Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δεν άλλαξε κάτι , υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής



ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟ

Δεν υπήρξε καταδικαστική απόφαση για τους βουλευτές, τώρα ξεκινά η διαδικασία και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής δηλώνει στα Παραπολιτικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι η τακτική ανάκριση θα φέρει και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία  στο φως και ίσως κάποιοι επιστρέψουν στη φυλακή.  Εμφανίζεται αντίθετος πάντως με όσους θριαμβολογούν ή απογοητεύονται.   


-Τι σημαίνει για την Ελληνική δημοκρατία η προφυλάκιση για πρώτη φορά μετά το 1974 εν ενεργεία αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία βουλευτή;
 Είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιβολή του κράτους δικαίου και την πάταξη των φαινομένων που όλοι γνωρίζουμε με  ευθύνη της Χρυσής Αυγής. Θεωρώ η ποινική διαδικασία προχωρεί χωρίς παλινωδίες ή αντιφάσεις ή υποχωρήσεις. Το ότι δεν διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση  τριών βουλευτών της Χ.Α. δεν σημαίνει ότι κάτι άλλαξε, διότι  οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν προυποθέτουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους.

-Ωστόσο  συμφωνείται πως στελέχη της Χρυσής Αυγής επικοινωνιακά διασκεδάζουν τις ενδείξεις ενοχής τους;
Καταλαβαίνω ότι η κοινή γνώμη ένιωσε μια έκπληξη, μια δυσαρέσκεια αλλά η  διαφοροποίηση αυτή στην νομική μεταχείριση των κατηγορουμένων ως προς την προσωρινή κράτηση ίσως δικαιολογείται με βάση  την βαρύτητα των κακουργημάτων των οποίων διώκονται. Όσοι διώκονται για εγκλήματα που επισύρουν  ποινή πάνω από 10 χρόνια,  φυλακίζονται ευκολότερα από τους άλλους.
Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια απόκλιση μεταξύ των αποφάσεων ανώτατων δικαστικών λειτουργών,  των εισαγγελέων και των ανακριτών;
Δεν υπάρχει καμία απόκλιση. Καμία διαφοροποίηση και αντίφαση. Το πόρισμα Βουρλιώτη  είχε σαν συμπέρασμα πως πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη. Ηταν μια προκαταρκτική εξέταση  και δέχτηκε ότι υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης. Δεν απεφάνθη για το θέμα της προσωρινής κράτησης.
-Πόσο τιμωρείται η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης;
Με ποινή κάθειρξης μέχρι είκοσι  χρόνια .
Γιατί προφυλακίστηκε ο Ν Μιχαλολιάκος και απελευθερώθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης;   
Ενδεχομένως να κρίθηκε ότι ήταν  ο αρχηγός. Ο «Χίτλερ» που αποφάσιζε για όλα.   Ο Μιχαλολιάκος.  Και οι άλλοι να ήταν υφιστάμενοι του άρα δεν είχαν ισότιμη εξουσία. Λέω ίσως, δεν το ξέρω δεν είναι ακόμη γνωστό το σκεπτικό της απόφασης.
-Ακούγεται  ότι οι δικαστικές αρχές βιάστηκαν και υπό την πίεση των γεγονότων και κίνησαν νωρίτερα τις διαδικασίες μήπως θα έπρεπε να δώσουν περισσότερο χρόνο στις διωκτικές αρχές;
Όχι δεν βιάστηκαν αντιθέτως είναι σωστό ότι κινήθηκαν γρήγορα δεν εκδόθηκε καμία καταδικαστική απόφαση όπως πολύς κόσμος πιστεύει από τον κ. Βουρλιώτη. Ο ρόλος του ήταν να βρει κατά πόσο  θα μπορούσε να  ασκηθεί ποινική δίωξη και πολύ επιτυχημένα το έκανε. Εχω εμπιστοσύνη στους δικαστές και στους εισαγγελείς. Η ανακριτική διαδικασία τώρα αρχίζει. Θα συλλεχθούν και άλλα στοιχεία και μπορεί να επιβαρυνθεί η θέση των κατηγορουμένων. Μπορεί να δικαιολογεί την προφυλάκιση και άλλων. Είμαστε την αρχή της διαδικασίας, δεν πρέπει να σπεύδουμε  να  θριαμβολογούμε ή να απογοητευόμαστε  σαν να έχουν αθωωθεί όσοι δεν προφυλακίστηκαν. Είναι  λάθος .
Τι πρέπει να γίνει τώρα;
 Πρέπει  να προχωρήσουν όλα με ταχύτατο ρυθμό. Να επιζητούμε να εκδικαστεί η υπόθεση  κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων και εφόσον  υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις (δεν θέλω να προεξοφλήσω τίποτε αλλά όλα τα σημάδια εκεί οδηγούν)  μπορεί να επιβληθεί και η παρεπόμενη ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Οπότε εκπίπτουν από το βουλευτικό αξίωμα. Καταλαβαίνω την ευαισθησία των πολιτών αλλά πρέπει να γίνει με  τήρηση  των διαδικασιών του συντάγματος και των  νόμων.  Οι δικαστές εφαρμόζουν  το νόμο, δεν χρησιμοποιούν πολιτικά κριτήρια.  Δεν αποφασίζουν με βάση τις επιθυμίες της κοινής γνώμης  ή τις προσδοκίες  της εκτελεστικής εξουσίας.
Θεωρείται  απαραίτητο ένα μέτωπο των άλλων κομμάτων;
 Ολα τα άλλα πλην της Χρυσής Αυγής κόμματα βεβαίως σε αυτό το ζήτημα που τους ενώνει (στα άλλα μπορούν να έχουν όσες  ριζικές διαφωνίες θέλουν)  θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής . Αυτό όμως είναι η πολιτική διάσταση.  Κοινό μέτωπο δεν σημαίνει ότι εξοβελίζουμε  από τη βουλή τους βουλευτές της ΧΑ χωρίς να τηρηθούν  οι διαδικασίες του συντάγματος και της ποινικής δικονομίας. Ισως δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη  ότι  εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή. Κακώς δημιουργήθηκαν  πρόωρες προσδοκίες με ευθύνη και των δημοσιογράφων.                     
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου