Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Αναψε φωτιές στη ΝΔ η Χρυσή Αυγή




 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Όταν  λίγους μήνες πριν ο Μάκης Βορίδης  ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας  γνώριζε καλά ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα αντιμετώπιζε μελλοντικά  στη βουλή θα ήταν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Τότε σε κάποιες κυβερνητικές  συσκέψεις με αφορμή τις εξάρσεις βίας και τις συνεχείς προκλήσεις  του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε εκφράσει ευθαρσώς την άποψη ότι το Ελληνικό σύνταγμα παρέχει με επάρκεια όλες τις δυνατότητες στην κυβέρνηση να βελτιώσει την νομοθεσία και να θέσει σε πορεία αυτοδιάλυσης τέτοια ακραία κομματικά μορφώματα.
 Το ζήτημα της πολιτικής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής όμως άναψε  κρυφές φωτιές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή όπως ο συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος  υποστήριζαν με θέρμη την άποψη ότι «δεν υφίσταται θεσμική δυνατότητα να τεθεί ένα πολιτικό κόμμα –συμπεριλαμβανομένης της «Χρυσής Αυγής»- ευθέως εκτός νόμου, όπως συμβαίνει σε άλλες έννομες τάξεις, π.χ. στη γερμανική». Μοναδική διέξοδος σύμφωνα με το ίδιο είναι η επίκληση των άρθρων  187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. 
Η οποία οδηγεί, σε περίπτωση καταδίκης, στην επιβολή της ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, με όλες τις συνέπειες για το πολιτικό μέλλον όσων καταδικάζονται σε μια τέτοια ποινή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι με συνεχόμενες δηλώσεις και διαρροές από στενούς συνεργάτες και πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή όχι μόνο δεν στάθηκαν στις επιφυλάξεις για τις δυνατότητες που προσφέρει το σύνταγμα  αλλά επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις απόψεις του πρωθυπουργικού σύμβουλου Χρύσανθου Λαζαρίδη  υπονομεύοντας ουσιαστικά την κυβερνητική επιλογή να ανοίξει με ένταση  μετά το φόνο του άτυχου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι το ζήτημα των έκνομων ενεργειών της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που επεκτεινόταν σταδιακά σε όλη την επικράτεια.        
Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής δυσφορίας είναι ότι άκουγαν στα ραδιόφωνα ορισμένα γαλάζια στελέχη που ανήκουν στην πτέρυγα των Καραμανλικών να περιγράφουν μετά τις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής  ένα κλίμα εντυπωσιασμού με εκτιμήσεις για προχειρότητα στη διαδικασία και κενά στο κατηγορητήριο όταν ακόμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έριξαν τους τόνους  της αντιπαράθεσης και περίμεναν την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.              


Μ ΒΟΡΙΔΗΣ: Σε διπλό κρίσιμο ρόλο
Ουσιαστικά ο Μάκης Βορίδης είχε ξεκαθαρίσει όπως έκανε και στην κρίσιμη σύσκεψη  της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου –λίγες μόλις ώρες πριν τις συλλήψεις-  ότι υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες ουσιαστικά να τεθεί το συγκεκριμένο κόμμα της Χρυσής Αυγής εκτός νόμου εφόσον χαρακτηρισθεί από τη δικαιοσύνη εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα είχε διευκρινίσει ότι αντίστοιχες λύσεις είχαν βρεθεί και στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να προκαλέσουν συμπληρωματικές εκλογές. Ο κ. Βορίδης εκτιμούσε και το είχε διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου πως ο πρωθυπουργός είχε στα χέρια του όλες τις δυνατότητες.
Ωστόσο η άλλη πλευρά διαμέσου του συνταγματολόγου Προκόπη Παυλόπουλου τόνιζε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι οι ποινικολόγοι –φωτογραφίζοντας τον Μ.Βορίδη- δεν γνωρίζουν σε βάθος τα συνταγματικά κωλύματα και πιστεύουν ότι όλα μπορούν να γίνουν απλά  με  νομικούς ελιγμούς και τερτίπια.
Η διαμάχη των δύο πλευρών σταδιακά «πέρασε» και σε άλλους βουλευτές που τάσσονται με την μία ή την άλλη πλευρά. Πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν μια πολιτική κόντρα με προβολή για το μέλλον όταν έρθει η ώρα για τη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά. Αποτελεί κοινό μυστικό στους Καραμανλικούς κύκλους ότι η ομάδα Βορίδη θεωρείται ακραία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να εκφράσει το περίφημο μεσαίο χώρο.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Μάκης Βορίδης θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα  δύσκολη κατάσταση  καθώς από τη μια θα δέχεται σωρεία επιθέσεων από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής για την στάση που τήρησε τις τελευταίες ημέρες ενώ παράλληλα θα πρέπει εντός της βουλής ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές.     

ΠΡ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ :ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαβλέπουν πως πίσω από την κόντρα που ενέσκυψε εντελώς ξαφνικά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που επιμελώς  η πλευρά των Καραμανλικών βουλευτών θέλει να αποσιωπήσει. Σε πολλές αναλύσεις ειδικών επιστημόνων και πολιτικών αναλυτών για την άνοδο και την εκλογική γιγάντωση της Χρυσής Αυγής,  όλοι συγκλίνουν ότι ένας από τους κομβικούς παράγοντες ήταν η απίστευτη αδράνεια της κρατικής μηχανής τις ημέρες των περίφημων «Δεκεμβριανών» των αντιδράσεων δηλαδή για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι συμμορίες που έκαψαν τότε την Αθήνα με την πολιτική ανοχή του υπερυπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης εξαγρίωσαν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που αναζήτησαν από τότε  δεξιότερα, πολιτική εκπροσώπηση και ασφάλεια. Ακόμη στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν ξεχνούν τις ενστάσεις Παυλόπουλου που προέβαλε παλιότερα για την αντικατάσταση του δικού του αντιρατσιστικού νόμου κρίνοντας το επαρκές.     
 Ο συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος  πάντως θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή εκβιάζει πλέον την ίδια τη δημοκρατία. Οσο για τα νομικά κενά που παρουσιάζει το σύνταγμα τονίζει πώς ήταν αδιανόητα αυτά τα σενάρια τότε που φτιάχτηκε το σύνταγμα.
Την ίδια ώρα το επικοινωνιακό επιτελείο θεωρεί πως η υπό εξέλιξη διαμάχη και η στάση των συγκεκριμένων βουλευτών απέναντι στην κυβέρνηση  είτε με την κριτική για την θεωρία των άκρων στον Χρύσανθο Λαζαρίδη είτε με τις αιχμές κατά του Μάκη Βορίδη, μοιάζει σαν να πυροβολούν οι ίδιοι τα πόδια τους. Λαζαρίδης και Βορίδης αποτελούν για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης -από διαφορετικά πόστα-  σημαντικά πολιτικά αναχώματα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που λοξοκοιτούν προς τη Χρυσή Αυγή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου