Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΕ COLPO GROSSO ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ



Ένα  απίστευτο εκλογικό Colpo Grosso προετοίμαζε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με όπλο την δυναμική που -λόγω κρίσης- είχε αναπτύξει στις λαικές γειτονιές της Β Πειραιά με μεγαλεπήβολο  στόχο να «τσαλακώσει» την εικόνα της κυβέρνησης  και των κομμάτων του συνταγματικού τόξου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές βάφοντας μαύρο τον άλλοτε «κοκκινοπράσινο» χάρτη της περιοχής. 
Μπορεί τους τελευταίους μήνες η προβολή  της επερχόμενης υποψηφιότητας του Ηλία Κασιδιάρη  στο Δήμο της Αθήνας να είχε πάρει καταιγιστικό ρυθμό ωστόσο η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής γνώριζε καλά ότι οι πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας ήταν σαφώς περιορισμένες. Ακόμη και ο στόχος του δεύτερου γύρου -παρά τα ενθαρρυντικά δημοσκοπικά στοιχεία και την σαφή άνοδο των ποσοστών του κόμματος- αντιμετωπιζόταν  με ένα έντονο κύμα επιφυλάξεων και  αμφισβήτησης  κυρίως λόγω των συνεχόμενων κινήσεων του Νίκου Δένδια που φρόντιζε σε τακτά χρονικά διαστήματα να ακυρώνει στην πράξη στα σχέδια του συνδέσμου.
       
            Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη και το μπαράζ δημοσιότητας  ήταν ένας πολιτικός «Δούρειος ίππος» για το πραγματικό εκλογικό σχέδιο του κόμματος  -ένα «προπέτασμα καπνού» όπως   το  στρατιωτικό τέχνασμα - για την εκλογική έφοδο στους  άλλοτε « αριστερόστροφους»  δήμους της Β περιφέρειας Πειραιά. Φιλοδοξία του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν η εδραίωση της Χρυσής Αυγής στη  δεύτερη θέση σε ρόλο πλέον κόμματος εξουσίας.  Μάλιστα βασική επιδίωξη ήταν η εκλογή Χρυσαυγίτη δημάρχου στον Πειραιά ή έστω η διεκδίκηση  της Δημαρχίας στο δεύτερο γύρο με αξιόλογα ποσοστά.
           Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του σε ομιλία του στην τοπική οργάνωση Πειραιά  στις 31 Αυγούστου κομπάζοντας  ότι «τώρα οι χώροι της  οργάνωσης είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι αντίθετα με τα πέτρινα χρόνια όταν μαζευόμασταν 10-20 άτομα»  και πρόσθεσε « Η Χρυσή Αυγή φούντωσε σαν φωτιά και τώρα δεν μπορούν να τη σβήσουν. Στις επόμενες εκλογές θα υπάρχει Χρυσαυγίτης υποψήφιος Δήμαρχος που  μπορεί να είναι ένας από εσάς δεν θα έχει σχέση με όσους διόρισαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία».
             Στη Χρυσή Αυγή είχαν αποφασίσει να «πατήσουν» πάνω στην επιτυχημένη  «συνταγή» του δημάρχου Ρώμης, Τζιάνι Αλεμάνο, ο οποίος εξελέγη το 2008 μην κρύβοντας τις φασιστικές καταβολές του. Παλιότερα υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος του νεοφασιστικού Κοινωνικού Ιταλικού Κινήματος, το οποίο ιδρύθηκε από συνεργάτες και οπαδούς του Μπενίτο Μουσολίνι και το 1995 μετονομάστηκε σε Εθνική Συμμαχία, όταν συγκυβέρνησε με τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κεντρικό σύνθημα του ήταν το «Να ξαναγίνουμε κύριοι της Ρώμης»,  με βασική  προεκλογική υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους πως θα απελάσει τους παράνομους μετανάστες  που είχαν μετατρέψει σε γκέτο μεγάλες περιοχές της ιταλικής πρωτεύουσας.
«Στόχος μας δεν είναι μόνο ο δεύτερος γύρος, αλλά και η εκλογή του υποψηφίου μας», επισήμανε με ένταση σε κάθε ενδιαφερόμενο  ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής στην ίδια εκδήλωση.


            ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
           Το σχέδιο εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Β Πειραιά δεν προέκυψε ξαφνικά  αλλά προετοιμαζόταν συστηματικά για χρόνια από κορυφαία στελέχη  σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις προσδοκίες της ηγεσίας. Με πρότυπο τις μεθοδικές κινήσεις που έγιναν την διετία 2008-10 στα Πατήσια ,την Κυψέλη και τους Αμπελόκηπους, που απέδωσαν ισχυρές εκλογικές βάσεις οι οποίες  οδήγησαν το κόμμα αρχικά στο Δήμο Αθηναίων και μετέπειτα στο κοινοβούλιο. Τότε η σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, οι επιθέσεις και τα προπαγανδιστικά βίντεο για την βοήθεια στους ηλικιωμένους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη μεταβολή μιας περιθωριακής  οργάνωσης σε κοινοβουλευτικό σχηματισμό με 18 βουλευτές.
            Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο ανάδειξης και σταθεροποίησης του κόμματος ακολούθησε η δεύτερη  φάση των Αγανακτισμένων στην άνω πλατεία στο Σύνταγμα  η οποία «έδωσε» στην Χρυσή Αυγή  την πολιτική νομιμοποίηση να αμφισβητήσει το πολιτικό σύστημα αλλά και τον απαραίτητο «στρατό» από οργισμένους όσο και μπερδεμένους νεαρούς  οι οποίοι με φανατισμό και χωρίς ιδεολογικά χαρακτηριστικά επιδίωκαν την  παραδειγματική τιμωρία των κυβερνώντων. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές  μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου  το Φεβρουάριο του 2011 το πολιτικό σύστημα  εισήλθε σε περίοδο ριζικής αναδόμησης που πυροδότησε ραγδαίες  αλλαγές. Η απήχηση της ΧΑ αυξανόταν αλματωδώς κάθε μήνα παράλληλα με το δείκτη της ανεργίας. Τότε  δόθηκε το σύνθημα από τα υψηλά κομματικά  κλιμάκια και στο  στόχαστρο της οργάνωσης μπήκαν οι περιοχές που η ανεργία χτυπούσε κόκκινο και όλο και περισσότεροι πολίτες  αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα. Πέραμα, Κερατσίνι ,Νίκαια, Δραπετσώνα ήταν οι προνομιακοί στόχοι.  Πάντα με όπλο τη διογκούμενη δυσφορία για τα γκέτο των  μεταναστών  αλλά και την  κοινωνική οργή κατά των επώδυνων  οικονομικών μέτρων που επέβαλε η τρόικα.
Ο πρώτος παραστρατιωτικά οργανωμένος πυρήνας δημιουργήθηκε στη Νίκαια υπό την υψηλή εποπτεία του βουλευτή Γιάννη Λαγού. Η έντονη επιρροή της αριστεράς στην περιοχή αποδείχτηκε  ένα μεγάλο αγκάθι  στη λειτουργία της οργάνωσης  καθώς οι «στρατολογημένοι» αρχικά  δεν εμφανίζονταν πρόθυμοι να εμφανιστούν δημόσια. Τότε επιλέχτηκε η ενίσχυση της ομάδας με επίλεκτα μέλη από όλη την Αττική. Όταν ξεκίνησε το μπαράζ των ρατσιστικών ή πολιτικών επιθέσεων αποδείχθηκε το ισχυρό χαρτί κατά των συλλήψεων  καθώς οι περισσότεροι ήταν παντελώς άγνωστοι στην τοπική κοινωνία. Γρήγορα απέκτησαν προσβάσεις και στο χώρο της νύχτας με αποτέλεσμα να εδραιωθούν σε όλη την Β Πειραιά γεγονός που καταγράφηκε στα ισχυρά ποσοστά του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ηταν τόσο εντυπωσιακή η ανάπτυξη της οργάνωσης που τους  επόμενους μήνες ο πυρήνας της Νίκαιας ανέλαβε συνολικά την περιφρούρηση των κομματικών εκδηλώσεων.    

Μετά τις «περιπολίες» και τις εμφανίσεις ως παραστρατιωτική ομάδα  δήθεν για την προστασία από την εγκληματικότητα των μεταναστών ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής  έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο «κοινωνικής διεύρυνσης» μέσω  κομματικών γραφείων εύρεσης εργασίας μόνο για Ελληνες, συσσίτια και διανομή τροφίμων αλλά και οικονομική ενίσχυση ανέργων. Ετσι ξαφνικά τον περασμένο Ιούνιο η εκκλησία στερήθηκε από τα ψάρια και τα τρόφιμα που ξέμεναν στην ιχθυόσκαλα ή τους εμπόρους της περιοχής  και πήγαιναν στα συσσίτια της αρχιεπισκοπής και τα τρόφιμα πέρασαν στα χέρια των οργανώσεων της Χρυσής Αυγής.
Μετά το μπαράζ  επιθέσεων κατά ξένων ο  κομματικός ηγέτης  και βουλευτής της περιοχής Γιάννης Λαγός πίεζε ασφυκτικά για τον επιχειρησιακό έλεγχο στην Ιχθυόσκαλα, τα ναυπηγεία και τους χώρους δουλειάς .  Σταδιακά από την φραστική επίθεση προς τους Αιγύπτιους  πέρσι τον Ιούνιο «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή» τα μέλη του συνδέσμου έφτασαν στην πρόσφατη  επίθεση με λοστούς και καδρόνια σε μέλη του ΚΚΕ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο  στην άρνηση των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος ίδρυσης «εθνικιστικού» σωματείου, που θα «διεκδικεί ψωμί και δουλειά για τους Ελληνες».
ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Aκρως εντυπωσιακά είναι όμως  τα εκλογικά  αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής σε μια σειρά από περιφέρειες εντός και εκτός των αστικών κέντρων όπου οι υποψήφιοι της κατάφεραν το 2012 να δημιουργήσουν  εκλογικά  κάστρα στα οποία παλιότερα κυριαρχούσαν  τα κόμματα της κεντροαριστεράς  είτε η Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2009 σε όλες τις περιφέρειες η Χρυσή Αυγή κινούνταν κοντά στο 0,2%  και μόλις σε τρεις νομούς έπιασε  ή ξεπέρασε  το 0,5% συγκεντρώνοντας συνολικά  19.624 ψήφους  έναντι 416.283 που πήρε πανελλαδικά  τρία χρόνια αργότερα. 
Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τα υψηλότερα ποσοστά του κόμματος ήταν στην Λακωνία με 10,87% από 0,25% το 2009 και ακολουθούσαν ο νομός Κορινθίας με 9,99 από  0,21%,  πιο πίσω η περιφέρεια Αττικής με 9,96% από 0,42% η Αργολίδα με 9,44 από 0,29% ,η Β Πειραιώς με 9,28% από 0,5%  όπως και η Α Πειραιώς με 8,23% από 0,51%. Χαρακτηριστικό της «εφόδου» και της «πίεσης» που ασκούσαν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στους κοκκινοπράσινους δήμους είναι η καταγραφή των ποσοστών Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ σε μεγάλες γειτονιές  και δήμους της Α και Β Πειραιά.   
 ΑΓΚΙΣΤΡΙ 11,20%   ΚΚΕ(2,61%)
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ10,78%  ΚΚΕ(1,66%)
ΠΟΡΟΣ  9,21%       ΚΚΕ (2%)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 8,26%    ΚΚΕ(4,40%)
ΥΔΡΑ  7,52%          ΚΚΕ(2,02%)
ΑΙΓΙΝΑ  7,28%      ΚΚΕ(2,41%)\
ΣΠΕΤΣΕΣ 6,09%      ΚΚΕ(1,81%)

Β ΠΕΙΡΑΙΩΣ 

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 8,86%                     ΚΚΕ(6,80%)
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ  7,87%             ΚΚΕ(6,49%)
ΝΙΚΑΙΑ-AΓ ΙΩΑΝΝΗΣ 8,72% ΚΚΕ (7,95%)

 ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΕ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στην υπόλοιπη Ελλάδα υψηλά ποσοστά άνω του 6% το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου  συγκέντρωσε στην Α και Β Αθηνών την Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Ηλεία , Ημαθία, Α Θεσσαλονίκης, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Πέλλα, Φωκίδα  και Φθιώτιδα. Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας (7,8%),στην Αθήνα  συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά της στις περιοχές  με την πυκνότερη παρουσία μεταναστών. Πρόκειται για τις δυτικές και κεντρικές συνοικίες, όπως  η Πλατεία Βάθης (12,1%), η Πλατεία Αττικής (11,6%), η Πλατεία Αμερικής (11%), το Μεταξουργείο (10,9%), ο Κολωνός (10,2%) και το ιστορικό Κέντρο (10%).
Ακόμη  εντυπωσιακότερο είναι όμως  το στοιχείο πως πολύ υψηλά ποσοστά εκλογικής επιρροής η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε σε περιοχές με πληθυσμούς αρβανίτικης καταγωγής όπως η Μάνδρα 13,6% Μαγούλα 12,4% Φυλή 12,9% Σπάτα και Κορωπί 13%  αλλά και στα Δερβενοχώρια  με 16,4%.           
Αίσθηση και προβληματισμό πάντως  είχαν προκαλέσει τότε στην ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη  οι εκλεκτικές σχέσεις του κόμματος με τα σώματα ασφαλείας  καθώς στους Αμπελόκηπους στο 27ο και 28ο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε το προσωπικό της άμεσης δράσης (Ζ,ΔΙΑΣ,ΔΕΛΤΑ) η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό 50,7% ενώ στην Καισαριανή στο 1ο εκλογικό τμήμα που ψήφισαν οι άνδρες των (ΥΕΤ-ΥΑΤ-ΜΑΤ) έφτασε το ποσοστό  του 46,7%.Στα ίδια τμήματα κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπέρασε τον πήχη του 10% παρά μόνο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 12,5%% και 10,7% αντίστοιχα.


ΤΑ ΕΦΑΛΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ
Σύμφωνα με το πολιτικό αναλυτή και δημοσκόπο Γιάννη Μαυρή εκτός από τους δομικούς παράγοντες που τροφοδότησαν της άνοδο της Χρυσής Αυγής  τρείς ήταν οι πολιτικές προυποθέσεις που λειτούργησαν ως πολιτικό εφαλτήριο για την εκλογική της  άνοδο.
Πρώτον η κατάρρευση της δημοσκοπικής επιρροής του ΛΑΟΣ που από το 9% του 2011, έχασε μέσα σε έξι μήνες 7 ποσοστιαίες μονάδες. Η προσπάθεια του Γιώργου Καρατζαφέρη να μετατρέψει ένα κόμμα διαμαρτυρίας σε κυβερνητικό εταίρο απέτυχε και το ακροατήριο έστρεψε το ενδιαφέρον του στην νέα αναδυόμενη δύναμη. Παράλληλα η κυβερνητική περιπέτεια του ΛΑΟΣ λειτούργησε νομιμοποιητικά για την δυναμική του νέου πολιτικού μορφώματος της άκρας δεξιάς.
Δεύτερον οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τον Λαικό σύνδεσμο που είχε προλάβει να καταλάβει το χώρο της ευρύτερης  λαικής δεξιάς με αντιμνημονιακό πρόσημο.
Τρίτον η ανάδειξη του μεταναστευτικού ως βασικού άξονα της προεκλογικής εκστρατείας εξυπηρέτησε την πολιτική ατζέντα της ΧΑ παρά τους πολιτικούς στόχους των άλλων κομμάτων.

                     
             «ΕΜΦΥΛΙΟΣ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ
           Ο Γενικός Γραμματέας του λαικού συνδέσμου Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ξάδερφος του Βασίλη Μιχαλολιάκου του Δημάρχου Πειραιά. Οι σχέσεις τους  έχουν περάσει από πολλές και διαφορετικές  φάσεις. Για πολλά χρόνια τα δύο ξαδέρφια  διατηρούσαν άριστες  σχέσεις . Μάλιστα  την εποχή που ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ήταν υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή  ο αδελφός του Νίκου, ο Γιάννης Μιχαλολιάκος έφτασε στο βαθμό του Α υπαρχηγού ΓΕΣ. Επίσης την περίοδο των  τελευταίων δημοτικών εκλογών του 2010 η ηγεσία της Χρυσής Αυγής προτίμησε να μην στηρίξει υποψήφιο για το Δήμο Πειραιά σε αντίθεση με τον Δήμο Αθηναίων όπου ο ίδιος ο γραμματέας του Λαικού συνδέσμου τέθηκε επικεφαλής και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος.
           Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο οικογενειών «χάλασε» όταν λίγους μήνες πριν η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να χρησιμοποιήσει  χωρίς άδεια την πλατεία μπροστά από το δημοτικό θέατρο για την διανομή τροφίμων και την διοργάνωση συσσιτίων. Η άρνηση του Δημάρχου προκάλεσε την οργή του ξαδέρφου του και τη διάρρηξη της πολύ καλής προσωπικής τους σχέσης. Η θυμωμένη απάντηση του Νίκου Μιχαλολιάκου ήρθε μερικούς μήνες αργότερα όταν προανήγγειλε την δημιουργία ψηφοδελτίου με επικεφαλής  πολιτικό στέλεχος που θα μπορεί  να διεκδικήσει με αξιώσεις το δημαρχιακό θώκο. Μια πολιτική στάση που έφερε σε δύσκολη θέση τον νυν δήμαρχο καθώς είναι πολύ πιθανό εάν τελικά πραγματοποιηθεί η εξαγγελία του ηγέτη της Χρυσής Αυγής να χαθεί για την οικογένεια Μιχαλολιάκου ο δήμος Πειραιά.          
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου