Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



Απίθανες  και αστείες ερωτήσεις για αποχετεύσεις, καπάκια, στρατιωτικές μπάντες, σταυλους  αλλά και προσωπικά ρουσφέτια.   
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Μπροστά σε έναν ιδιότυπο πονοκέφαλο βρίσκεται αντιμέτωπο  τακτικά το προεδρείο της βουλής. Παρά τον βαρύ φόρτο εργασίας που επιβάλλουν οι ατέλειωτες   υποχρεώσεις της χώρας μνημονιακές και μη, συχνά-πυκνά  τα μέλη της κυβέρνησης καλούνται  να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις και αναφορές βουλευτών που ουσιαστικά φωτογραφίζουν προσωπικά αιτήματα ψηφοφόρων ή κοινωνικών φορέων με έντονο το άρωμα της ψηφοθηρίας. Σε αρκετές μάλιστα  περιπτώσεις τα χαμόγελα ή και τα γέλια κάποιες φορές  προκύπτουν αβίαστα στα χείλη των βουλευτών καθώς υπουργοί και υφυπουργοί καλούνται να απασχολήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την κατάργηση μιας στρατιωτικής  μπάντας  ή την παρεμπόδιση της λατρευτικής διαδικασίας επειδή δεν καταβλήθηκε η αποζημίωση του προσωπικού στο ναό ακόμη και για την υπερχείλιση φρεατίου ή την  απότομη συμπεριφορά ενός απρόσεχτου οδηγού τοπικού ΚΤΕΛ σε κάποια περιφέρεια.

Τα περίεργα αυτά κοινοβουλευτικά αιτήματα χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Στα «υδραυλικά», όπου κυριαρχούν ερωτήματα για καπάκια υπονόμων, διαρροές αποχωρητηρίων, απαρχαιωμένα δίκτυα αποχετεύσεων, οσμές και αφόρητες καταστάσεις. 
Μάλιστα δεν λείπουν οι γλαφυρές περιγραφές.  Έτσι σε ερώτηση προς τον υπουργό εσωτερικών η κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου θέτει  ζήτημα  ακαταλληλότητας του νερού σε κοινότητα του δήμου Ανδραβίδας τονίζοντας ότι «η ποιότητα του είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για την  καθαριότητα  των κατοίκων καθώς καταστρέφει ακόμη και τα είδη υγιεινής των οικιών τους». Σε ερώτηση για άλλη κοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας αναφέρει ότι «το διαλυμένο δίκτυο αποχέτευσης εκτός των σοβαρών προβλημάτων και των μολύνσεων που επιφέρει προκαλεί και έντονη  δυσοσμία κάνοντας  αφόρητη την ζωή των κατοίκων».
«Βάλε χέρι υπουργέ»
Μεταξύ των βουλευτών  φαίνεται ότι είναι κυρίαρχη η άποψη ότι χωρίς να «βάλει» το χέρι του ο αρμόδιος υπουργός,  λύση για τις χαλασμένες αποχετεύσεις  δεν δίνεται . Διαφορετικά δεν εξηγείται  η εμμονή να αναφέρουν στη βουλή και όχι στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε σπασμένο σωλήνα ανά την επικράτεια. Οι κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης αναφέρονται στην έντονη δυσοσμία και την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί αντίστοιχα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και την αστυνομική διεύθυνση Αιτωλίας. Την δική τους γοητεία έχουν όμως και τα μεταλλικά καπάκια αποχέτευσης  της Εγνατίας οδού όπου όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος «αναπηδούν κατά τη διέλευση των οχημάτων από πάνω τους».
Δεύτερη κατηγορία είναι οι κοινωνικού χαραχτήρα ερωτήσεις και αναφορές όπου κυριαρχούν αιτήματα  για λέσχες  Αξιωματικών,η αναπροσαρμογή χορηγίας σε πρώην δήμαρχο ή οι κλοπές αγροτικών προιόντων  από τα κτήματα.
Αναμφισβήτητα κορυφαία παρέμβαση είναι η αναφορά προς τους υπουργούς του κ. Νίκου Νικολόπουλου για την επιστολή του κ. Γιώργου Φλωρά με την οποία διαμαρτύρεται για την συμπεριφορά  ασυνείδητου οδηγού του ΚΤΕΛ Αργολίδας. Στην ίδια γραμμή και ο κ. Χρήστος Δήμας που- σε καιρό απομακρύνσεων από το δημόσιο-  ανταποκρίνεται στην επιστολή απόστρατων αξιωματικών στην Κόρινθο και ζητά την ενίσχυση του προσωπικού της λέσχης. Για τους ενδιαφερόμενους δυστυχώς δεν γνωστοποίησε τις ειδικότητες. Πάντα με την ίδια άποψη για την κατάσταση στην οικονομία  -ξεχνώντας τις ατέλειωτες περικοπές σε κανονικές συντάξεις και μισθούς- ο κ. Μιχάλης Ταμήλος ζητά ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών  για την καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή της χορηγίας του πρώην Δημάρχου Φαρκαδόνας. Ευγενικά ο αναπληρωτής υπουργός του απαντά πως τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί.
 Επίσης ο βουλευτής Θωμάς Ψύρρας ερωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για «τις κλοπές αγροτικών προιόντων  στην περιοχή του Τυρνάβου με στόχο την πώληση τους σε φτηνές τιμές με επακόλουθο οι αγρότες να φυλούν σκοπιά στα κτήματα. Παράλληλα υπάρχει έξαρση στις κλοπές μετάλλων φτάνοντας στο σημείο οι επιτήδειοι να αφαιρούν τα κιγκλιδώματα των γεφυρών και τις μεταλλικές πόρτες των φραγμάτων».         
«Η κακή καρπόδεση δεν αποζημιώνεται»      
 Στα αγροτικού περιεχομένου ζητήματα  οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές Κώστας Κουκοδήμος, και Φεβρωνία  Πατριανάκου    προτείνουν αποζημιώσεις για την ακαρπία των ακτινιδίων της Πιερίας , και ανησυχούν για την ανθόπτωση και την καρπόδεση  των ελαιοδέντρων της Λακωνίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο « το φαινόμενο της κακής καρπόδεσης στις Ελαιοκαλλιέργειες αποτελεί αίτιο μη καλυπτόμενο από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ». Συνεπώς δεν υπάρχουν αποζημιώσεις.  
 Σε άλλη κρίσιμη ερώτηση το ενδιαφέρον κορυφώνεται για το γεγονός  «εάν λύθηκε τελικά το πρόβλημα με   την ηλεκτρολογική σύνδεση  σε σταύλο αξιότιμου ψηφοφόρου», όπως ερωτά αρμοδίως ο Γιώργος Καρασμάνης τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Δυστυχώς μεσολάβησαν οι καλοκαιρινές διακοπές και οι  υπουργοί δεν έδωσαν ακόμη  απάντηση.
Και καθώς οι σταύλοι πάντα ήταν εστίες ρυπαρών εντόμων ο βουλευτής Ιωάννης Λαγός ρωτά για τα  μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν στους φετινούς ψεκασμούς για τα κουνούπια. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι « στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  εκτελούσαν έργο καταπολέμησης κουνουπιών χωρίς να έχει εγκριθεί η σχετική προμήθεια». Γεγονός που σημαίνει είτε οι ψεκασμοί έγιναν χωρίς εντομοκτόνο είτε το πλήρωσαν οι υπάλληλοι. Πάντως για καλό και για κακό ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες  στο σύστημα ψεκασμών;
       Επίσης ισχυρό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερωτήσεις καλλιτεχνικού περιεχομένου. Η κατάργηση της στρατιωτικής μπάντας της δευτέρας Μεραρχίας Πεζικού προκαλεί δικαιολογημένα αναστάτωση στους βουλευτές Γιώργο Καρασμάνη και θεοδώρα Τζάγκρη που με ερωτήσεις και αναφορές τάσσονται κατηγορηματικά κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Μάλιστα πάντα από αγνό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον  η κ. Τζάγκρη επισημαίνει ότι « η λειτουργία της συγκεκριμένης υπομονάδας  10 στελεχών δεν επιφέρει καμία δαπάνη στον προυπολογισμό αντίθετα θα προκληθεί δαπάνη από τα φύλλα πορείας των στελεχών κάθε ένας εκ των οποίων θα ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία».           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου