Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Η σχέση του Κώστα Σημίτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δοκιμάζεται σε κάθε ευκαιρία -καθώς περνά από συνεχή σκωτσέζικα ντους- αδυνατώντας να βρει σημεία ισορροπίας για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την αμοιβαία αντιπάθεια που τους ενώνει για τον εσωκομματικό τους αντίπαλο Γιώργο  Παπανδρέου.
Μετά από μια μεγάλη περίοδο ψυχρότητας και αδιαφορίας ο δεύτερος και τέταρτος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθαν πιο κοντά τον περασμένο Αύγουστο όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον πρώην πρωθυπουργό ζητώντας να «βάλει πλάτη» ενόψει του επιστημονικού συνεδρίου της 3ης του Σεπτέμβρη. Τότε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων για την επανασύσταση της κεντροαριστεράς φάνηκε πολλές από τις παρεξηγήσεις του παρελθόντος να λύνονται. Η απρόσμενη επιτυχία της εκδήλωσης και η σθεναρή παρουσία Σημίτη τροφοδότησε προσδοκίες και δημιούργησε  δυναμική για το επερχόμενο εγχείρημα. Στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου φάνηκαν τα πρώτα χαμόγελα κυρίως διότι ο πρώην πρωθυπουργός παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στενών του συνεργατών με τη ΔΗΜΑΡ τους «ψαλίδισε» τα φτερά με μία φράση- δηλητήριο: « Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει φαντασία και την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός».

Οι επόμενες εβδομάδες κύλησαν σε κλίμα δυναμικού πολιτικού φλερτ Σημιτικών - Βενιζελικών καθώς οι συνεχείς διαφωνίες των στελεχών για τα κείμενα και την στρατηγική που θα ακολουθούσαν δεν στάθηκαν ικανές για να χαλάσουν την μεγάλη εικόνα επανάκαμψης της κεντροαριστεράς που με φειδώ καλλιεργούσαν.
 Τα πρώτα σύννεφα έκαναν την εμφάνιση τους μετά την ανακοίνωση των 58. Από τη μία οι υπογραφές των φίλων του πρώην πρωθυπουργού που κυριαρχούσαν όσο και η ταχύτητα με την οποία έσπευσε να δηλώσει ο Κώστας Σημίτης την στήριξη του στην κίνηση για την Κεντροαριστερά ενόχλησε την Χαριλάου Τρικούπη που είδε να ανοίγει «εκσυγχρονιστική ομπρέλα» στο εγχείρημα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έκρυψε την δυσφορία του μιλώντας σε συνεργάτες του: «Καλά έκαναν και το στήριξαν. Όμως το εγχείρημα είναι ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο. Δεν πρέπει να το οικειοποιηθεί κανείς… Να το προσέξουμε αυτό παρακαλώ…» τόνισε με νόημα ο κ. Βενιζέλος. Λίγες ώρες  αργότερα, -τυχαία;- ήρθε και η δήλωση της Σώτης Τριανταφύλλου που δήλωσε ότι «βιάστηκε ο Σημίτης να στηρίξει την κίνηση». Το πολιτικό φάντασμα του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΟΠΕΚ είχε αρχίσει να διαγράφεται λειτουργώντας ως αγκάθι για μια ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ COME BACK
Το πολιτικό come back του Κώστα Σημίτη έχει πυροδοτήσει όλων των ειδών τα σενάρια και τις προσδοκίες στερώντας από την κίνηση για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς ζωτικό χώρο να αναπτυχθεί. Σταδιακά το ενδιαφέρον για το καινούργιο μοιράζεται με τις σκέψεις για την επόμενη μέρα του Κώστα Σημίτη. Θα θελήσει να είναι ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια ή θα προσπαθήσει να ηγηθεί εκ νέου του χώρου της κεντροαριστεράς; Τώρα στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν  -όχι με πολλή χαρά είναι η αλήθεια- ότι η διείσδυση του εκσυγχρονιστικού μπλόκ στο κόμμα της δημοκρατικής Αριστεράς μπορεί να οδηγήσει σε παράλληλη απενεργοποίηση των δύο σχηματισμών ή ακόμη και στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου ενοποιώντας πολιτικά τους δύο χώρους εφόσον το αποφασίσει ο πρώην πρωθυπουργός που σταδιακά φαίνεται να αναλαμβάνει εκ νέου το τιμόνι της παράταξης.     
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν παραγνωρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε και στο παρελθόν προσπαθήσει –ανεπιτυχώς- να  συνενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ανοίγοντας διάλογο με τον Συνασπισμό που κατέληξε  απλά στις μεταγραφές  των Ανδρουλάκη, Δαμανάκη και Μπίστη στο ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία στελέχη του κινήματος  ωστόσο εκτιμούν  ότι ο Κώστας Σημίτης  προσπαθεί τώρα  ν' αποδείξει ότι μπορεί να αρθρώσει λόγο εκεί που ο κ. Βενιζέλος δέχεται πεισματικές αρνήσεις και αποτελεί κόκκινο πανί.   
 Ο Κώστας Σημίτης  εκτιμά ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αδυνατούν να έχουν πλέον αυτόνομη πορεία και ότι αν δεν συνεργαστούν,  αφενός θα καταγράψουν  μια ιστορικών διαστάσεων ήττα για την παράταξη αφετέρου  θα χαθούν στην αδυσώπητη μάχη των μονομάχων της εξουσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρόσφατα  συναντώντας  τους Ανδρέα  Λοβέρδο και  Βασίλη Οικονόμου  τους επισήμανε δεικτικά « ανοίγουν  για όλους οι πύλες της κολάσεως». 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ ΣΗΜΙΤΗ
Στη Χαριλάου Τρικούπη αν και αναγνωρίζουν  πως η επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού δεν δημιουργεί τα θετικότερα συναισθήματα σε μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος και πως κάθε κίνηση του αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου καταλαβαίνουν καλά πως Σημίτης και Βενιζέλος παρά τις όποιες παρασκηνιακές τριβές θα είναι για πολύ καιρό «δεμένοι» με το ίδιο σκοινί. « Δεν μπορεί να μιλάς με θετικά λόγια για τις κυβερνητικές επιλογές και τον πρωθυπουργό και μην στηρίζεις πολιτικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που προέρχεται από το κόμμα σου» λένε χαρακτηριστικά έμπειρα στελέχη από το στρατόπεδο του Βενιζέλου.
Βέβαια οι ανοικτοί δίαυλοι του πρώην πρωθυπουργού με όλα τα άλλοτε κορυφαία στελέχη του κινήματος που έχουν απομακρυνθεί ή παραμένουν στο κόμμα  ( Φλωρίδης, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Χρυσοχοίδης, Ρέππας,  και οι σχέσεις τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κινούνται πέριξ του  μηδενός ενοχλούν τους στενούς συνεργάτες του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ που διακρίνουν δεύτερες σκέψεις σε άλλη φάση.  Προτιμούν όμως να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο   καθώς  ακόμα και αν τελικά το όλο εγχείρημα λειτουργήσει ως μοχλός  επιστροφής στο προσκήνιο της «φρουράς» του εκσυγχρονισμού και κατ’ επέκταση των φίλων του Κώστα Σημίτη και όχι  ως ένα νέο σχήμα της κεντροαριστεράς, αυτό θα σημάνει κέρδη από δύο πλευρές.
 Την αντικατάσταση της λαικής πτέρυγας που πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ από τα δυναμικά  κοινωνικά στρώματα αλλά και  τον οριστικό απογαλακτισμό της παράταξης  από την οικογένεια Παπανδρέου που κυριάρχησε πολιτικά τα τελευταία 50 χρόνια. Αποτέλεσμα που μάλλον δεν θα δυσαρεστήσει ούτε τον νυν ούτε τον πρώην πρόεδρο του κινήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου