Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ




ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Η θριαμβευτική επανεκλογή  Μέρκελ  στη Γερμανία  αλλά και η έξοδος από τη Βουλή του προκλητικού Ρέσλερ όσο και όσων  πολιτεύτηκαν με σημαία την  έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πιθανά αποτελούν την καλύτερη εκδοχή για το Ελληνικό ζήτημα  και όσων λύσεων θα ακολουθήσουν. Η πιθανολογούμενη συμφωνία με τους σοσιαλιστές για τη δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού πιθανά θα αλλάξει κάπως το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής ασφυκτικής λιτότητας κυρίως προς μια πολιτική μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης. Όλα αυτά χωρίς να περιορισθεί βέβαια  η Γερμανική πίεση προς την Ελλάδα για δημοσιονομική προσαρμογή αλλά προφανώς  σε ένα ηπιότερο πλαίσιο. Αυτά όμως είναι  ζητούμενα του επόμενου μήνα ή πιθανά και των Χριστουγέννων. Εως τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο της τρόικας και τις επιθετικές της διαθέσεις.

Ζήτημα πρώτο: Πόσο θα συνεχιστεί η υπερφορολόγηση; Κάποιοι λένε όσο οι τροικάνοι βλέπουν ότι υπάρχει απόθεμα καταθέσεων. Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν ότι οι φοροδοτικές αντοχές των άλλοτε μεσαίων και -νυν νεόπτωχων- όσο και των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων έχουν προ πολλού ξεπερασθεί. Αρα το να επιμένουν οι τροικανοί στην αύξηση των φόρων στα ακίνητα είναι σαν να παίζει κάποιος με τα σπίρτα δίπλα από την δεξαμενή πετρελαίου. Ο φορολογικός παραλογισμός για εισοδήματα, περιουσίες, ακίνητα οδηγεί με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς σε πολιτικό ατύχημα.
Ζήτημα  δεύτερο: Η ζωή στην Ελλάδα τείνει να  γίνει ανυπόφορη. Οι τομείς της εργασίας, της υγείας , της εκπαίδευσης θυμίζουν έντονα τα ερείπια που αφήνει πίσω της  μια πολεμική καταστροφή.
Ζήτημα τρίτο: Η δημογραφική αλυσίδα  της χώρας ανατράπηκε βίαια  τα δύο τελευταία χρόνια με τις γεννήσεις να είναι λιγότερες από τους θανάτους και τους νέους να στριμώχνονται στην έξοδο της μετανάστευσης. 
Συμπέρασμα: μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν βελτίωση αλλά η κοινωνία έχει προσεγγίσει πλέον το απώτατο όριο των αντοχών της. Αν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στην ίδια τακτική των εκβιαστικών διλλημάτων και της «ασφυξίας» λόγω έλλειψης ρευστότητας προς την Ελληνική οικονομία πιθανότατα θα δούμε την  πανευρωπαική πρεμιέρα ενός ριάλιτι όπου ένα ευρωπαικό κράτος θα υποβάλλεται στο μαρτύριο της ρώσικης ρουλέτας. Και η σφαίρα δεν θα αφορά μόνο τους Ελληνες.                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου