουλος αναγνωρίζει ότι η επιχείρηση, πρέπει να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα, δεν διανοείται όμως «πως βάζει κάποιος τις ανάγκες των αγορών πιο πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων».
«Είναι γεγονός ότι η πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να δώσει εντολή στην επιχείρηση να μην κόβει το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή. Δυστυχώς η πολιτεία, το κράτος και κατ’ επέκταση η διοίκηση  της ΔΕΗ έχουν θεοποιήσει τις αγορές και συμπεριφέρονται στους ανήμπορούς, άνεργους και ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σαν να περισσεύουν. Για εμάς κανένας άνθρωπος δεν περισσεύει».
Σήμερα τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα φτάνουν τις  70 με 100.000. Πάνω από 70.000 είναι αυτά που για μεγάλο χρονικό διάστημα ζουν στο σκοτάδι.

 Οι 350 επανασυνδέσεις χωρίς έγκριση
Ο Νίκος Φωτόπουλος και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια δρουν παράνομα και κατά των συμφερόντων της επιχείρησης, αφού αναλαμβάνουν να κάνουν τις επανασυνδέσεις σε σπίτια απόρων και ανέργων ή σε κατοικίες με μικρά παιδιά και αρρώστους, στα οποία η ΔΕΗ δείχνει το  σκληρό πρόσωπό της κόβοντας το ρεύμα.
Είτε λόγω καθυστερήσεων  στην εξόφληση των λογαριασμών, είτε γιατί δεν μπορούν οι καταναλωτές να ανταποκριθούν ακόμη και στη ρύθμιση των δόσεων.
«Αν είσαι μεγαλοφειλέτης και επιχειρηματίας, μπορείς να χρωστάς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο κορόιδο τη ΔΕΗ, αλλά αν είσαι ένας απλός ιδιώτης, η επιχείρηση θα σου κόψει το ρεύμα ακόμη και με χρέος 200 ευρώ. Υπάρχουν επιχειρηματίες που χρωστούν  πάνω από 130.000.000 ευρώ και κανείς ποτέ δεν τους έχει ενοχλήσει», καταγγέλλει ο κ. Φωτόπουλος.

ΣΠΑΣΙΜΟ
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν κάνει πάνω από 350 επανασυνδέσεις στην Αθήνα.
Οι περιπτώσεις που συναντούν … περιγράφονται ως τραγικές.
«Ντρέπομαι πραγματικά, όταν μπαίνω σε σπίτια ανήμπορων ανθρώπων για να τους κάνω επανασύνδεση στο ρεύμα. Έχει τύχη να κληθούμε από οικογενειάρχη που έμεινε άνεργος και δεν μπόρεσε να πληρώσει το ρεύμα. Η σύζυγός του ήταν έγκυος μάλιστα. Άλλη περίπτωση που δείχνει το πόσο το κράτος έχει γίνει ανάλγητο στον απλό και ταλαιπωρημένο πολίτη είναι και η περίπτωση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε μια μονογονεική οικογένεια στο Ίλιον. Όταν φτάσαμε το μικρό κοριτσάκι που ζούσε καταδικασμένο στο σκοτάδι και στο κρύο και σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, μας εκμυστηρεύτηκε ότι έγραψε γράμμα στον Άγιο Βασίλη και του ζήτησε να της φέρει … το ρεύμα. Ποιος θα δώσει εξηγήσεις σ’ αυτό το παιδί γιατί η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι του για 600 ευρώ;
Επίσης, την ώρα που μεγαλοφειλέτες  απολαμβάνουν ανενόχλητοι την καλύτερη αντιμετώπιση από την επιχείρηση, η ίδια η ΔΕΗ  έστειλε εργολάβο για να κόψει το ρεύμα στο σπίτι μιας γυναίκας, που ζούσε χωρίς κανένα στήριγμα, με την άρρωστη μητέρα της και  τα δύο κοριτσάκια της στην πλατεία Αττικής.
 Το ένα από τα κοριτσάκια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στην απόγνωσή της η γυναίκα ζήτησε τη βοήθεια ηλεκτρολόγο, ο οποίος έκανε επανασύνδεση. Εμφανίστηκε εκ νέου η ΔΕΗ και ενώ γνώριζε την κατάσταση ξήλωσε ολόκληρο το μηχανισμό της παροχής ρεύματος προκειμένου να μην γίνει επανασύνδεση.
 Όταν έγινε γνωστή η περίπτωση σε εμάς σπεύσαμε να εγκαταστήσουμε νέο μετρητή και κάναμε την επανασύνδεση. Όταν πήγαμε στο σπίτι η ηλικιωμένη γυναίκα έπεσε στα πόδια μας για να μας ευχαριστήσει. Αυτή η κατάσταση στην οποία έρχονται οι συνάνθρωποί μας είναι καταδίκη. Είναι απανθρωπιά. Συναντώ κάθε μέρα δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις που πραγματικά με κάνουν να ντρέπομαι».

«Θα συνεχίζουμε κι ας μας απολύσουν»
Ο κ. Φωτόπουλος όπως και όλα τα μέλη της ομάδας του, εργαζόμενοι της ΔΕΗ, γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Μια καταγγελία αρκεί για να χάσουν τη δουλειά τους. Όμως, όχι μόνο δεν φοβούνται, όχι μόνο δεν κρύβονται, αλλά παντού ανακοινώνουν, ακόμη και ενώπιον της διοίκησης της ΔΕΗ, ότι θα συνεχίσουν τις επανασυνδέσεις σε όσες οικογένειες το έχουν ανάγκη.
«Αυτό που κάνουμε είναι παράνομο. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που κρύβονταιή φοβούνται. Δεν πειθαρχούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε καμία διακοπή ρεύματος. Και φυσικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των όσων λέμε και των όσων κάνουμε.
Αν το δίλλημα είναι να αφήσουμε στο σκοτάδι τους συνανθρώπους μας ή θα απολυθούμε, προτιμάμε να απολυθούμε αλλά το ρεύμα δεν θα λείψει σε κανέναν, όσο περνάει από το χέρι μας. Χίλιες φορές παράνομοι και χίλιες φορές απολυμένοι».
Δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, είναι πόνος, είναι δάκρυ, είναι απόγνωση και είναι δυστυχώς και αυτοκτονίες. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, ενάντια στις διακοπές ρεύματος, αλλά κυρίως, θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά των σκανδάλων που γίνονται στη ΔΕΗ και κάθε χρόνο καταληστεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αν σταματήσουν τα σκάνδαλα θα μπορέσουν  όσοι καταναλώνουν από  400 έως 1000 κιλοβατόρες, άνεργοι και άποροι να προμηθεύονται δωρεάν ρεύμα. Αφορά περίπου 1.700.000 συνανθρώπους μας και μέσα σ’ αυτούς φυσικά είναι οι πλέον φτωχοί και οι άνεργοι. Άνεργος σημαίνει μηδέν εισόδημα, δυστυχώς οι οικονομολόγοι και οι πολιτικές διάνυες που μας κυβερνάνε … δεν το ξέρουν». 
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου